10 důvodů proč si přečíst Zlodějku knih


Dnes jsem tu s dalším doporučujícím článkem - tentokrát jde o titul Zlodějka knih, o které už jste určitě slyšeli - nebo aspoň o její filmové adaptaci. Já ji četla už před dlouhou dobou, ale myšlenky v hlavě stále nemám dost srovnané na sepsání rozumné recenze. Proto bych se s vámi ráda podělila o deset důvodů, proč byste si tuhle knihu měli přečíst i vy.

Informace o knize:


Název v originále: The Book Thief
Autor: Markus Zusak
Nakladatelství: Argo
Žánr: YA, historický román
Série: -
Počet stran: 526
Anotace (z Goodreads): Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. 


Proč si knihu přečíst:


1) Vypravěčka
Nikdy jsem neslyšela o jiné knize, která by se v úhlu pohledu podobala této, a teď skutečně nepřeháním. Ve Zlodějce knih je totiž vypravěčkou samotná smrt, která se léta stará o ukončování lidských životů, ale přesto není tak docela zlá, krutá ani nelítostná. Ve skutečnosti s ní nejspíš začnete soucítit...

2) Období
Děj se odehrává během holokaustu. To je mimořádně drsné, ale pro přítomnost a budoucnost velice důležité období, které ovlivňuje spoustu životů i dnes. Pochopitelně nejde o zrovna veselé téma, ale i tak se ho Markus Zusak zhostil skutečně dobře a působí historicky korektně, i když je kniha určena spíše mladším čtenářům.

3) ... ale i dospělí si přijdou na své.
Rozhodně nechci tvrdit, že kniha není zaměřená na mladší věkové skupiny - přece jenom patří mezi Young Adult literaturu. Přesto se od podobných YA historických knih silně liší, a to především přístupem k tématice a koneckonců i příběhem samotným.


Když teď Liesel odcházela z domu, čekávala na ni u dveří hora studeného listopadového vzduchu.
Na zem padaly opaty mrholivého deště.
Na silnici se sesouvalo mrtvé listí.

4) Knihy
Ze samotného názvu Zlodějky knih by vám to mělo být jasné, ale pokud ne, pro jistotu to ještě zdůrazním: tohle je kniha o knihách. Sice se tu taky občas kradou, ale mimo jiné se i čtou a píší, takže si knihomolové zkrátka přijdou na své.

5) Pláč
Nebudeme si nic nalhávat, budete plakat. Tomu se neubráníte, i kdybyste se snažili sebevíc. Markus Zusak si zkrátka dokáže získat každého čtenáře a vynutit si z něj alespoň malý potůček slz.

6) Liesel... a vlastně všichni ostatní
Samozřejmě ani postavy nepokulhávají za příběhem. Liesel si zamilujete okamžitě, stejně jako si pravděpodobně oblíbíte vypravěčku a ostatní postavy. Proč? Působí zkrátka tak realisticky, že by to ani jinak nešlo... Všichni kolem Liesel mají své chyby, nenajdete tu jedinou černobílou postavu. A korunu tomu nasazuje samotná smrt, z jejíž reálného zobrazení se vám možná začne točit hlava.


Představte si, že dostanete facku a vzápětí se usmějete. A pak si představte, že to děláte dvacet čtyři hodin denně.
Tak tohle obnáší schovávání Žida.

7) Bichle na pár hodin
Tahle bichle má přes pět set stránek, ale přesto ji většina čtenářů zhltne za jedno či dvě odpoledne. Příběh Liesel se zkrátka čte tak dobře, že jím proletíte, ani nevíte jak.

8) Styl psaní
Kniha je ve většinové části psána v krátkých větách, které ale mají takový dozvuk, jakého se u jiných knih vůbec nedočkáte. Markus Zusak úspěšně zkombinoval úsečnost a jednoduchost s romantickým nádechem a podtónem zoufalství, který se v jeho větách slévá jako dokonalá melodie.

9) Krize
Jen ty nejlepší knihy dokáží způsobit čtenářskou krizi, kdy nedokážete nic dělat, paralyzovaně hledíte do zdi a přemýšlíte nad tím, co jste to právě přečetli. Takže vás musím varovat: Zlodějka knih je skutečně tak dobrá, že vám nad tím zůstane rozum stát. Ale nenechte se odradit, takové bývají právě ty nejlepší knihy...


Její chodidla se osopila na podlahu.
Rukávy od pyžama se nadechly vzduchu.
Prošla tmou v chodbě směrem k tichu, které bývalo hlučné, směrem k vláknu měsíčního světla visícímu v obývacím pokoji. Zastavila se a cítila, jak má holé kotníky a prsty u nohou. Dívala se.

10) Nesmíte zapomenout
Budu to možná opakovat u každé historické knihy, kterou vám kdy doporučím, ale považuji to za nesmírně důležité: Na minulost zkrátka nesmíme zapomenout, protože jinak se bude opakovat. A to by rozhodně nastat nemělo...


Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?

Marky

Komentáře

  1. No a teď mám chuť si tu knížku přečíst znova! :D Ještě že ji nemám po ruce, jinak bych se do ní určitě pustila a zase si u ní pobrečela, i když na ni vlastně ani nemám čas. Ale jo, časem si ji určitě budu muset znovu přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě aby ne! I já se moc těším na re-reading ;)

      Vymazat
  2. Tady jsem černá ovce, knihu jsem nečetla a ani ji neplánuju. Mě odrazuje právě body č. 2 a 5. Nečtu nic z období první nebo druhé světové války a tak podobně, prostě to nemám ráda. Já u knih odpočívám, chci číst něco pozitivního a ne něco, co mě rozebere na kousíčky. Ale kdo ví, třeba jednou... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale rozumím ti, přece jen to není pozitivní období... Na druhou stranu to "rozebrání na kousíčky" vidím v dobrém - a ony to občas zvládnou i knihy, které se na první pohled tváří naprosto nevinně :D

      Vymazat
  3. Toto je tak krásna kniha :) Ja už som ju čítala asi 3krát a 2krát som videla film. Myslím, že si veľmi dobre zhrnula dôvody prečo si ju prečítať.

    OdpovědětVymazat
  4. Docela se stydím, že ji zatím odkládám na neurčito. Ale ono je tolik knih a žádný čas :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, jen zrovna Zlodějku neodkládej moc dlouho ;)

      Vymazat
  5. Knihu už mám dva roky doma, a pořád jsem ji nečetla - a už bych vážně měla! Možná mě odrazuje, že jsme viděla již 3x film, tak se mi nějak do té bichličky nechce začíst :-/
    Ale ráda bych to konečně napravila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně bys měla, kniha má přece jen oproti filmu hned několik bonusů...

      Vymazat
  6. Veľmi krásna a silná kniha, určite sa oplatí prečítať :) Pekne si to zhrnula.

    OdpovědětVymazat
  7. Zlodějku knih mám v knihovně už tři roky. Přečetly si ji už dvě osoby, ale já to nebyla. Hrůza. Slibuju, slibuju že letos! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna od tebe bych nečekala, že ji nebudeš mít přečtenou! Neslibuj a konej ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.