Ani trochu patetické | Všichni jsme hleděli vzhůru



Název v originále: We All Looked Up
Autor: Tommy Wallach
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, sci-fi
Série: -
Počet stran: 328
Čteno: 2 - 4. ledna 2017, v češtině

Všichni čtyři teenageři si žijí své normální životy - Anita je perfekcionistka a chytrolínka, Andy flákač a skejťák, Peter kapitán školního basketbalového týmu a vzorňák, Eliza fotografka a samotářka. Jenže pak se objeví zpráva, která všechno změní - a to pro všechny obyvatele Země, nejen ty čtyři: na naši planetu se totiž řítí smrtící asteroid a všem zbývá pouhých pár týdnů života. Jak lidé dokážou naložit se svými posledními okamžiky?

Když vám svět hoří přímo před očima, můžete mít pocit, že s tím hoří i určité části vás samotného - všechna vaše zklamání, všechno, čeho litujete, že jste udělali, a dokonce i všechny špatné vzpomínky.

Na jednu stranu jsem do této knihy šla s velmi nízkým očekáváním, protože jde o YA se čtyřmi teenagery v hlavních rolích. Na druhou stranu jsem se těšila na to, jak autor dokáže zpracovat myšlenku odpočítávání do smrti, asteroid řítící se na Zemi a apokalypsu jako takovou. Příběh, který Tommy Wallach připravil, mě rozhodně nezklamal ani v jednom.

Při čtení Všichni jsme hleděli vzhůru je klíčové nemít přemrštěná nebo zkreslující očekávání. Tohle totiž není žádná dystopie o tom, jak se svět zvrtne a najednou je z toho všeho sci-fi a blázinec. Vůbec ne. Autor se především soustředí na to, jak myšlenka konce světa ovlivňuje jednotlivé lidi - obyčejné smrtelníky. Ukazuje, co by dělali čtyři teenageři a co by se se světem stalo - a to velmi realisticky. A pojmout něco tak absurdního, jako je konec světa, tak autenticky a bez použití "YOLO", "Carpe Diem" a podobného, to je skutečné umění.

Vždycky se přece říká, že fotografie je pokus zachytit to, co je pomíjívý. Dneska je pomíjivý úplně všechno.

Tommy Wallach si dal totiž skutečně záležet na tom, aby všechno v knize dávalo smysl. Jeho příběh sice začíná poněkud chaoticky a chvíli vám trvá, než se zorientujete v dění, ale jakmile se vám to podaří, máte vyhráno. Všechno, co se děje, je naprosto logické - a kdyby se vám náhodou něco nezdálo, jistě se vám na další stránce dostane vysvětlení, proč někdo udělal to, co udělal.

Možná si myslíte, že to bude patetické, platonické, naivní, hloupé a vůbec... YA. A co když ano? A co když to vůbec nevadí? Vy byste pár dní před koncem světa řešili, jestli to, co vypustíte z pusy nebo co si myslíte, zní komicky a naivně? Já tedy ne. A musím se přiznat, že jsem si myšlenky a teorie skutečně oblíbila. Jediné, co mi čtení trochu kazilo, byl trochu nepovedený, nebo spíš neautentický překlad. Dobrý překlad je totiž takový, který nepoznáte, ale já jsem si ho všímala.

Čelem ke katastrofě, která se na ně řítila, si právě ji zvolil za svůj smysl života.

Kdo je ale skutečným tahounem tohoto příběhu? Už asi tušíte, že samotné postavy. Zní vám obyčejně? Středoškolsky naivně? Stereotypně? Tak přesně takové jsou. Protože mají být. Lehce se s nimi jako s vypravěči žijete a u každého vyprávění najdete zvláštní podtón, ke kterému se budete s chutí vracet. Nebudu vám slibovat, že si postavy oblíbíte, protože to tak nejspíš nebude. Ale přilnete k nim, protože svou typičností působí tak opravdově, až jim nakonec začnete věřit.


Nejlepší knihy nevyprávějí o tom, o čem jste nikdy dřív nepřemýšlel. Vyprávějí o tom, o čem přemýšlíte neustále, akorát vás nikdy nenapadlo, že o tom přemýšlí i někdo jiný.

Všechny verze obálky se mi líbí, ale nechápu, proč ani na jedné z nich nejsou všichni čtyři vypravěči - na české jsou dva lidé, na francouzské tři a na původní šest. Český kabátek se ovšem může pochlubit jednoznačně nejhezčí barevnou kompozicí. Také jsem se zamilovala do francouzského názvu, který lze přeložit jako "Jestli je konec světa". Zní to krásně, jako název písničky...


183924592468550628447130


Od Všichni jsme hleděli vzhůru nečekejte apokalyptickou sci-fi ani "Carpe diem". Tady jde hlavně o psychiku obyčejných lidí, kteří vědí, že jim už mnoho dnů nezbývá. Možná vám chvíli potrvá, než se zorientujete, ale pak zjistíte, že celý příběh je naprosto logický. Můžete se také nechat okouzlit krásnými citáty a myšlenkami, které ve spojení s koncem světa snad ani nemůžou vyznít pateticky. Nejvíce se ale těšte na postavy, ke kterým přilnete pro jejich stereotypičnost, protože si zkrátka na nic nehrají. A pak už nezbývá, než se podívat vzhůru!

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám - vy se nahoru zahledět můžete tady.


Co byste dělali, kdybyste zjistili, že vám zbývá už jen pár týdnů života?
Marky

Komentáře

  1. Já jsem hodnotila ještě trochu hůře. Kniha má fakt skvělý potenciál, ale... není to ono. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ale tak nějak mě přece jenom dokázala ohromit ;)

      Vymazat
  2. Teda... jsem ráda, že konečně slyším něco pozitivního... ;) Ze všech stran se na mě valí zklamání z téhle knížky... určitě si ji musím přečíst a udělat si vlastní názor, který se doufám bude podobat tomu tvému... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zklamaná nebyla, vážně doporučuji a doufám, že se ti taky bude líbit :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.