Jako letět ve stíhačce. | Scarlet - recenze


18366733Informace o knize
Název v originále: Scarlet
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, sci-fi, retelling
Série: Měsíční kroniky #2
Počet stran: 456
Čteno: 22. - 25. srpna 2015

O čem to je?
Scarlet Benoitová žije na farmě ve Francii se svou babičkou Michelle a nikoho dalšího nepotřebuje. Na farmu stačí samy dvě a o nikoho jiného se nestarají... Až do doby, kdy  je Michelle unesena. Scarlet e rozhodnutá získat svou babičku zpátky za každou cenu, ovšem jediný, kdo jí v tom zjevně může pomoci, je pouliční rváč s přezdívkou Vlk. Jenže kdo Vlk vlastně je doopravdy? A proč unesli zrovna Scarletinu babičku?

Hodnocení
Z prvního dílu této série, který vyšel pod názvem Cinder, jsem byla naprosto nadšená, takže jsem se co nejdříve vrhla na druhý, aniž bych nad tím musela nijak zvlášť přemýšlet. I tak jsem však měla poměrně vysoká očekávání, ačkoliv jsem si nedělala velké iluze, že by se Marisse Meyer podařilo překonat laťku nastavenou v prvním díle. A, světe div se, ono se jí to podařilo.

Lunar Chronicles - Scarlet Benoit by lostie815
Autorka se při psaní této série inspirovala klasickými pohádkami, které zná každé malé dítě -Cinder je postavená na základech Popelky a u Scarlet můžeme vidět některé podobnosti s příběhem o Červené Karkulce. Marissa Meyer však pohádky v žádném případě nekopíruje. Vždycky se jen inspiruje některými elementy a na nich postaví vlastní, naprosto nepředvídatelný a ohromující příběh, který rozhodně není pro malé děti.

A aby toho nebylo málo, autorka svůj příběh zasadila do světa v budoucnosti, který se hemží kyborgy, androidy a různými moderními technologiemi, ovšem také například nám neznámými nemocemi. Sci-fi svět, který autorka vytvořila, mě skutečně nadchl a budu to nejspíš opakovat pořád dokola - protože je to pravda.

"Já o ní neuvažuji jako o 'kradené'. Nemají žádný důkaz, že jsem ji nechtěl vrátit."
"Chtěl jste ji vrátit?"
"Možná."

benoit, scarlet, and aesthetic imageCo se ovšem autorce povedlo ještě víc, je provázání několika příběhů. Marissa Meyer svou pohádku vypráví prostřednictvím několika postav, takže se nám do popředí dostávají noví hrdinové, ale pokračuje také příběh našich starých známých z první knihy. Všechny dějové linky se mezi sebou skvěle prolínají a Marissa Meyer pomalu odhaluje více a více tajemství, o kterých čtenáři na začátku neměli ani tušení.

Pokud si ale myslíte, že je tahle série na jedno brdo, tak se nemůžete víc mýlit. Děj se odvíjí lehce a rychle, ale je i tak plný překvapení. Číst tuhle knihu je jako letět ve stíhačce a pokoušet se rozhlížet kolem. Druhý díl skutečně je jiný než ten první. Například romance, kterou si pro nás Marissa Meyer připravila tentokrát, je něco úplně jiného a neobyčejného. Vím, že spousta čtenářů nad ní ohrnovala nos, ale právě proto jsem si naše dva zamilované oblíbila. Protože kdo by si neoblíbil Scarlet?

Když už se btedy bavíme o Scarlet, nesmím zapomenout do nebe vychválit všechny postavy. Vedlejší, hlavní, kladné i záporné - ať už se (ne)daly zařadit do jakékoliv kategorie, Marissa Meyer je měla promyšlené do nejmenších detailů a nechala čtenáře, aby si oblíbili dokonce i největší záporáky. Určitě už víte, jak zbožňuju návrat postav z minulých dílů a tady jako by to byli mí nejlepší přátelé a skutečně mi chyběli, i když od dočtení předchozího dílů uplynulo pouze několik dní. Už se těším na další!

Názor na obálku
V tomto případě jsem nejspokojenější s naší krásnou českou obálkou. Ta původní je sice krásná, ale působí na mě hrozně něžným dojmem a Scarlet má tedy k něžnosti (roz)hodně daleko - i když většina zahraničních obálek se to nejspíš snaží popřít. Třetíí obálka zase vypadá neskutečně gothic a děsivě... Asi bych se bála ji mít v knihovně. Němci se se svým výtvorem opět nepředřeli, ale zas tak špatné to taky není...

13206760184841621616156517853379

Shrnutí
A zase jsem nadšená jako malé dítě. Jenže kdo by nebyl? Marissa Meyer nám na stříbrném podnose naservírovala další převyprávěnou pohádku ve sci-fi verzi zasazenou do dokonale promyšleného světa plného dokonale promyšlených postav. K tomu přičtěte ještě neobyčejnou romanci a... To už by vám mohlo stačit, ne? Mazejte si Scarlet přečíst!

Celkové hodnocení: 5/5

Jaká je vaše nejoblíbenější pohádka?
Marky

Komentáře

  1. Nedávno se mi podařilo sehnat první díl. Musím zapracovat i na ostatních. Recenze blogerů mě na to vždycky navnadí.. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, účastníš se blogerské soutěže? http://www.cbdb.cz/knizni-soutez-pro-blogery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel aplikaci nemůžu stáhnout mimo Českou republiku.

      Vymazat
  3. Super recenze! Už delší dobu se snažím Cinder sehnat, bohužel se mi to nedaří ani v knihovně, ale tak ráda bych ji zkusila...
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, mívali ji v Levných knihách a zkusit můžeš i Databázi knih ;)

      Vymazat
  4. To přirovnání "Jsem nadšená jako malé dítě" přesně vystihuje i moje pocity :) A třetí díl Cress také stojí za to :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.