Nezapomenutelný zážitek | Želary


Název v originále: Želary
Autor: Květa Legátová
Vydavatel: Audiostory
Žánr: společenský román
Série: Želary
Délka: 4 hodiny 13 minut
Posloucháno: v srpnu 2016, v češtině

Eliška pracuje jako lékařka v jedné pražské nemocnici a zároveň funguje jako spojka v odboji proti Němcům. Když se ale začnou vyskytovat potíže, musí zmizet. Proto se vydává do Želar, rodné vesnice pacienta Josefa "Jozy" Jandy, kterému darovala krev. Má se stát jeho ženou Hanou Novákovou a začít nový život. Jak se ale dá žít v neznámém místě s neznámými lidmi a neustálou hrozbou nad hlavou?

“Proč je mezi lidmi tolik zla!" povzdychla jsem si. Nebyla to otázka.
Lucka však odpověděla.
"Protože neumějí žít."
Verdikt mě rozjitřil a zmátl. Luštila jsem ho jako kryptogram.
Umím žít já?”


Tuto audioknihu jsem objevila naprosto náhodou a v první chvíli mi vůbec nedošlo, že jsem viděla film. To jsem si uvědomila až po přečtení anotace, ale vlastně mi to moc nevadilo - ani během čtení ne. Jozova Hanule má totiž co nabídnout především jako literární dílo, což se ve filmu neodrazilo.

Výsledek obrázku pro želary aňa geislerováMožná bych místo dílo měla napsat spíš literární skvost, protože jazyk, kterým Květa Legátová píše, je naprosto nesrovnatelný s jakoukoliv podobnou knihou, kterou jsem kdy četla. Slova se vám rozplývají na jazyku a vy si jednotlivé věty tak užíváte, že přestanete vnímat okolní svět. Z textu úplně cítíte atmosféru a emoce, které vám autorka popisuje. A všechno se to obejde bez zádrhelů. Zkrátka necháváte příběh plynout jako tóny, které se spojují v nádhernou melodii.

Ještě nikdy v životě jsem nic nepřijímala s takovou samozřejmostí.
Radost tu náhle byla. Hnala mě do práce, k níž jsem od mládí cítila odpor. I na čundrech mi opékání buřtů, vaření polévek či pražení hub připadalo jako ponižující povinnost, jíž byly dívky diskriminovány.
V Mánkově chalupě jsem zametala síň a neměla jsem nepříjemný pocit. Ani trochu. I záchodové prkno jsem drhla s potěšením.
O tomhle se mnou kdysi mluvila babička. Práce je blaho.
Bývala jsem blažená lékařka.
Nyní jsem blažená hospodyně "venkovského blba".
Netrvalo dlouho a náš dům by zařízen.

nature, mountains, and flowers imageS tím souvisí fakt, že ve formě audioknihy se tohle čtení stalo skutečně ohromujícím zážitkem, který ve mně zanechal obrovskou prázdnotu, kouzlo, spoustu myšlenek a emocí. Procítěný text byl podkládán hudbou vyjadřující vše, co mělo být vyjádřeno a občas jsem se dočkala i dramatické pauzy. Bylo to zkrátka nezapomenutelné!

A teď už se přestanu snažit tvořit metafory jako Květa Legátová a povím vám něco k ději. Ačkoliv příběh se samozřejmě od stylu psaní hodně odvíjí - základem jsou tedy emoce a gradace je skoro hmatatelná. Když přijde (ne)očekávaný zvrat, vkrade se vám pod kůži a najednou si prudce uvědomíte, jak překvapeni jste jím byli. A pak je po všem a vy jen šokovaně sedíte a vstřebáváte všechno, co jste právě dostali.

Pochoduji jako voják, kterému bubnují do kroku. Má duše mě opustila. Bloudí horskými stráněmi a hlídá zbytečné hroby.

Co se postav týče, nemůžu opět jinak než chválit - a to především hlavní hrdinku. Z Elišky, která si nechávala na prvních stránkách šlapat na hlavu, se stala silná, sebevědomá žena, která ví co chce a jde si za tím. Ačkoliv samozřejmě nebyla bezchybná, dokázala najít samu sebe v malé vesničce uprostřed hor. A to není samozřejmé.
Audioknižní obálka se moc povedla a hodně se mi líbí taky německá verze (druhá zleva). Filmová momentka mi naopak moc k srdci nepřirostla a ostatní nejsou ani špatné, ani dobré. Doufám, že se knížka třeba dočká nového, krásnějšího vydání i v češtině...


15821936128299471580623330964616

Tentokrát jsem nepsala recenzi na ledajakou knížku - mluvíme o skutečném literárním díle. Psaní Květy Legátové je tak nádherné, že se nedá skoro ani slovy popsat a zprostředkuje vám tak ze čtení nezapomenutelný zážitek. Příběh je plný emocí a graduje tak přesvědčivě, že nakonec jen zíráte s otevřenou pusou. Z hlavní hrdinky se také podobně postupně stane silná, sebevědomá žena, která skutečně ví, co chce. Tohle si zkrátka a dobře vážně chcete přečíst.

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Doporučíte mi i vy nějaký podobně emotivní příběh?
Marky

Komentáře

  1. Jozova Hanule je nádherná knížka! Četla jsem ji loňské léto a zcela mě uchvátila. I Želary jsou pěkné, je dobré si je přečíst krátce po Hanuli, prootže se tam člověk znovu potká se stejnými postavami. Pamatuji si, že mě to hrozně silně chytalo za srdce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokusím se, ale musím asi mít chvíli pauzu, jinak bych to nevydýchala.. I tak díky za tip!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.