Tak třeba příště | Jak stvořit dívku - RC

27873216

Název v originále: How to Build a Girl
Autor: Caitlin Moran
Nakladatelství: Host
Žánr: contemporary, humor
Série: -
Počet stran: 360
Čteno: 3. - 7. července, v češtině

Johanně Morriganové je čtrnáct let a právě v televizi zažila největší trapas dvacátého století. A tak se rozhodne, že vytvoří novou, sebevědomější a lepší verzi sebe sama. Nová Johanna - Dolly Wildeová - není oplácaná puberťačka bez kamarádů, ale novinářka se sklonem k alkoholu, cigaretám a sexu. Jenže jak dlouho dokáže Dolly Wildeová skutečně existovat? Jak ze sebe má Johanna stvořit lepší dívku?

Protože mi pop music připadá moc důležitá na to, aby zůstala v rukou nudných, nenáročných prosťáčků. Protože bohatí, mocní, báječní lidé nebo ti namachrovaní kluci, kteří tyhla kapely zakládají, by se obvykle na tlustou puberťačku z obecního domku dívali spatra. A tak chci na jediném místě, kde nad nimi mám navrch - na stránkách D&ME - svou pomstu, pomstu za miliony holek, jako jsem já.

Od Caitlin Moran jsem četla jen pár fejetonů, které mě ale vážně bavily, a tak jsem neváhala a po této knize k recenzi skočila, aniž bych četla anotaci. Když jsem pak zjistila, že jde o román, měla jsem trochu obavy - protože sloupkaři většinou nebývají v psaní románů jako ryba ve vodě. Bohužel se moje obavy ukázaly být opodstatněné a Jak stvořit díkvu se pro mě stalo velkým zklamáním.

smoke, girl, and cigarette imageKde začít? Možná polopatě, stejně jako píše Caitlin Moran. Měli bychom si vyjasnit, o čem tahle kniha je. Podle mého se totiž nejedná o příběh čtrnáctileté puberťačky, ale holky, co se utrhla ze řetězu. Celá kniha je jen alkohol, sex, drogy, sex. Zkrátka a dobře, tohle do rukou mladších čtenářů rozhodně nepatří. Proto jí také odmítám přiřadit nálepku YA, kterou obdržela na Goodreads.

Upřímně řečeno mě vzhledem ke svému publiku mrzí, že recenzi musím psát tímhle stylem, ale bez tohoto prohlášení by to zkrátka nešlo. Na druhou stranu to zase nebylo až tak špatné, jak s může zdát. Ačkoliv je totiž Johanna/Dolly vážně na hlavu, stejně jí při čtení budete fandit a přát jí, aby se jí splnily všechny její sny a ona umřela šťastná, slavná a bohatá.

Nechci, aby mě Ed litoval. Nechci, aby viděl, jak vypadám, když něco dělám poprvé. Nechci, aby kdokoliv viděl, jak se měním. Všechny změny si raději odbudu v soukromí. Na veřejnosti chci vždycky vystupovat jako dokončená záležitost. Ve správné podobě, na správném místě. Kukla má dozrávat ve tmě.

A právě vzestup z chudoby k penězům se mi v knížce moc líbil. Caitlin Moran si vyhrála s každým detailem, popisovala každý malý ústupek související s penězi a každý malý posun vpřed, jak se Johanna vypracovávala ve své novinářské kariéře čím dál tím výš. Autorka sice hned na prvních stránkách vyjasňuje, že nejde o autobiografický román, ale knížka sama se rozhodně tak tváří. Pokud tedy skutečně nejde o životopis Caitlin Moran, podařilo se spisovatelce perfektně vyjádřit každičký detail rodiny Morriganových, a to s bravurní přesností a jízlivostí.

Ano, sarkasmu a jízlivosti se v Johannině příběhu našlo jistojistě dost. A pravděpodobně se v něm našlo i dost vtipu, kdybych ovšem ten humor pochopila. Háček je v tom, že tahle kniha je založená na popkultuře devadesátých let, ve kterých jsem se já batolila po koberci v obývacím pokoji. Tyhle znalosti mi prostě chybí, a tak jsem spoustu referencí nepochopila, vtipy mi nepřipadaly legrační a když se mluvilo o něčem, co jsem neznala, často jsem přeskakovala celé pasáže.

Budoucnost má pokaždé jiné jméno a jiné oblečení, ale jedna věc se nemění: budoucnost k nám domů chodí jen tehdy, když je na káry. A následně je třeba budoucnost udržovat ve stavu opilosti - je totiž nezbytné nějak ji obelstít, aby nás vzala s sebou, až se bude chystat k odchodu.

Česká obálka sice vypadá pěkně retro, ale tentokrát u mně zabodovala fialovo-černá verze, která skvěle vystihuje Dolly takovou, jakou jsem si ji při čtení představovala - i když jen tady vypadá trochu hubenější. Verze s hřebenem může lépe působit na mladší čtenářky, ale těm bych knihu nedoporučovala, takže se přikláním spíše ke žluté a zelené barvě naší obálky s punčocháči.


25576884233883382060439023346662

Stvořit román, když jste sloupkař, rozhodně není nejlehčí záležitost a zářný příklad máte přímo před sebou. Někomu by se kniha plná alkoholu a sexu mohla jistě líbit a užije si všechny ty nepochopitelné reference na devadesátá léta, ale já do této skupiny rozhodně nepatřím. Hlavní hrdinka je sice skutečně nesnesitelná, ale na druhou stranu jí skutečně fandíte a sebemenší krůček k úspěchu pozorujete z podporujete s obrovským nadšením. I tak si ode mne knížka příliš pozitivní hodnocení nevysloužila, tak třeba příště.

Celkové hodnocení: 1/5

Za e-knihu k recenzi děkuji Palmknihám, vy si ji můžete pořídit zde.

Marky

Komentáře

  1. O knize jsem snad ještě nečetla pozitivní recenzi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jich nečetla moc obecně, tak přispívám svou troškou do mlýna :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, mě osobně vyhovuje česká verze obálky. Ty ostatní mi připadají takové tuctové :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já od Caitlin četla Jak být ženou i Morantologii a obě dvě knihy se mi moc líbily (i když Jak být ženou víc). Vím, že někomu i tyhle knihy rozhodně můžou připadat kontroverzní, ale já si je oblíbila a Moranové fandím.
    Tahle kniha, mě ovšem díky několika recenzí včetně tvé (fakt bezvadná :)), moc nezaujala. Tím spíš, že je to román.
    Největší chybu vidím přesně v těch devadesátých letech. Pro někoho, kdo v nich vyrůstal by to asi bylo skvělé, jenže podle mě se pro ně ta knížka už zase nehodí obsahově. Nechci říkat, že by se nikdo takový nenašel, nechci to zase vztahovat na všechny, ale myslím, že většinu z nich by třeba taková knížka už nelákala. A my ostatní, pro které je Jak stvořit dívku věkově myšlená, zase většinu referencí nepochopíme. Vzniká tam jakási propast, no. :)
    Vážně moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář a pochvalu :) Na Morantologii se teprve chystám a těším - na románu je vidět, že Moranová je sloupkařka a věřím, že ve fejetonech se vyzná, ale tohle mi zkrátka nesedlo. S těmi devadesátkami máš naprostou pravdu a divím se, že mi to nebylo jasné hned - to by ta recenze byla ještě mnohem pádnější :D ;)

      Vymazat
  4. Tahle kniha mě nějak zvlášť nezaujala kvůli obálce a po přečtení obsahu mě láká ještě míň. Já jsem totiž kliďas a to Sex drogy a Rock'n'roll není nic pro mě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu naprosto rozumím :D Příště budu vybírat lépe.. snad :D

      Vymazat
  5. Na túto knihu som sa veľmi dlho tešila, ale bola sklamaním aj pre mňa. Myslím, že som jej dala 2/5, čo teda tiež nie je bohviečo -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Myslím, že jsem tvoji recenzi dokonce četla a docela jsem s ní souhlasila :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.