Pomalý rozjezd se šokujícím zvratem | Dárce - recenze


18008292Informace o knize
Název v originále: The Giver
Autor: Lois Lowry
Nakladatelství: Argo
Žánr: dystopie
Série: The Giver Quartet #1
Počet stran: 208
Čteno: 23. - 24. října 2015

O čem to je?
Jonas žije v perfektním světě bez válek, chyb, hádek a problémů. Všechno je dokonale organizované a každý má svou přidělenou funkci, kterou přispívá společnosti. Jenže to na druhou stranu znamená, že je všem odebrána možnost volby a samostatných rozhodnutí. A když navíc vyjde najevo, že se Jonas má stát "příjemcem paměti" - nejzáhadnější osobou vůbec, začne pochybovat o tom, jestli je jeho svět tak dokonalý, jak se tváří...

                           "Omlouvám se, že jsi kvůli mně čekala," řekl Jonas.                                                 "Přijímám tvou omluvu," odpověděla automaticky.

Hodnocení
nails, apple, and red image
V žánru dystopií existují knihy, do kterých se začtete na první stránce a už vás nepustí až než přelouskáte poslední písmenko tiráže. Ale najdeme mezi nimi také spoustu příběhů, do kterých je těžké se začíst a než všechno správně zpracujete, nějakých pár stran vám to trvá. Takové knihy vás na začátku nebaví, působí nezajímavě a vy máte chuť je odložit, ale jakmile se do příběhu pořádně začtete, oblíbíte si ho mnohem víc než leckterý jiný, co jste četli s nadšením hned od začátku. A přesně takovou knihou je Dárce. Než si na Lowryin svět zvyknete, nějakou dobu to trvá, ale jakmile se to stane, začnete knihu vnímat úplně jinak.

Lois Lowry si totiž pro čtenáře své knihy připravila nejedno překvapení a od zlomového momentu následuje jeden šok za druhým. Na začátku by se vám sice mohlo zdát, že se příběh vleče a vlastně se nic neděje, ale později zjistíte, že všechno bylo velice důležité. Autorka se nebojí svůj komplexní příběh začít velice jednoduše, což sice může některé čtenáře napoprvé odrazovat, ale nakonec vše vyústí do obrovského zlomu.

Kabátek s knoflíky vepředu byl první známkou nezávislosti, prvním náležitě patrným symbolem dospívání. Kolo, které dostane jako Devítka, znamenalo další výrazný posun z bezpečí rodinné jednotky dál do společenství.

The Giver (Paper Illustration) by fit51391
Dárce je prvním dílem série o čtyřech knihách, takže je to vlastně jen takový úvod do světa a příběhu, který nám Lois Lowry prostřednictvím Jonase ukazuje. Jenže v tom je právě háček. Kniha nejenže má pomalý rozjezd, ale také je utnutá v polovině příběhu, jen tak a bez varování. Když jsem ji dočetla, myslela jsem, že mi v e-knize chybí stránky a byla jsem skutečně zmatená. Když jsem zjistila, že to je opravdu konec, hned jsem si přidala další díly na svou TBR. Ale i tak je mi to líto.

Autorka mě však nedostala pouze strhujícím příběhem - oblíbila jsem si především to, jak byla kniha napsaná. Slova plynula jedno za druhým, věty se slévaly jako potůčky do mohutné řeky. Lois Lowry používá skutečně krásná slovní spojení a v jejím podání mě dokonce bavily i popisné části, ačkoliv obyčejně je nejraději přeskakuji. Ano, vím, že se to nemá.

Než se zaplétat do situace, kdy hrozilo porušení pravidla, bylo jednodušší se jí zdálky vyhnout.

The Giver by ErstwhileSky
Jonasovi je na začátku příběhu teprve dvanáct let, takže od něj nemůžete čekat nějakou genialitu nebo vyspělost. Přesto je to ale hrdina, kterého si můžou oblíbit čtenáři všeho věku. Z jeho pohledu se totiž můžete do příběhu krásně vžít a lépe pochopit, co a proč se vlastně děje. Na druhou stranu se mi zdál chudák Jonas trochu mladý na takové dobrodružství a chvílemi mi ho bylo skutečně líto...

Názor na obálku
Česká obálka se na první pohled může zdát trochu děsivá, ale čím déle se na ni díváte, tím více se vám bude líbit. Nebo aspoň tak jsem to měla já. Níže si pak můžete prohlédnout dvě nejkrásnější obálky, které jsem objevila mezi těmi zahraničními, dále pak nejvýstižnější obálku a nakonec filmové vydání.

18812106145071630312822843226


Shrnutí
Dárce zdaleka není dokonalá kniha. Příběh se rozjíždí skutečně pomalu, je utnutý málem uprostřed věty a je těžké se do než vžít. Na druhou stranu se můžete těšit na skvěle promyšlený dystopický svět, milého hlavního hrdinu a naprosto dokonalý styl psaní s krásnými slovními spojeními. A až se dostanete do zlomové části, budete skutečně v šoku, tím jsem si jistá!

Celkové hodnocení: 4/5

Docela by mě zajímalo, jaký dojem dělá obálka knihy na vás?
Marky

Komentáře

  1. Ahoj! :) Dárce jsem četla, moc se mi líbil. :) Jenom chci říct, ze další díly jsou pouze volným pokračováním, takže se s hlavní postavou už bohužel nesetkas... :( Měla jsem tu možnost přečíst si druhy díl a moc me to zklamalo, nebyl tam vůbec žádný příběh. :/ Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ahoj, díky za komentář :)
      To je teda smutné a já se tak těšila, že se dozvím, jak to dopadne!
      Děkuji :)

      Vymazat
  2. Zatím jsem nečetla, ale viděla jsem film. Vlastně jsem až teď zjistila, že je i kniha :) což by mě asi v dnešní době nemělo překvapovat :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem zatím neviděla, ale mám ho v plánu - když už jsem konečně napsala tu recenzi :D

      Vymazat
  3. Pekná recenzia, aj keď na knihu mám iný názor. Ja som ju prečítala za jeden večer - na jeden hlt. :) A nemala som pocit, že by to bolo ukončené uprostred príbehu. :) Samozrejme, kniha sa mi tiež veľmi páči. A oprava - Lois Lowry je autorkA... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji - no, já takový pocit měla... CHybí mi vysvětlení a závěr a zkrátka mi to nestačilo. A no jo, vidíš, děkuji za opravu, hned to jdu přepsat :P

      Vymazat
  4. Dobře promyšlené příběhy s hloubkou mám ráda, ale obávám se, že to pomalý začátek bych bohužel nejspíš nepřekousla :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá recenze, avšak kniha asi není to pravé pro mě :) Přesto děkuji, s chutí jsem si Tvůj článek přečetla a zase znám něco nového :) Pěkný večer :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja teda videla zatim jen film a z kina jsem se vracela celkem zklamana s mym typickym "ztrata casu" a "vyhozene penize". Nejak jsem tu hloubku nedochazela ocenit (nebo spis jsem ji nevidela). A zakoncit film nejakym prekrocenim hranic, pokud si to dobre pamatuju? No, shrnuto, cekala jsem podle traileru neco zcela jineho.
    Obalky vypadsaji zajimave, jen na tu treti se nemuzu divat dlouho. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, film jsem ještě neviděla, tak nemůžu posoudit...
      Třetí sice není nejkrásnější, al nejvýstižnější, nemyslíš?

      Vymazat
  7. Od autorky jsem četla jen Spočítej hvězdy, ale Dárce mám taky, tak uvidím.

    OdpovědětVymazat
  8. Dárce mě dřív lákal opravdu hodně, ale potom jsem si v knihkupectví přečetla první kapitolu a opravdu mě to moc nebavilo. :) Škoda, že jsem nevydržela déle, možná by to bylo lepší, jak píšeš. Tak se k ní třeba jednou vrátím. :)

    Jinak, na mém blogu se koná soutěž o knížky, a pokud by se ti chtělo, byla bych moc ráda, kdyby ses zúčastnila. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.