Zklamání roku? | Aliance - filmová recenze

Když jsem poprvé četla Povstaleckou trilogii, ještě jsem o dystopiích nevěděla zhola nic a knihy jsem si naprosto zamilovala. Čím více se v žánru orientuji, tím více chyb na těchto knihách nacházím, ale i tak mají své místo v mém srdci. Načež přišly filmy, které všechno úplně zkazily. Divergence se ještě dala překousnout, i když mi trvalo polovinu fimlu si uvědomit, že Čtyřkovi (Theo James) má být osmnáct a Tris (Shailene Woodley) šestnáct, když oba vypadají na pětadvacet. Pak ovšem přišla Rezistence, která nejenže naprosto změnila příběh, ale ještě ke všemu byla podivně natočená... I tak jsem se rozhodla dát šanci třetímu dílu, který v knižní podobě vyšel pod názvem Aliance a režiséři ho rozdělili hned do dvou filmů.

Na první z těchto dvou filmů jsem se tedy byla den po premiéře podívat a musím se přiznat, že jsem stále doufala. I po dvojitém zklamání jsem stále čekala, že třetí a podle mne nejhorší knihu se konečně podaří adaptovat na jedničku a že ten film budu mít ráda. Nemám.


Ano, opět jsem měla před sledováním filmu obrovská očekávání, ale byla bych vzala zavděk jakýmkoliv zlepšením oproti druhému dílu... Jenže mě bohužel žádné zlepšení nečekalo - naopak byl třetí díl ještě mnohem, mnohem horší a to jak ze stránky příběhové, tak filmové. A co se nezhoršilo, zůstalo na stejné úrovni - například nudná a nevýrazná hudba, kterou bych si jako podklad pro psaní rozhodně nevybrala (oproti tomu třeba Jak vycvičit draka má dokonalý soundtrack!).

Z (pochopitelně) finančních důvodů se stává trendem rozdělovat poslední filmy sérií na dva díly (alá Hunger Games nebo Harry Potter), což se ovšem u Aliance rozhodně nevyplatilo. Už tak nebylo děj čím vyplnit, protože kniha obsahuje hodně vysvětlování a méně akce, takže se filmaři rozhodli snímku přidat akci umělou a vysvětlení zhustit do několika málo minut, díky čemuž jsem nic nepochopila ani když jsem četla knihu.

Některé části filmu se vyloženě vlekly a nic se nedělo, ale zhuštěné informace byly moc i na čtenáře knihy. Proč? Jednoduše protože filmový příběh Tris se od toho původního nejen odchyluje - on je dočista jiný! Zůstaly nám (některé) postavy a hlavní zápletka, ale filmaři si svůj příběh pěkně přibarvili a nevím, jestli chci vědět, co si pro nás přichystali na příště.

Ve filmu se taky objevovalo příliš mnoho příliš nerealistických efektů, které měly z Aliance nejspíš udělat sci-fi snímek se vší parádou, ale filmaři docílili pravého opaku. Efekty vypadají velmi "levně" a každé malé dítě pozná, že je to všechno umělé. Pro čtenáře i nečtenáře knihy navíc tyhle efekty nejsou zrovna jednoduché na pochopení a my se z celkem normálního světa Chicaga najednou dostáváme někam, kde nevíme, co čekat. To filmu dodává na podivnosti...

Kromě zbytečných efektů bylo do filmu přidáno i zbytečné násilí. Jako bychom se nemohli nabažit Thea Jamese (Tedy ne, že by mi nějak vadil, ale čeho je moc, toho je příliš.), ve filmu se objeví spousta surových scén a povrchových zápletek (čtěte: nesmyslných rvaček), které si režisér nejspíš opět přidal, aby vykompenzoval jinak chybějící akci a napětí. Mně to naopak znechutilo a nebavilo mě se na takové scény koukat, i když chápu, že někoho to potěšit může.

Co ovšem musím pochválit jsou výkony herců. Ačkoliv se jak Shailene Woodley tak Miles Tellers dali slyšet, že by ve svých rolích raději nepokračovali, nejen oni odvedli v tak hrozném příběhu skvělou práci. Sice se trochu vytrácel vztah mezi Tris a Čtyřkou, ale v knize je to také tak, takže si asi nemám moc na co stěžovat. Oproti tomu jsem si ve filmu mnohem víc oblíbila právě Petera a Caleba (spoiler o přežití postav), které jsem v knihách z duše nenáviděla, ale ve filmové podobě jsem si jejich postavy užívala mnohem víc...



Sečteno a podtrženo jsem byla zklamaná se vším všudy a jsem ráda, že filmy nehodnotím na hvězdičky, protože Aliance by dobře nedopadla A jestli někdy napíšu knihu (Já vím, že nenapíšu, ale každý má právo snít, ne?), budu si vážně dávat pozor, aby neskončila zfilmovaná takhle - chudák Veronica Roth... Už teď, několik dní po premiéře, je film nominovaný na zklamání roku.

Ale víte co? Já stejně půjdu na ten další a poslední film. Protože Povstalecká trilogie byla, je a bude v mém srdci a to nějaký film nezmění... Hlavně, prosím vás nehodnoťte knihu podle filmu.


Chystáte se na film vy nebo už jste ho viděli? A co si celkově myslíte o této trilogii v knižní a filmové podobě?


Marky

Komentáře

  1. Co se dá čekat od knihy, kterou filmují? Nic..VŽDYCKY je to zklamání...ještě jsem nepřišla na to proč se knihy filmují...stejně to nestojí za nic...myslím, že naše fantazie je lepší než to co režisérové předvádějí na filmové plátno...Sice mě tahle sérii moc nezaujala...měla jsem velký problém s knížní hrdinkou, která mi celé ty tři knihy lezla na nervy...ale přesto jsem knihy dočetla a šla jsem na filmy..Všechny byli zklamání i když ta poslední část se mi líbila o trošku více než ty druhá a první...
    Zajímalo by mě proč spisovatele prodávají své knihy...ať si vezmu jakoukoli knihu co je s filmovaná nestojí za nic...nelíbí se mi to...když jsem viděla film "Labyrint: Zkoušky ohněm" chtělo se mi plakat co s tím filmem udělali...sakra když něco napíší tak to BUDE PODLE MÍCH PRAVIDEL...nerozumím tomu proč pak každý spisovatel dá od toho ruce pryč nebo je spokojený...když jsem odcházela z kniha říkala jsem mamce: "Chudák kniha" a knížky jsou chudáci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne vždycky je to zklamání, s tím nesouhlasím - co Harry Potter a Papírová města a poslední díl Hunger Games? Tris je, pravda, sice trochu nesnesitelná, ale zas tak hrozné to není... A spisovatelé třeba taky doufají ;)

      Vymazat
  2. Tenhle poslední díl sem ještě neviděla a jak to tu čtu asi ho ani vidět nechci. Je pravda že hodně filmů které jsou podle knížky jsou na nic..ale já sem zastánce názoru že třeba zrovna jmenované Hunger Games a Harry Potter jsou velmi dobře zpracované filmy které sice né vždycky ale drží s knihou. Jak už tu někdo přede mnou psal že Labyrint:Zkoušky ohněm vůbec nejsou podle knihy tak s tím můžu jen souhlasit..první díl,Labyrint Útěk ještě celkem podle knihy byl až tedy na pár detailů ale druhý díl prý režisérovi přišel nezajímavý a proto ho tolik pozmněnil, na Zkouškách Ohněm sem byla v kině a odcházela sem zklamaná jelikož Labyrint je jedná z mých oblíbených knížek. A abych se vrátila k Divergenci atd. První díl se dal ještě snést,ale druhý už byl nehorázná slatanina která podle mého byla uplně minimálně podle knižní předlohy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, jenom jsem psala o rozdělení dílů nejsou špatné, to ne! A máš pravdu, filmy Labyrintu jsou vážně podivné (i když herci jsou dokonalost sama!!!).

      Vymazat
  3. Byla jsem zrovna včera a jsem opravdu zklamaná. Takovou pohromu jsem nečekala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidíš, to já asi jo, jenom jsem doufala, že nebude. A byla :D

      Vymazat
  4. Až tak? Páni, to mě mrzí... já Divergenci ještě nečetla, takže film jsem zavrhla s tím, že se na něj podívám, až to všechno přečtu, a Shailene mám ráda, ale tohle? Všude jsou negativní komentáře, chjo... :D
    A knihu určitě napiš, Marky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až tak. Ale Divergenci si určitě přečti :) Shailene hraje dobře, ale bohužel nemůže změnit celý film, že ano...
      Jááj, to bych asi měla, když to říkáš zrovna Ty :D Tys psala knihu, ne? :)

      Vymazat
  5. Já jsem Alianci nečetla, kvůli nudnosti Rezistence.. No a popravdě si mě ani nenalákala na film.. No uvidíme, třeba si ho jednou pustím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to nepsala kvůli lákání, ale kvůli potřebě vypsat se ze svých pocitů :D Třeba ano...

      Vymazat
  6. No, četla jsem Divergenci první díl a první díl také viděla zfilmovaný. Upřímně, nenadchlo mě ani jedno. Viděla jsem trailery na oba dva další díly filmu, ale prostě mi to přišlo až příliš akční a tak. Stejně jako se mi nelíbily Hunger games poslední filmy, předpokládám, že ani tohle by mě neoslovilo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy sou lepší, věř mi :D (Tedy, každý má svůj názor, ale za tímhle si stojím.) Hunger Games se mi ale líbily moc...

      Vymazat
  7. Já jsem četla Divergenci a viděla první dva filmy. U prvního filmu naprosto souhlasím, mě asi nejvíc rozzuřil taky věk postav. Každopádně se ale první díl dal překousnout, zatímco druhý byl příšerný, a abych se přiznala, já už si ani nepamatuju, co se v něm vlastně stalo. Doufala jsem, že třetí film bude trochu lepší, ale jak koukám, nejspíš ne.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, spíš ne... Je mnohem zmatenější a jestli si nepamatuješ dvojku, bude to hodně komplikované.

      Vymazat
  8. Všechny knížky jsem četla ještě než vyšel první film. Původně jsem ho chtěla vidět, ale pak jsem si to rozmyslela. Přesně jsem se bála toho, že se jim filmy nepovedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ony se nepovedly. I když první je ještě v pohodě ;)

      Vymazat
  9. Četla jsem všechny díly, ale nejlepší byla Divergence, rezistence byla fajn, ale alianci jsem dočetla s přemáháním. Filmy jsem neviděla, ani jeden, protože jsem ze všech stran slyšela negativní recenze a zatím jejich zhlédnutí ani neplánuju, achjo...

    OdpovědětVymazat
  10. U knih jsem úspěšně překonala jenom první díl a odnesla jsem si z něj nepříliš lichotivé dojmy. Proto jsem filmové zpracování raději ještě nepokoušela :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě ho asi ani nepokoušej - trefil by tě šlak :D

      Vymazat
  11. Na film sa chystám niekedy v priebehu tohto týždňa, tak som naozaj zvedavá. Bola som tiež sklamaná predchádzajúcimi dielmi, ale ako si i Ty písala, Divergencia bola ešte vpohode :) Ale zato koniec Rezistencie ma dosť dostal a som naozaj zvedavá, že akým smerom sa to bude teraz uberať... Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  12. Štve mě to rozdělování na dvě části. Přemýšlím zda nemám první část vynechat a pak jít až na tu druhou. Knihy jsem nečetla, ale mám první díl doma, tak tomu chci dát šanci.
    Mě se první dva díly líbily moc, ale nejsem moc náročný divák a Divergenci beru jako oddychovku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, jestli bys to pochopila, když toho tolik změnili... Knihy jsou určitě dobrou volbou, zkus je přečíst před shlédnutím filmů, ať si to nezkazíš ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.