Dárek z pravé lásky - Dvanáct zimních políbení



Název v originále: My True Love Gave to Me
Autoři: Holly Black, Ally Carter, Matt de la Peňa, Gayle Forman, Jenny Han, David Levithan, Kelly Link, Myra McEntire, Stephanie Perkins, Rainbow Rowell, Laini Taylor, Kiersten White
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, povídky
Série: Twelve Stories #1
Počet stran: 384
Čteno: 31. prosince 2015, v češtině

V této knize máte možnost si přečíst dvanáct vánočně tématizovaných povídek od několika z nejlepších autorů Young Adult literatury. Příběhy dala dohromady Stephanie Perkins, která má na svědomí zamilované příběhy o Anně, Lole a Isle. V sérii na vás pak ještě čeká dvanáct letních povídek, které ale zatím vyšly pouze v angličtině.

"Vážně? Já jsem spíš podědila věci typu zimní kabát anebo brusle. A jachty. Lidi ti v jednom kuse dávají jachty, co už nechtějí. Je to vážně otrava." (Cos to sakra provedla, Sophie Rothová?) 

Stejně jako u DivergentCzech si tuhle knížku netroufám hodnotit jako celek, protože se povídky od sebe navzájem tak lišily, že bych nerada, aby některá zanikla. Proto napíšu krátký názor na každou povídku, a tak si názor budete moci vytvořit vy sami. Ukázky jsem v recenzi zařadila za povídky, ke kterým patří.

O půlnocích - Rainbow Rowell (5/5)
Může se to zdát kýčovité, ale hned z první povídky jsem byla nadšená jako malé dítě. Od Rainbow Rowell jsem zatím četla jen Attachments a Fangirl a nedokážu se dokopat k jejím ostatním knihám. Ale to, co autorka dokázala vyčarovat na pár stránkách, mě ujistilo, že budou stát za to. Paní Duha nám naservírovala pořádnou porci romantiky, krásnou atmosféru a roztomilý příběh, nad kterým se musí rozplývat snad každý milovník zimního období.

Dáma a liška - Kelly Link (1/5)
Po nadšení nísledovalo zklamání. Hořké. Magický realismus mi v povídce nesedl a nedošlo mi, že tam má být, než už to bylo úplně očividné. Nedokázala jsem pochopit chování postav, nudila jsem se a čtení mě nebavilo. Autorka se zaměřila především na vztah dvou hlavních hrdinů, ale ani ten jsem si neoblíbila. Ačkoli musím dát bod za symboliku lišky, která je... no, uvidíte sami. Zajímavá.

Andílci ve sněhu - Matt de la Peňa (2/5)
Další příběh, který mi nesedl. Kluk, který hladoví a přitom hlídá kočku, a pak se něco semele a je z toho nádherná povídka. Nezdálo se mi to. Jestli se totiž s něčím v hrdinech neumím ztotožnit, je to pýcha. Nedokážu ji pochopit a zatím jsem nepřiša na to proč. Zkrátka to tak je. A ještě ke všemu je celá povídka psána hovorovou až obecnou češtinou, což jsem taky dvakrát neocenila.

Najdeš mě podle Polárky - Jenny Han (2/5)
Byla jsem až nepříjemně překvapená, jak málo se mi líbila povídka od Jenny Han, která přitom napsala skvělou dilogii o Laře Jean (recenze: 1, 2), jež mi tolik přirostla k srdci. Tohle ale byla nereálná a naivní pohádka o ničem na druhou. U dětí by tohle neprošlo - přece jen prozrazuje podstatu Vánoc, ale pro kohokoli staršího se mi příběh zdál příliš dětský a naivní.

V místě, kde žiju, je občas těžké rozpoznat rozdíl mezi skutečným kouzlem a pouhým zdáním.

To je Yulský zázrak, Charlie Browne - Stephanie Perkins (5/5)
Tohle je přesně povídka, jakou jsem si představovala! Originální hlavní hrdinové i zápletka, neotřelý příběh a skvělý styl psaní, jako obvykle. Už jsem vám někdy říkala, že bych od Stephanie Perkins četla i nákupní seznam? Tak za tím si stále stojím, protože těmihle skvělými pár stránkami opět nezklamala a já mám opět chuť si od ní něco přečíst (jako by to taky nebylo vždycky).

"Dokážu, aby do sebe věci dokonale zapadly. Jsem jako lidskej Tetris.Tuhle supermoc mám vrozenou a mou povinností je pomoct ti."

Váš záskok za Santu - David Levithan (3/5)
Zdá se mi to, nebo jsou všechny výplody Davida Levithana stejné? Ne, že by měly identické zápletky, ale opakují se tu stereotypy hrdinů (ti sice nejsou stereotypní, ale u Levithana už je předem čekáte) a dokonce i atmosféra příběhu je podobně depresivní, jako třeba Will Grayson, Will Grayson. Ale musím uznat, že se mi moc líbily sestry - kéž bych taky nějakou měla...

Krampuslauf - Holly Black (4/5)
Tahle povídka ke konci tak trochu změnila žánr, já vím. Ale líbila se mi tak jako tak. Jde o moje první setkání s autorkou, ale jsem s ním docela spokojená. Příběh byl sice trochu přerývaný a chtělo by to ho trochu víc promyslet, ale na druhou stranu všechno se do povídky vejít nemůže. Taky se mi moc líbilo poučení na konci a vůbec to, co se autorka celým příběhem snažila naznačit.


Možná je v pořádku snít o něčem lepším.
Možná můžu mít všechno, když to budu doopravdy chtít.
S rozbřeskem nového roku na obzoru jsem se rozhodle, že světu vnutím svou vůli.

Cos to sakra provedla, Sophie Rothová? - Gayle Forman (3/5)
Na tuhle autorku jsem se skutečně těšila, protože její romanticko-hudební dilogii jsem si moc užila (recenze: 1). Tohle ale bylo dočista obyčejné - tak moc obyčejné, jak příběh o lásce a Vánocích může být. Do toho započtěte pomatenost a obecnou češtinu, přes kterou jsem se zkrátka už nedokázala přenést. Bylo to zkrátka pěkné, ale nic víc.

Kyblíky s pivem a jezulátko - Myra McEnitre (4/5)
V této povídce se sice skoro nic nestalo, ale zamilovala jsem se do autorčina stylu psaní. Musím si vyhledat, co dalšího ještě vytvořila a rozhodně si to přečíst, protože tohle mě, i přes hovorové výrazy, vážně bavilo.

Vítejte ve Vánocích, CA - Kiersten White (5/5)
Další úspěšné setkání s pro mě novou autorkou, od které si ovšem v tomto případě plánuji přečíst nějakou knihu už poměrně dlouho. Nejdřív jsem si myslela, že se mi povídka líbit nebude, ale děj se otočil naprosto nečekaným směrem, takže se z příběhu vyklubalo něco mnohem víc, než v co jsem doufala. A samozřejmě nesmím zapomenout pochválit popsané jídlo, ze kterého se mi sbíhaly sliny. I když to by se dalo považovat za určitou formu mučení.

Betlémská hvězda - Ally Carter (5/5)
Vím, že se opakuji, ale o existenci téhle autorky jsem neměla ani ponětí - do té doby, než jsem se zamilovala do její povídky. Jako malá jsem kdysi viděla film na podbný námět a od té doby mi zůstal v srdci už navždycky. Ani tolik totiž nešlo o překvapení na konci, ale hlavně o to na začátku. Taky nesmím opomenout skvělé postavy a prostředí, které navodilo tu správnou vánoční atmosféru.

Dívka, která probudila Snílka - Laini Taylor (5/5)
Tohle nebylo žádné překvapení, protože Dcera kostí a dýmu se mi moc líbila a chystám se na druhý díl. Překvapilo mě, jak skvěle dokázala Laini Taylor vytvořit úplně nový svět a zasadit do něj neotřelý příběh. A tím neotřelý nemyslím jen romantický, ale také překvapivý, toršku děsivý a trošku zarážející. Čím, to neprozradím.


On byl bůh příboje a máchnutí ptačího křídila, drápu a perly. Ona byla bohyní...sebe samé. A on od ní nemohl odtrhnout oči.


Tady vám snad musí být jasné, že jsem se naprosto zamilovala. Někde jsem četla, že Dárek z pravé lásky je takový marshmallow v podobě knihy a myslím, že to sedí dokonale. Krásně pastelová barva obálky, vánoní girlandy, růžové detaily a zlaté nápisy, voňavá a na dotek příjemná obálka... co víc si přát?

Když se zprůměrují hodnocení jednotlivých povídek, vychází hodnocení knihy 3,7. Jenže mně se některé povídky vážně líbily, tolik, že si chci od autorů přečíst něco dalšího a to se cení. Moc povídkových knížek se mi do rukou nedostane a ještě méně je knih, které dokáží navodit tu pravou vánoční atmosféru. Tahle to ovšem umí a já ji můžu na příjemný odpočinek mezi pečením cukroví jedině doporučit.

Celkové hodnocení: 4/5

Jak se těšíte na Vánoce?

Měla bych zase vytvořit nějaký vánoční projekt?
A jak se vám líbí jiná tvorba těchto autorů?
Marky

Komentáře

  1. Tu jsem dneska vytáhla na rehabky a skoro mi bylo líto, že trvaj tak krátce. A to jsem stihla jen Rainbow! Akorát se teď bojím jít na tu druhou povídku... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, to přežiješ ;) A ty další ti zvednou náladu ;)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku mám doma už od jejího vydání v angličtině a ještě jsem ji nečetla, za což se i docela stydím, když je to už dva roky. :D Ale je fakt, že povídku od Rainbow jsem si hned přečetla, ona byla i důvod, proč jsem si knihu koupila, a naprosto jsem si ji zamilovala. :D Každopádně děkuji za připomenutí knížky, třeba se mi podaří se k ní letos o Vánocích konečně dostat. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, dokopej se k tomu - nebo to budu muset dělat já formou komentářů a to by nemuselo dopadnout dobře! :D

      Vymazat
    2. Beru na vědomí! :D A slibuji, že to bude první knížka, do které se pustím, až na Vánoce dorazím domů. :D

      Vymazat
    3. To jsem ráda - jsem zvědavá na tvůj názor ;)

      Vymazat
  3. Mnoho takto povídkových knížek od různých autorů jsem nečetla, když už povídky, tak od jednoho autora. Tahle knížka by mohla být zajímavou oddechovkou třeba v angličtině, asi se do toho asi jen tak nepustím, mám přeci jen spoustu jiné četby. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky ne, ale byla jsem vážně mile překvapená :) Jen čti, aať to bude cokoliv ;)

      Vymazat
  4. Mě akorát děsí ta šílená růžová uvnitř :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona není zas tak šílená, jenom se maskuje ;) A já mám navíc fakt ráda mentolovou :D

      Vymazat
  5. Chcela som túto knihu čítať minulý rok, no potom December nejak prebehol bez toho, aby som si ju prečítala a už bolo neskoro. Dúfam, že tento rok sa mi k nej skutočne podarí dostať a že sa mi bude páčiť aspoň rovnako ako tebe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ji loni nestihla a letos jsem se proto do ní pustila tak brzy ;) Taky doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.