Měsíční shrnutí - listopad 2016



Ahojky!
Listopad se nesl ve znamení mých narozenin, povinné četby a pocitu, že vlastně vůbec nic nečtu. To se nakonec uázalo být jen mylnou představou, protože jsem zdolala deset knih. Jste zvědaví na to, co jsem si koupila, dostala a vyhrála? Tak se pojďme společně podívat na listopadové shrnutí.

V listopadu jsem přečetla celkem sedm knih, a poslechla si tři audioknihy. Průměrná listopadová kniha měla 329 stran, průměrná audiokniha pak trvala něco přes 13 hodin.

Jedenáctý měsíc v roce jsem začala dočtením recenzního výtisku od Palmknih - Čtenáři z Broken Wheel doporučují od Katariny Bivald (recenzi najdete tady). Po něm následovala kniha od Enbooku - mnou nekonečně opěvovaná The Thousandth Floor od Katherine McGee (recenze je na blogu), která mezitím v česku vyšla pod názvem Tisící patro. Na doporučení kamarádky jsem se taky pustila do proslulého A Court of Thorns and Roses od Sarah J. Maas. A byla jsem zklamaná. Hodně. Nějak úplně nevím, co si o vší té popularitě téhle knížky u nás i v zahraničí myslet... 

Po tomhle neúspěchu jsem se rozhodla se naladit do vánoční nálady s knihou Dárek z pravé lásky - Dvanáct zimních políbení od spousty známých YA autorů. Kniha se mi vážně moc líbila a dokonce jsem v recenzi napsala něco ke každé povídce! Ovšem další vánoční knihy jsem doma neměla (teď už ano!), takže jsem sáhla po Prvních 100 od Kass Morgan. Oficiálně se přiznávám, že se mi víc líbí seriál než kniha, ale četlo se to rychle a jednoduše, takže se brzy pustím i do dalšího dílu. Listopad jsem už zakončila jen povinnou četbou, konkrétně zábavným Lakomcem od Moliéra a pro mě velkým zklamáním s názvem Evžen Oněgin. A to jsem Puškinovy povídky měla docela ráda...

Listopadové audioknihy se nesly v duchu pokračování sérií a taky J. K. Rowling. Jako první jsem se vrhla do poslechu recenzního Hedvábníka od Roberta Galbraitha (alias J. K. Rowling), na kterého na blogu už najdete i recenzi. Názledoval re-reading, nebo spíše re-poslech třetího a čtvrtého dílu Harryho Pottera, tedy Harry Potter and the Prisoner of Azkaban a Harry Potter and the Goblet od Fire, oba pochopitelně od J. K. Rowling. To, že se mi všechny audioknihy líbily, snad nemusím zdůrazňovat...

V listopadu jsem opět sesmolila šest recenzí. To sice není málo, ale tímhle tempem všechny knihy přečtené do srpna nestihnu do konce roku zrecenzovat ani náhodou. Vím, že je to zamotané, ale to tomto svém cíli už jsem psala několikrát, takže ho nejspíš znáte tak jako tak. Každopádně teď už k recenzím: Začala jsem již zímněnou knihou Čtenáři z Broken Wheel doporučují od Katariny Bivald, což je taková (ne)typická kniha pro knihomoly. Anebo možná není - zhodnoťte sami. Následoval můj názor na velmi zlvláštní knihu od Patricka Nesse s názvem The Rest od Us Just Live Here, která nedávno vyšla i u nás. Dále si můžete přečíst, co si myslím o Hedvábníkovi z pera Roberta Galbraitha/J. K. Rowling v audioknižním podání. Po detektivce následoval příběh ze sladšího soudku, a to Můj život u sousedů od Huntely Fitzpatrick, do jejíž dalších knih se už brzy musím pustit. A aby těch kontrastů nebylo málo, od letní romance jsem se přesunula k zimním povídkám, i když také trochu zamilovaným. Jde pochopitelně o již zmíněný Dárek z pravé lásky - Dvanáct zimních políbení. Jako poslední jsem v listopadu přidala nadšenou recenzi na The Thousandth Floor od Kathrine McGee.

Díky Palmknihám jsem se dostala k pokračování série Šepotání od A. G. Howard, protože se mi poštěstilo mít možtnost recenzovat druhý díl s názvem Divotání (recenzi už najdete na blogu). Audiotéce tento měsíc vděčím za poslech bestselleru Řeky Londýna od Bena Aaronovitche, který už jsem sice dočetla, ale ještě jsem na něj nenapsala svůj názor.

Nevím, jestli jsem paperbackovou/filmovou verzi Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti od Ransoma Riggse vyhrála v říjnu nebo v listopadu, ale každopádně jsem za ni moc ráda...

Tentokrát jsem si z knihovny přinesla rovnou pět knížek. Už jsem stihla přečíst Bez naděje od Colleen Hoover, která mě naprosto nadchla a při příští návštěvě si od ní jistojistě půjčím další knížku. Před pár dny jsem se také pustila do dalšího druhého dílu, tentokrát jde o Dny krve a hvězdného třpytu od Laini Taylor. Kromě těchto dvou úlovků jsem si domů přinesla ještě Stránky světa od Kaie Meyera (původně kvůli čtenářskému klubu Fresh Books, který jsem nakonec bohužel nestihla), Archiv od Victorie Schwaab (protože jsem ještě netušila, že ho mají i v Levných knihách) a Jen jeden den od Gayle Forman (aneb proč nezničit další část svých pocitů).

V listopadu jsem měla narozeniny, takže jsem si za obdržené peníze samozřejmě koupila knihy. Jako první jsem si od jedné milé paní z Databáze knih pořídila  Prvních 100 a 21. den od Kass Morgan. Z Albatrosmedia jsem si pak objednala  Illuminae od Amie Kaufman a Jaye Kristoffa a Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru od Benjamina Alire Sáenze.



Ke své objednávce zAlbatrosmedia jsem dostala jako bonus ještě Kuchařku z románu s vůní kávy a špetkou skořice od Lenky Požárové. Zároveň jsem k narozeninám dostala ještě Tažení do Tearlingu od Eriky Johansen.

Jak jste si v listopadu vedli vy, ať už knižně či neknižně?
Marky

Komentáře

  1. ACOTAR jsem si chtěla pořídit i přes zklamání ze Skleněného trůnu, u kterého si furt říkám, že dvojka musí být lepší. Snad jediná kniha, kterou jsem si bez rozvahy koupila. Aspoň jsi mi dala důvod navíc, proč šetřit. :D The 100 coby seriál je daleko lepší. Knižní hrdinové mi přišli příliš nedospělí či jak to říct. Seriál se jeví "drsněji", což mi vyhovuje víc než nějaké milostné zápletky. Evžena jsem se chystala přečíst a asi přečtu. :D Horší než Werther to snad nemůže být. Samé chvály jsem na Utrpení ml. W. slyšela a už ho pomalu čtu 3 měsíce. Jo, knihy Colleen Hoover prostě zbožňuju, i když OTL a ŽJB mi přišly slabší. Ale psst, stále je to moje nejoblíbenější autorka. :D
    Takové blbosti jako komentovat články nesmysly by mi šly, ale že MUSÍM napsat seminárku? Jsem fakt neschopná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na další díly Skleněného trůnu se taky chystám a brzy zrecenzuji i první díl. S The 100 souhlasím, seriál působí mnohem dospěleji. Na Werthera se rozhodně nechystám, ukázka v čítance stačila.
      Náhodou komentářem pod článkem mi vážně uděláš radost, ale seminárkou ne, když o ní ani nevím... Držím palce ;)

      Vymazat
  2. Mrzí mě, že tě ACOTAR zklamal. A nelíbilo se ti to natolik, že další díl už číst nebudeš, nebo mu dáš ještě šanci? :)
    Ve čtvrtek jedu konečně domů a My True Love Gave To Me bude rozhodně první knížka, do které se doma pustím! :D
    Jó, Lakomec je bezva! Jedna z nejpříjemnějších knih z povinné četby. :)
    Ty jo, já když mám mezi přečtenou knihou a sepsáním recenze pauzu už jen takové dva týdny, tak mám problém recenzi sepsat, tedy hlavně se k ní vůbec dokopat. No a jakmile je to víc než měsíc, tak se už o to ani nepokouším. :D Takže klobouk dolů, že to zvládáš i s takovým odstupem. :)
    Jé, Aristotela schvaluji! Už jsi to četla a jen jsi si to dokupovala domů nebo jsi ještě neměla tu čest? Jestli jsi to ještě nečetla, tak budu držet palce, aby se ti to líbilo! Já osobně tuhle knihu naprosto zbožňuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamarádka mi ho pořád nutí, ale upřímně řečeno se mi do něj moc nechce. Měla bych ho zkusit?
      Zvládám psát recenze i s odstupem - aspoň nějaký minimální tam být musí. Ale máš pravdu, že když je moc velký, taky to nezvládám. Jenže máme každá asi jinou definici "velkého odstupu" ;)
      Ještě jsem ho nečetla, nějak mi utekl mezi prsty při vydání... Ale těším se na něj ;)

      Vymazat
    2. Jako já ten druhý díl naprosto miluju. :D Podle mě v něm autorka uvádí na pravou míru dost věcí, které se odehrály v tom prvním díle a sama tam jakoby poukazuje na některé aspekty, které mně samotné přišly divné. Těžko se o tom diskutuje bez spoilerů. :D Ale je to boží. :D Ale asi záleží na tom, co konkrétně ti na knize vadilo? :)
      Jo, to asi máme. :D
      Jů, tak to ti i závidím, že to budeš moci číst poprvé! :D :)

      Vymazat
  3. Illuminae zrovna čtu, je to hustá kniha :)
    Archiv doporučuji, Aristotela a Danteo taktéž :)
    Prostě samé dobré knihy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavé knihy jsi přečetla. :) Já jsem naopak z Dvora trnů a růží byla nadšená. :) Prvních 100 jsem také četla, protože seriál je naprosto skvělý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina lidí z něj byla nadšená, ale mě nějak minul... A seriál The 100 je opravdu perfektní!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.