Jak vylepšit vydanou sérii? | Mechanický anděl - recenze

26792249

Název v originále: Clockwork Angel
Autor: Cassandra Clare
Nakladatelství: YOLI
Žánr: fantasy, YA, steampunk
Série: Pekelné stroje #1
Počet stran: 368
Čteno: 4. - 8. listopadu 2015, v češtině

Píše se rok 1878 a Tessa Gray opouští New York, aby žila s bratrem v Londýně. To ovšem ještě netuší, že místo Natea na ni budou čekat Temné sestry, které jí ukážou úplně novou tvář sebe sama. Jenže Tessa si takové zacházení nechce nechat líbit... Už ovšem nemá jinou možnost, protože byla právě uvedena do světa lovců stínů.


Milovat je stejně nádherné jako být milován. Láska je něco, čím není možné nadarmo plýtvat.

book, tessa gray, and cassandra clare imageS knihami Cassandry Clare to u mně nebylo nikdy jednoduché. Její první sérii Nástroje smrti jsem ještě stále nedočetla, ačkoliv vlastním všechny díly, a zas tak se do toho nehrnu. Jednoduše mě to nenadchlo tolik, jako všechny kolem a všechen ten humbuk kolem mě úspěšně minul (stejně jako nesnášení autorky atp.). Ne, že by se mi série vyloženě nelíbila, ale zkrátka se mi zdá jenom fajn. To je všechno. Cassandra Clare se mi ovšem rozhodla dokázat, že má navíc. A tak mi předhodila (ne přímo ona, samozřejmě) Mechanického anděla.

Rozhodně se dá říct, že se autorka drží pevné půdy pod nohama. V obou sériích se totiž najdou jasné paralely - neodolatelný a sarkastický lovec stínů, dívka, jež jeho svět nezná, a ještě jeden lovec stínů, ochranitelský a bezelstný. Pokud jste už Nástroje smrti četli, jistě vám to něco připomíná. Je škoda, že Cassandra Clare trochu nezariskovala, protože právě kvůli tomuto manévru kniha působí dost nudně a tuctově, ačkoliv taková vůbec není - autorčin skvělý styl psaní jen splývá s neoriginalitou jejího příběhu!


"Pulvis et umbra sumus. To je z Horatia. ,Jsme prach a stín.' Příhodné, nemyslíte?" ozval se Will. "Zabijáci démonů obvykle nežijí dlouho. Umírají vesměs mladí, pak vaše tělo spálí - prach jsi a v prach se obrátíš, doslova a do písmene. Zmizíme ve stínech minulosti, bez jediné zmínky v knihách obyčejných, která by světu připomínala, že jsme vůbec kdy existovali."

magic, cassandra clare, and clockwork angel imageA abych to hned zase nezamluvila: Cassandra Clare píše vážně skvěle. Akce, romantika a fantasy prvky se v jejích knihách střídají v rychlém sledu a u Mechanického anděla tomu není jinak. Příběh má spád a je vidět, že od své prvotiny autorka náležitě zvedla úroveň. To, co se v jejích předchozích dílech nepovedlo, vylepšila a dovedla k dokonalosti.

Kupříkladu se jí skvěle podařilo zasadit Tessin příběh do viktoriánského Londýna. Většinou steampunk v knížkách ani filmech moc nemusím, ale k tomuto příběhu skutečně nesmírně sedl. Mimo to se tam lovci stínů skvěle hodí a díky etiketě vyvstává nemálo vtipných situací. A kdyby jen kvůli etiketě! Máme tu přeci postavu podobnou Jaceovi, takže sarkastické poznámky na každé druhé stránce zaručeny!



"To bylo odvážné." Zdálo se, že to na Willa téměř udělalo dojem. Nate se usmál a Tessa mu věnovala rozčilený pohled. "Netvař se tak spokojeně. Když Will říká, 'odvážné', myslí tím, 'morálně závadné'."
"Ne, myslím tím odvážné," oponoval Will. Kdybych chtěl říct 'morálně závadné', řeknu 'přesně tohle bych udělal já'."

books, love, and jem imageCo ovšem knihu vyneslo do výšin čtyř hvězdiček (protože opsaný příběh s trochou steampunku by tam jinak skutečně nedosáhl)? Postavy. V Nástrojích smrti jsem neobjevila příliš mnoho postav, se kterými bych se mohla ztotožnit (čtěte: Clary jsem chtěla zabít a stále to platí), zato v Cassandřině nové sérii se to jimi jen hemží. V první řadě tu máme chytrou a nezávislou Tessu, která je sice obětavá, ale nenechá se někým jen tak komandovat. A miluje knihy. A potom přichází slavnostní okamžik: Jem a Will (ano, v tomhle pořadí). Milostný trojúhelník. Který mi fanfáry prosím ani trochu dramatické bubny nevadil! Tadá! Je to jednoduše tím, že nebyl příliš nápadný. Šlo zkrátka o tři lidi, kteří se o sebe navzájem starají s veškeru péčí, které jsou schopni. A rozhodující bod měl také fakt, že mi bylo v tomto vztahu jasné, komu fandím, již od začátku: team Jem navždy!

YOLI skutečně šikovně převzalo originální obálku, ovšem v zahraničí jsem kromě pár děsů našla také několik krásek. Nová edice vůbec není špatná, ovšem nejvíce mě dostala slovenská verze - jejich obálka je zkrátka naprosto dokonalá! Další dvě také nejsou k zahození, ale té od našich sousedů zkrátka nesahají ani po kotníky...

24885649160077252063111010192398


Pokud jste to s Cassandrou Clare po Nástrojích smrti vzdali, můžu vám její novou sérii jen doporučit. Najde se tu sice několik paralel, které příběhu přidávají na nudnosti, ale autorka na druhou stranu vylepšila vše, co se jí v předchozích knihách nedařilo. Do Mechanického anděla vetkla prvky steampunku a zasadila ho do viktoriánského Londýna, přidala spoustu sarkasmu a skvělé postavy s milostným trojúhelníkem, který vám zaručeně nebude ani trochu vadit. A přitom si i tak zachovala skvělý styl psaní. Takže neváhejte a běžte se pustit do čtení, protože vážně stojí za to!

Celkové hodnocení: 4/5

Četli jste už Nástroje smrti? A chystáte se na Pekelné stroje?
Marky

Komentáře

  1. Nástroje smrti mám momentálně rozečtené a zatím mě baví, takže na tuhle sérii se do budoucna rozhodně chystám - obzvlášť potom, jak si jí všichni (včetně tebe) vychvalují :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tím líp pro tebe, Pekelné stroje se ti určitě budou líbit :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Nástroje smrti miluji a teď budu číst poslední díl. Jsem ráda, že u nás Pekelné nástroje vyšly a moc se těším, až se do nich pustím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Práve mám túto knihu rozčítanú, ale kvôli povinnostiam sa s ňou hýbem vpred len veľmi pomaly. Je to moja prvá kniha od tejto autorky a zatiaľ netuším, či sa mi jej knihy budú páčiť alebo nie. Na jednu stranu chcem, aby som si ich zamilovala tak ako väčšina, lebo ich tak veľa, na druhú stranu ma všetky tie knihy akurát tak desia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě chápu, že je těžké se do čtení dostat, protože ještě neznáš svět lovců stínů a nevíš, co tě v něm může potkat... Myslím ale, že si zvykneš i tak ;) Jinak rozumím, taky bych ráda všechny knihy jen opěvovala, ale to nejde :D

      Vymazat
  4. S těmi nástroji smrti to mám podobně jako ty. Ani mě přímo nenadchly, ani mi vyloženě nevadí. Ale také souhlasím, že tahle série je rozhodně lepší! :) Miluju Londýn a miluju steampunk. A stejně jako ty jsem byla od začátku tým Jem, ale na druhou stranu Willovy (nebo Magnusovy) sarkastické poznámky nejde nemilovat. A byla jsem ráda, že ten milostný trojúhelník tu není takový typický, ale i hrdinka si to v pozdějších dílech trochu ujasní. I tak mě to ale docela rozčilovalo – protože prostě milostný trojúhelník. Už z principu. :D A nevím, jestli to je náhoda, ale zrovna dneska jsem dočetla Mechanickou princeznu a každý druhý článek, na který dnes narazím, je právě o téhle sérii. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sarkasmus já můžu, ale bad boye se smutnou historií už ne... Asi jsem se jich přečetla. A já ty články většinou po dočtení přímo vyhledávám, takže se mi to stává poměrně často :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.