Každé slovo má obrovský dopad. | The Thousandth Floor

24921954

Název v originále: The Thousandth Floor
Autor: Katharine McGee
Nakladatelství: Harper Collins
Žánr: YA, sci-fi
Série: The Thousandth Floor #1
Počet stran: 473
Čteno: 5. - 14. listopadu 2016, v angličtině

Ocitáme se v roce 2118 urpostřed newyorské čtvrti Manhattan, kde se tyčí obrovský mrakodrap o tisíci podlažích. A právě v něm žije našich pět hrdinů: Leda Cole, která je závislá na droze a nedosažitelném klukovi. Eris Dodd-Radson, jejíž krása ji dokáže dostat kamkoli, dokud ji nečeká pád. Rylin Myers, jež pracuje, aby vydělala pro sebe a svou sestru na to nejnutnější. Watt Bakardi - skrytý počítečový génius. A Avery Fuller, jejíž život se zdá být perfektní ale k tomu má hodně daleko. Pravidla jsou totiž jednoduchá: Čím výše jste, tím níž můžete spadnout.

If you aren't sure, then you definitely aren't in love.

Přiznávám se bez mučení hned na začátku: po knize jsem sáhla především kvůli dobrým ohlasům a krásné obálce - aniž bych příliš tušila, o čem vlastně doopravdy je. Přiznání číslo dvě zní, že jsem za to skutečně ráda. Přesněji řečeno jsem nadšená, že to ani slovy nedokážu popsat - The Thousandth Floor se totiž ukázalo být naprosto skvělé čtení.

Kdybych měla knihu k něčemu přirovnat, asi bych neodolala nutkání srovnat ji s High School Musical. Jde tu o drama, lásku a spoustu maškarády, ale přece jen se celý příběh nese v tajemnějším a temnějším duchu, než byste očekávali. Nejde o přeslazený příběh lásky z budoucnosti, jak byste možná očekávali. Autorka nám naservírovala hned několik propletených a složitých dějových linek a na každé stránce vám odhaluje nová a nová tajemství.

Maybe that's all that praying was, she thought, just wishing good outcomes on other people.

Neskutečně jsem si užila veškeré intriky a probírání vztahů - mám tohle v knihách ráda už sama o sobě, ale když ke všemu ještě přičtete komplexnost a jednolitost celého příběhu, musíte jen valit oči. Každý drobný detail do sebe zapadá a všechno se najednou spřádá do plánu, jehož součstí byste se rozhodně nechtěli stát. A najednou je konec. Stane se něco, co vůbec nečekáte a jste nuceni zaklapnout knížku a žít dál svůj život: skoro nemožný úkol. 

Když jsem knihu začínala číst, neměla jsem ani tušení, že se jedná o první díl série. Když jsem tedy skončila, měla jsem pocit, že mi to musí stačit a nějak  jsem se smířila s faktem, že tohle je konec. Nedokvedete si představit, jakou jsem měla radost, když jsem zjistila opak. Sice vlastně nic dalšího vědět nechci a nerada bych si pokazila skvělý dojem, který na mě první díl udělala, ale i tak si ten další určitě přečtu.

I believe in happiness. I'm just not sure love will actually get you there.

Největší zápor, kterou bych autorce mohla vytknout, je klišé. Tomu se u románu o vztazích teenagerů, ačkoli se odehrává v budoucnosti, zkrátka a dobře vyhnout nemůžete. Na druhou stranu se mi zdálo, že klišé hrála v příběhu tak důležitou roli, že se ani vytýkat nedají. Občas mi připadalo, že si autorka vzala za cíl ukázat, jak se nám klišé mohou vymstít a co všechno se může obrátit proti námPodobně jsem na tom s protagonisty a protagonistkami - neoblíbila jsem si nikdoho, ale kdyby ano, považovala bych to za nepatřičné.

Doma mám žlutou obálku vlevo, ale do hlavičky recenze jsem zkrátka musela dát tu krásnou hardbackovou - nemohla jsem odolat. Do jisté míry se mi zalíbily i ostatní verze, ale na tu černou zkrátka nemají, ať se děje cokoliv.


312443543300650032721266


The Thousandth Floor není jen tak ledajaká kniha. Autorka si vyhrála se vztahy a intrikami, všechno se navzájem proplétá a nikdy nevíte, jaké bude mít jeden jediný krok či slovo následky. Kniha se vám sice může zdát plná klišé, ale brzy poznáte, že jde jen o způsob zdůraznění toho, jak velký odpad můžou mít. Vezměte velmi odlišné protagonisty, posuňte se o pár let dopředu, přidejte napětí, tajemno a intriky, k tomu ještě špetku geniální autorky, zamíchejte a ochuťte dechberoucím koncem - takhle si uvaříte tuto neobyčejnou knihu. I když si myslím, že nikdo jiný to lépe než Katherine McGee nedokáže a už se nemůžu dočkat jejích dalších titulů.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Enbook.cz, kde si ji můžete pořídit i vy.

Jak vnímáte intriky a klišé v knihách vy?
Marky

Komentáře

  1. Vyhnout se klišé je v dnešní době docela obtížné, takže se to snažím brát v potaz. Samozřejmě ne v případě, kdy už ho tam je moc, to se pka pěkně naštvu :D
    Skvělá recenze, kniha mě velmi zaujala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na to, že je to příběh z budoucnosti, má nádhernou obálku ve stylu 20. let a připomíná mi trochu Velkýho Gatsbyho:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu, ale je to jen zdání - i když nekonečné párty tam taky najdeš ;)

      Vymazat
  3. Taky mě napadl při prvním pohledu Gatsby :) O knihu jsem někde soutěžila, ale bohužel se nepoštěstilo :/ Musím si k ní najít jinou cestu! Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám ohledně téhle knížky hrozné dilema. Na jednu stranu to na mě na první pohled doslova křičí klišé a ten typ YA knih, co mě nebaví. Ovšem na druhou stranu jsem na to už viděla dost kladných ohlasů, případně tvrzeních, jak se na to dotyční hrozně těší. Hm... Asi si seženu e-book a prostě tomu nechám volný průběh - buď se do toho jednou pustím nebo ne. :D
    Každopádně pěkná recenze. Nahlodala jsi mě v mém původním rozhodnutí tomuhle nevěnovat pozornost. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona je totiž taková jiná... a vážně dobrá, takže podle mě za pokus stojí. Díky, to mám radost ;)

      Vymazat
  5. Túto knihu som mala na zozname tých, čo si chcem prečítať už predtým ako vyšla. Som na ňu celkom zvedavá. Klišé a YA romániky ma síce neberú, ale predpokladám, že tu pôjde aj o niečo viac. A zistila som, že sci-fi príbehy sa mi celkom páčia, tak prečo neskúsiť niečo futuristické znovu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je zatím něco víc - ale co, to nemůžu prozradit ;) Snad se ti bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.