Takhle má vypadat retelling. | Dorothy Must Die

18053060

Název v originále: Dorothy Must Die
Autor: Danielle Paige
Nakladatelství: HarperCollins
Žánr: YA, retelling, fantasy
Série: Dorothy Must Die #1
Počet stran: 452
Čteno: 11. - 21. dubna 2016, v angličtině

Amy Gumm se pomocí tornáda dostává z Kansasu do země Oz, přesně jak to zná z té dětské knížky. Jenže se ukazuje, že všechno není tak, jak má být. Dorotka nastolila krutovládu a Oz už není ráj na zemi, jako býval dřív... A zjevně právě na Amy připadl nelehký úkol: musí s tím něco udělat. Jenže kdo je vlastně zlý a kdo dobrý?

Magic can't exist without goodness. Goodness can't exist without wickedness. And Oz can't exist without magic.

Knihu Čaroděj ze země Oz jsem četla kdysi dávno a nijak závratně mě tehdy nezaujala. Nedávno jsem ale měla taneční vystoupení na motivy tohoto příběhu a při hledání nějakých informací pro kostýmy jsem narazila na tenhle retelling, který mě na první pohled zaujal. Nejenže má kniha krásnou obálku, ale už jen samotný její název zní zajímavě, nemyslíte? A tak jsem se tedy pustila do čtení.

Dorothy Must Die by Danielle Paige: Ještě předtím jsem ale udělala fatální chybu a přečetla si oficiální anotaci - a to jsem neměla. Díky těm pár řádkům jsem si totiž naspoilerovala asi 80 procent knihy. Počítám, že za to autorka nenese žádnou vinu a ta anotace je skutečně dobře napsaná, ale můžu vám jedině poradit: nečtěte ji! Připravíte se tak o spoustu překvapení, která vás na stránkách samotné knihy čekají.


I didn’t know what was worse: to have your shot and screw it up, or to never have had a shot in the first place.

Ovšem i já jsem se s touto nepříjemností nakonec lehce vypořádala, protože mě Danielle Paige v podstatě hned odnesla do země Oz a já přestala vnímat okolní svět. Čtení mě neskutečně bavilo a odsýpalo, takže jsem na anotaci brzy zapomněla. Na druhou stranu mám pocit, že by celá kniha mohla být nejméně o sto stran kratší a příběhu by to nijak neubralo. Ačkoli mě totiž bavilo psaní Daniele Paige, občas se děj trochu vlekl a na tolika stránkách to čtenář pozná mnohem silněji, než u tenoučké novely.

A když už jsem u toho, co by se dalo z knihy vyškrtnout, do tohoto seznamu je jednoznačně třeba zahrnout romanci. I když se jí tam nevyskytovalo moc (nebo možná právě proto), nebyla tam ani trochu potřeba a nebavila mě. Zdálo se mi, že tam autorka lásku skoro až vnutila fyzickou silou jen proto, aby tam byla. Nebo z nějakého jiného, mně neznámého důvodu.


Dorothy Must Die by Danielle Page: Even the most unbreakable of spells are meant to be broken.

Taky jsem toho názoru, že hlavní hrdinka byla trochu na zabití, takže mě upřímně překvapilo, že se do ní mohl někdo skutečně zamilovat. Musím ale Danielle Paige přiznat, že ostatní postavy se jí povedly skvěle, především ty převzaté z původního příběhu. Převyprávění se totiž vůbec povedlo na jedničku a byla jsem z něj skutečně nadšená! Konec mě hned navnadil na další díl a jsem si jistá, že si ho přečtu už jen kvůli krásným fontům na začátcích kapitol - grafické zpracování této knihy se dokonale povedlo.

Všechny země, které tuto knihu vydaly, přejaly původní obálku a měly k tomu skutečně dobrý důvod: je naprosto dokonalá! Na první pohled si knížky všimnete - kabátek zaujme svou úderností a jednoduchostí. Skvěle navozuje atmosféru příběhu a naláká čtenáře přesně na to, co je v knize nakonec čeká. Takhle by to mělo být pokaždé!

Dorothy Must Die zaujme na první pohled obálkou, názvem i grafickým zpracováním. Hlavně ale nečtěte oficiální anotaci, jinak si vyzradíte většinu knihy. To by byla velká škoda, protože příběh je skutečně dobře napsaný a odsýpá, i když by se jistě dal zkrátit. Minimálně by se dala úplně vyškrtnout romance, která působila jako vynucená záležitost a ne skutečný vztah. Tím spíš, že hlavní hrdinka se často chovala skutečně otravně. Na druhou stranu ostatní postavy se ukázaly být skvěle propracované a já už se těším na další díl, abych viděla, jak to s nimi dopadne.

Celkové hodnocení: 4/5

A co vy? Stojíte na straně dobra nebo zla?
Marky

Komentáře

  1. Retellingy jsou super, když se podaří! :) Díky za skvělý tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem vlastně asi žádný retelling doposud nečetla, tímhle bych někdy mohla začít. :)

    Mimochodem, to jsou předpokládám tvoje nehty? Boží! :D :3 ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bys vážně měla :) A asi tě zklamu, ale moje nehty to bohužel nejsou :D I když jsem to zkoušela, ale nedopadlo to ani zdaleka tak, jak bych chtěla... Možná se někdy odvážím zveřejnit některé své nehtové výtvory, ale možná taky ne :D

      Vymazat
  3. Dorothy must die patrí u mňa medzi najlepšie knihy minulého roku. Len, bohužiaľ sa neviem dostať k pokračovaniu a k novelám, čo ma celkom dosť hnevá, ale tak snáď raz sa k tomu dostanem :D Jediné, čo ma sklamalo bolo, že ten jej potkan či čo to bolo neprehovoril... po celý čas som čakala kedy niečo povie a on po celý čas mlčal.... :X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme se k pokračování zatím nedostala, ale snad se to brzy změní.. Jinak to byla krysa, a třeba se toho dočkáme v dalším díle ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.