Upřímnost nadevše | Marťan


Název v originále: The Martian
Autor: Andy Weir
Vydavatel: OneHotBook
Žánr: sci-fi
Série: -
Délka: 11 hodiny 38 minut
Posloucháno: 23. září - 2. října 2016, v češtině

Mark Watney byl účastníkem mise na Marsu, která ovšem byla kvůli písečné bouři zrušena. Posádka se vrací zpět na Zemi, jenže ne kompletní: Mark zůstal sám na rudé planetě. Bez dostatku zásob, možnosti komunikace se zemí a se skoro nulovou nadějí na záchranu se podle svých kolegů mrtvý Mark snaží přežít všechny nástrahy, které mu osud přichystal. Bude nakonec prvním člověkem, který na Marsu zemře?

Taková je tedy situace. Uvíznul jsem na Marsu. Nemůžu komunikovat s Hermesem ani se Zemí. Všichni si myslí, že jsem po smrti. Jsem v Habu, který byl navržen na jednatřicet dní. Jestli se porouchá oxygenátor, udusím se. Pokud se pokazí recyklace vody, umřu žízní. Když Hab přestane těsnit, jen tak vybuchnu. A jestliže se nic z toho nepřihodí, nakonec mi dojdou potraviny a zemřu hladem.
Je to tak. Jsem v hajzlu.

The Martian: Matt Damon stranded on Mars: Na Marťana jsem se chystala už skutečně dlouho a byl mi doporučován ze všech stran, ale přečetla jsem si ho až teď. Bála jsem se totiž, že to na mě bude moc vědátorské sci-fi, co mě unudí k smrti, a že budu z knihy vůbec zklamaná, jak se mi tak u knih mimo mou komfortní čtecí zónu stává.

Naštěstí se ukázalo, že jsem se tentokrát skutečně mýlila, a byl to omyl doslova vesmírných rozměrů. Příběh Marka Watneyho je totiž všechno, jen ne nudný. Andy Weir napsal knihu, od které jsem se ani v audioknižní podobě nemohla odtrhnout a poslouchala jsem ji několikrát. Upřímně doufám, že budu mít někdy možnost si Marťana přečíst i v papírové podobě, protože mě jeho děj nedokáže omrzet. 

Velký podíl na čtivosti má jistě také skvělé podání interpretů Jana Zadražila a Jana Vondráčka, díky kterým jsem si užila poslech jinak občas komplikovaných technických vysvětlování. Právě díky tomu je teď ze mě expert na astronautskou techniku a fungování NASA. Anebo se alespoň cítím o trochu chytřejší - a ani to nebolelo.

The Martian by Andy Weir Patch by MajesticFashion on Etsy: Ano, na lepící pásku je spolehnutí i v téměř úplném vakuu. Lepící páska funguje kdekoli. Lepící páska je kouzelná a měla by se uctívat.

Kromě toho jsem si také částečně osvojila dokonalý Watneyho humor, který knihu provází na každé stránce. Mark se se všemi nesnázemi potýká nejen s úsměvem na své vlastní tváři - dokáže také rozesmát všechny čtenáře. Občas jsem během poslouchání musela krotit hlasivky, abych se v metru nezačala chechtat na celé kolo, ale občas se mi to nepodařilo a musela jsem vystoupit, abych náhodou někoho nepoprskala.

Vůbec to ale není tak, že by byl Markův osud brán na lehkou váhu. Andy Weir si dal práci s každým detailem a řídil se heslem upřímnost nadevše. Nejenže Markovi rozumně fungují a nefungují všemožné technologie, ale také Watneyho osobnost se vyvíjí a mění podle toho, jak se mu zrovna daří či ne. Samotného Marka jsem si skutečně oblíbila nejen pro jeho humor, ale právě pro jeho komplexní charakter, jehož vývoj jsem mohla během čtení pohodlně sledovat, aniž by mě rušily jakékoli nesrovnalosti a nelogičnosti.

Quote from The Martian by Andy Weir. Movie adaptation out fall 2015! #readthebookfirst Get it @ your library!: Většinu věcí, které bych sem ještě chtěla napsat, bohužel nemůžu prozradit, jinak byste si čtení či poslech Marťana tolik neužili. Můžu vám jedině poradit, abyste do knihy šli naslepo a s co nejméně informacemi, abyste mohli být v průběhu i na konci děje příjemně překvapováni - tak jako jsem byla já.


„Připouštím, že je to smrtelně nebezpečné,“ opáčil Watney. „Ale koukni se na to takhle: letěl bych jako Iron Man.“
„Ještě zapracujeme na dalších nápadech,“ řekla Lewisová.
„Iron Man, velitelko. Iron Man.“
Audioknižní obálka je podle mého názoru naprosto dokonalá, na rozdíl od české pevné vazby, kterou jsem sem ani nedávala. Asi odhadnete, že žlutooranžový obličej přes celou knihu mi radost neudělá. Dá se ovšem udělat i lépe - třeba jako na první obálce vlevo. Ostatní kabátky jsou vesměs variacemi astronautů v oranžové poušti, které ovšem nejsou vůbec špatné. Ještě bych ovšem vypíchla černo červenou verzi, kde je z Marsu konečně opravdu rudá planeta.


25852860232613482288045028191772

Už zase nevím, jak to všechno shrnout - Marťan je prostě skvělý. Čeká vás chytlavý a upřímný příběh, který vás možná i trochu něco naučí a neskutečně vás rozesměje. Budete sledovat růst komplexního charakteru hlavního hrdiny a držet mu palce v každé situaci. Zkrátka a dobře: tohle si musíte přečíst!

Celkové hodnocení: 5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Čtete i vy občas knihy mimo svou komfortní zónu?
Marky

Komentáře

  1. Marťana naprosto zbožňuji. ♥ K tomu není co dodat. Já knížku četla ještě v době, kdy nebylo moc recenzí a tedy i spoilerů, takže jsem děj opravdu prožívala. Docela tě obdivuji, že se ti to taky povedlo, protože mám pocit, že ten konec se probíral snad všude. :D
    Moc pěkná recenze. :)

    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se vážně snažím nenechat se ani trochu naspoilerovat u jakékoliv knihy, takže mě to ani nepřekvapuje :D Díky :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Já byla k Marťanovi strašně skeptická už v průběhu čtení (četla jsem, neposlouchala). prvních sedmdesát stránek pro mě byla děsná nuda, samé technické popisy a až pak se to pro mě rozjelo. Jsem ale ráda, že Tobě se líbil celý a že se Ti takhle vryl pod kůži. Je to tak, Mark Watney je prostě geniální postava, která dostane snad každého :)
    A k těm obálkám - já mám právě ten filmový přebal a ten mi přijde povedený. Ten původní červenožlutý byl ale fakt děs :D
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No právě to si myslím - i filmový přebal s obličejem jde udělat dobře, ale ten původní je děs a hrůza.

      Vymazat
  3. Já si Marťana chci strašně moc přečíst. Koukala jsem na film a ten byl fakt boží, prostě knížka bude určitě stejně skvělá, tvým pěti hvězdičkám věřím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na film zatím podívat nestihla, ale těším se na něj :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.