Ještěže máme Gandalfa! | Společenstvo prstenu - RC review

Informace o knize
Název v originále: The Fellowship of the Ring
Autor: John Ronald Reuel Tolkien
Nakladatelství: Tympanium
Žánr: sci-fi, fantasy
Série: Pán prstenů #1
Délka: 21 hodin 24 minut
Posloucháno: 31. ledna - 19. února 2016

O čem to je?
Malý a bezvýznamný hobit Frodo si v poklidu žije v Kraji uprostřed Středozemě, ale jedna oslava mu obrátí život naruby. Zdědí totiž mocný a záhadný prsten, který umí nejen kouzlit. Prsten je však velmi nebezpečný, a tak se Frodo vydává na výpravu, aby ho zničil...


Hodnocení
Asi se divíte, proč čtu Pána prstenů až teď. Vlastně ani sama nevím. Hobita jsem přelouskala, když mi bylo deset, a zbožňovala jsem ho. A pak jsem viděla filmy Pána prstenů a nějak jsem neměla potřebu ty knížky už číst. Potom jsem dostala možnost poslechnout si audioknihu, tak jsem se k tomu nakonec rozhoupala... A nebavilo mě to.

Ne, že by se mi do čtení/poslouchání nechtělo, ale zkrátka a dobře mě po chvíli naprosto přestalo zajímat, co se vlastně dál stane. Tolkien si se svým dílem dal takovou práci, že toho na mě bylo až moc, a nebýt toho, že jsem poslouchala audioknihu, už by příběh dávno skončil někde zakopaný a nedočtený vzadu v knihovně. Pán Prstenů  je napsaný skutečně složitě a je plný popisů. Tomu naštěstí audioknižní podoba, kterou má na svědomí interpret Aleš Procházka, význačně ulehčuje. Aspoň mě se příběh mnohem lépe poslouchal, než by se mi četl - tím jsem si jistá.


Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže.
Jeden všechny přivede, do temnoty sváže.

S jistotou můžu říct, že Středozem je jeden z nejpropracovanějších světů, o kterých jsem kdy četla. Tolkien si s ní dal obrovskou práci a snažil se promyslet každičký detail. Já osobně sice předlouhé popisy moc nemusím, ale pokud je máte rádi vy, hodně bych se divila, kdyby Tolkienovy knížky nepatřily mezi vaše oblíbené. Autorovi se také povedlo do knihy obsáhnout minulost svého světa, která se ve filmech tolik nepromítla, což je skutečně škoda.

Jako jedno z největších pozitiv knihy bych viděla určitě básně a písně, které Tolkien do svého příběhu vložil, a které v audioknižní podobě měly ještě mnohem větší možnost vyniknout. Aleš Procházka je předčítal, jako by je psal on sám a jeho přednes jsem si po celých těch několik hodin opravdu užívala. Jenom je mi líto, že ty písně nejsou nazpívané, ale co se dá dělat - nemůžeme mít všechno.


"Neznám vás ani polovinu tak, jak bych rád, a ani polovinu vás nemám ráda tak, jak si zasloužíte.

Ještě vám samozřejmě musím představit svou nejoblíbenější postavu, kterou je čaroděj Gandalf. Je moudrý, jeho slovo má velkou váhu a je schopný zachovat klid i v sebezapeklitější situaci. Bez něj bych si Tolkienovy knihy vůbec nedokázala představit! A tady ještě jednou musím pochválit přednes Aleše Procházky, který propůjčil Gandalfovi hlas tak autentický, že jsem si občas jeho pasáže pouštěla několikrát.

Názor na obálku
U takového díla jsem pochopitelně našla spoustu obálek, a tak jsem vybral jen ty, které vyloženě bijí do očí. Audioknižní obálka se sice také povedla - to okénko vypadá moc hezky, ale mou nejoblíbenější obálkou je bezesporu ta první vlevo. Druhá mě zaujala svou jednoduchostí, která ale podle mě také dodává knize jisté kouzlo. Třetí obálka v řadě si mě získala siluetami, protože ty já zkrátka můžu, a nakonec přichází poslední verze s runami, kterou bych hodnotila jako druhou nejlepší.


15923738727798828401Společenstvo prstenu (Pán prstenů #1)

Shrnutí
Společenstvo prstenu je Tolkienovo veledílo, ať už si říkáte, co chcete. Pro mě byl styl psaní moc komplikovaný a popisy mě nebavily, ovšem svět, který autor dokázal vytvořit, jsem si (jako snad každý) oblíbila. Jsem ráda, že jsem měla možnost knihu místo čtení poslouchat, jinak by mě určitě nudila. Kromě toho bych přišla o skvělý přednes Aleše Procházky, který nejenže umí skvěle číst básně a písně, ale také propůjčil skvělý hlas mému milovaném Gandalfovi.



Celkové hodnocení: 2/5


Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji webu Audiotéka. Více se do klasického příběhu můžete zaposlouchat tady.

Ačkoliv je Pán prstenů legendární, mě až tak nenadchl.
Jakou populární knihu jste si neoblíbili vy?

Marky

Komentáře

  1. Zní to dobře :) Pána prstenů jsem četla dvakrát a líbil se mi, to zas jo, ale nikdy jsem nepřišla na to, proč se mi trochu špatně čte... že by to byly ty popisy? :) Jinak jsme měli staženou nějakou audioverzi Hobita, kde byla spousta písniček...

    knizkomolka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně ;) Já nevím, pro mě to jsou rozhodně popisy a taková ta prostoduchost postav možná...

      Vymazat
  2. Já Pána prstenů taky ještě nečetla, takže pozadu jsem tentokrát já. Ale audioknihu bych zkusila ráda. :)
    Jinak, není Společenstvo prstenu první díl? V informacích o knize máš, že je druhý. :)
    Mám doma Hobita v němčině a první díl LOTRa v angličtině právě s tou jednoduchou obálkou, to se mi totiž strašně líbí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak jsi pozadu o jeden díl :D
      Jé, díky za opravu, jasně...
      Hobita v němčině bych asi nedala, ani po pěti letech na ěmecké škole. Teda spíš by mě to nebavilo :D

      Vymazat
  3. Pána prstenů mám hodně ráda a někdy si to poslechnout nezní jako špatný nápad. :) Jinak s těmi popisy je to občas opravdu děs. Rovněž obdivuju Tolkiena za to, že vytvořil tak promyšlený svět, ale teprve až jsem přečetla Silmarillion, uvědomila jsem si jeho skutečnou hloubku.
    Hezká recenze! :)

    www.burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špatné to není a máš pravdu, i když já Silmarilion nečetla a nevím, jestli někdy budu. Děkuji :)

      Vymazat
  4. Taky jsem poslouchala tuto audioverzi a byla jsem nadšená. Já Pána prstenů miluju, jsou to moje srdcovky už od dětství a je pravda, že nedám dopustit hlavně na ty filmy, ale miluju i knižní předlohu a musím uznat, že Aleš Procházka je perfektní. Namluvil to vážně skvěle, v jeho podání mě bavily i ty Tolkienovy sáhodlouhé popisy. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pána prstenů mám moc ráda, ale abych byla upřímná, nikdy jsem ho nečetla a ani jsem nezkoušela audio knihu. Každopádně filmy jsem si zamilovala a docela mě překvapilo, že se taky setkávám s negativním názorem - každopádně nemohu nic vyvracet, to až teprve potom, co se sama konečně odhodlám ke čtení :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vtom případě rozhodně doporučuji audioverzi... A filmy byly fajn, i když mě zkrátka nenadchly tak, jako většinu lidí. Určitě to zkus ;)

      Vymazat
  6. Viděla jsem filmy a nečetla jsem knihy. Měla bych se stydět xD Ale to už tak bývá... Jsi první, kdo má negativní recenzi na Pána prstenů! :o Určitě je vás víc, ale zatím jsem pouze narazila na kladné recenze =D Je pravda, že Tolkien má všechno do nejmenšího detailu a časem to člověka omrzí, ale někoho to prostě baví :)
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se za co stydět. Víš, kolik knih jsem ještě nečetla já? Ale ne, nejsem první - musíš umět hledat! :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.