Zůstávám věrná paní Duze. | Attachments

11547291

Název v originále: Attachments
Autor: Rainbow Rowell
Nakladatelství: Plume
Žánr: contemproary, romantika
Série: -
Počet stran: 323
Čteno: 15. - 30. ledna 2016, v angličtině

Beth Fremonth a Jennifer Scribner-Snyder sice vědí, že jejich pracovní maily jsou monitorované, ale nedělají si s tím velkou hlavu. Neberou to vážně a jejich konverzace na mailu přerůstají v něco naprosto osobního. Mezitím je Lincoln O'Neill zděšený ze své nové práce - místo aby se staral o hackery musí pročítat soukromé maily jiných lidí. Když Lincoln narazí na konverzaci Beth a Jennifer, ví, že by ji měl nahlásit. Jenže to prostě nejde. A co když se do jedné z nich zamiluje? Jak se jí má pak asi představit?

Beth to Jennifer: I don't know if I even believe in that anymore. The right guy. The perfect guy. The one. I've lost faith in "the"-
Jennifer to Beth: How do you feel about "a" and "an"?
Beth to Jennifer: Indifferent.
Jennifer to Beth: So you're considering a life without articles?
Beth to Jennifer: And true love.

Nemůžu si pomoct, ale musím tuhle recenzi začít otázkou: dokážete si představit, že byste se ocitli v pozici některého z hlavních hrdinů, ať už by to měl být kterýkoli z nich? Já tedy rozhodně ne. Situace, kterou nám v knize Rainbow Rowell ukazuje je naprosto absurdní, ale přitom je dost dobře možné, že by se někdy odehrála. A právě tím mě paní jménem Duha dokázala zaujmout u této knihy. A protože jsem od ní zatím četla jen Fangirl, neměla jsem přemrštěná očekávání. Chtěla jsem jen a pouze knihu, která by vynikala podobnou výjimečností, což už sama anotace o sobě splňuje. Nápad je slibný, ale co dál?

No, dál už nic moc. Rainbow Rowell se se svým příběhem tentokrát moc nepárala, jako by si na něm ani nedala záležet. Velkou část knihy se vlastně nic neděje a jediné, co může čtenáře potěšit je poznávání života jednotlivých postav. A najednou vás čeká posledních třicet stránek, během kterých se odehraje celý zbytek příběhu.


"You can cut the onions," she said. "I hate cutting onions - they make me cr, and once I'm crying, I start thinking about sad things, and then I can't stop.

Z dějové stránky byl sice příběh špatně rozložený, ale na druhou stranu mě skutečně bavila jeho forma. Velká část příběhu totiž byla psána formou e-mailů mezi Beth a Jennifer,druhá pak jako klasické vyprávění z pohledu Lincolna. Já osobně tyhle změny formy a zpestření zbožňuji, takže jsem je i v této knize náležitě ocenila.

Moje vlastní fotografie // My own photograph
Co jsem ovšem ocenila ze všeho nejvíc, byl úsměv, který mi tato kniha vykouzlila na rtech. Rainbow Rowell opět dokázala, že tohle zkrátka umí a ačkoliv se v knize našly negativně naladěné scény, celková pozitivní a úsměvná až usměvavá zpráva se z knihy nevytratila ani na vteřinu. Pro odpočinek jsou tedy Attachments přímo ideální.


Beth to Jennifer: Anytime. (You know I mean anytime after 10:30 am or so, right?)
Jennifer to Beth: (I do.)

Postavám jsem fandila už od prvních stránek, jako by to byli moji nejlepší přátelé. Sice jsem si u Rainbow Rowell zvykla na poněkud originálnější charaktery, ale zjistila jsem, že mi ani průměrní a naprosto stereotypní lidé nevadí - ne v jejím podání. A i kdyby mi paní Duha nabídla sebehorší příběh, budu se k jejím knížkám vždycky vracet, a to právě díky postavám, jež umí tak skvěle vytvářet.

Tahle knížka mě zaujala nejen kvůli autorce a námětu, ale také kvůli obálce, která se podle mého názoru neskutečně povedla. Ani zahraniční nakladatelství však nezahálela a Attachments oblékla do překrásných a originálních kabátků.

10600010113076431572037929858328


Ač byste to možná neřekli, zůstávám Rainbow Rowell stále věrná. Ačkoliv se děj Attachements táhl po většinu knihy a skutečně se rozjel až na posledních stránkách, knížka mi i tak dokázala vykouzlit úsměv na tváři. Autorka přišla se zajímavým  nápadem a forma knihy se také povedla. A ačkoliv si tentokrát pro svůj příběh vybrala poněkud tuctové postavy, fandila jsem jim od prvních řádků a oblíbila jsem si je i přes stereotypní charaktery. Tahle knížka tedy za pokus rozhodně stojí, ovšem druhou Fangirl nečekejte...

Celkové hodnocení: 3,5/5

Které knihy od Rainbow Rowell jste četli vy?
Marky

Komentáře

  1. Mně od Rainbow Rowellové zklamala Fangirl, ani jsem to nedočetla. Pořád se sice chystám na Eleanor a Parka a tahle knížka taky vypadá zajímavě, nicméně těžko říct, kdy a za jaké nálady se k tomu dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak Fangirl hodnotila 5/5, proč se ti nelíbila? :) Eleanor a Parka jsem taky ještě nečetla, ani se k nim nijak brzy nechystám... Utekli mi jednou, utečou znova. A navíc bych si je musela koupit :D

      Vymazat
  2. Mňa tiež Fangirl dosť sklamala... Tak som sa na ňu tešila, lebo ju všetci ospevovali a... no, jednoducho nám to spolu nejak nevyšlo :) Ale rozhodne chcem od Rainbow Rowell ešte niečo skúsiť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? To mě mrzí :/ Snad se příště strefíš líp ;)

      Vymazat
  3. Fangirl a Attachments sú zatiaľ jediné knihy od Rainbow Rowell čo som čítala, a Attachments sa mi páčila viac. Nebolo tam síce toho deju až tak veľa, ale oveľa viac sa mi páčili tie postavy a celý nápad. Bolo to celkom rozkošné a vtipné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Já taky četla jen ty dvě a líbila se mi mnohem víc Fangirl :D Díky za názor :)

      Vymazat
  4. Já četla od Rainbow Fangirl, která se mi sice líbila, ale zdála se mi tak hrozně moc přeslazená, že to snad ani nebylo možný :D
    Teď mám rozečtenou Eleanor&Park, ale zasekla jsem se někde v půlce a teď to nějak nemůžu dočíst :D
    Moc hezká recenze, vypadá to jako taková nenáročná kniha. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenáročná kniha to je, ale je to rozhodně z jiného soudku než Fangirl ;)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :) Vypadá to na zajímavý nápad a vážně si neumím představit, že bych se ocitla ve stejné situaci jako někdo z hrdinů :D

    OdpovědětVymazat
  6. Od téhle spisovatelky jsem zatím nic nečetla, ale myslím, že se na ni podívám :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já tuhle knížku taky četla po tom, co jsem četla Fangirl a čekala jsem taky mnohem nadupanější příběh. Nakonec to bylo takové milé, roztomilé, zbožňovala jsem ty maily mezi hlavními postavami. I když to (spoiler?? pro někoho kdo to nečetl?? :D) celé "čtení e-mailů cizích osob a následné stalkování stolu u kterého ta osoba sedí a zamilování se do někoho podle e-mailů" mi přišlo malinko... děsivé :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak... Ale i tak o nakonec dopadlo celkem dobře :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.