Muselo to tak opravdu skončit? | Všemi dary obdarovaná

Název v originále: The Girl with All the Gifts
Autor: Mike R: Carey
Vydavatel: One Hot Book
Žánr: dystopie, thriller
Série: Všemi dary obdarovaná #1
Dělka: 12 hodin 53 minut
Posloucháno: 21. - 31. března 2017, v češtině

Desetiletá Melanie je nadprůměrně inteligentní a spolu s ostatními dětmi se na vojenské základně každý den učí chemii, matematiku a angličtinu. V akademii má nejraději učitelku slečnu Justineauovou, ale doktorku Caldwellovou nenávidí - ještě víc než seržanta Parkse. Ale jednoho dne jsou to právě oni, kdo ze základny musí uprchnout do světa mimo základnu, který je plný monster zvaných hladovci. Mají alespoň mizivou šanci přežít?

Znáte ten pocit, když začnete knihu číst úplně naslepo, a ona vás ohromí? Zničí? Přilepí k židli a nepustí? Tak přesně tohle se mi stalo při poslechu audioknihy Všemi dary obdarovaná. Netušila jsem sice, do čeho jdu, ale příběh Melanie má očekávání předčil o sto procent. 

Děj se odehrává v budoucnosti, kdy zemi ničí epidemie, která mění lidi v zombie toužící po lidském mase. Zní to příšerně a taky to příšerné je. Celý koncept je ovšem dotažený do nejmenších podrobností - je vidět, že měl autor prostředí skutečně promyšlené. Celý náš budoucí svět přetéká zvráceností a násilím, které pramení z důsledků zhoubné epidemie...

Ačkoliv je ale samotné prostředí velmi děsivé, po většinu času kniha vůbec nepůsobí dojmem thrilleru. Proč? Vypráví ji totiž desetiletá dívka, z jejíhož pohledu všechno vidíme trochu jinak. Občas má čtenář možnost nakouknout do hlavy některé z dalších postav, ale převažuje perspektiva Melanie. Ta se jako hlavní hrdinka chová skutečně osobitě: je nadprůměrně chytrá a uvažuje velice racionálně, zároveň je ovšem stále vidět její dětské já, které občas ovlivňuje její rozhodování. Nenechte se ale vyvést z míry - v žádném případě nejde o dět(in)ské čtení! Všemi dary obdarovaná je kniha určená především dospělým.

Audioknižní provedení se mi zdálo poměrně komplikované. Máme možnost sledovat dění prostřednictvím tří různých vypravěčů, kteří si dle věku a pohlaví rozdělili pět hlavních postav. Na začátku to tedy působí trochu zmateně. Pro příběh je ovšem skutečně důležité, aby se hlasy jednotlivých vypravěčů výrazně odlišovaly, což se naštěstí podařilo. Občas se také v audioknize vyskytovaly příliš dlouhé pauzy mezi kapitolami nebo replikami, které rušily jednolitý dojem dění. Naopak hudební zpracování se moc povedlo a tempo příběhu bylo také nastaveno tak akorát.

Myslela jsem si, že žánr dystopií je jednou provždy vyčerpán, ale tato kniha mě vyvedla z omylu. Jde o originální dílo, které mezi ostatními dystopiemi nemá obdoby - nebo jsem aspoň na žádnou nenarazila. Na začátku se nestačíte divit, autor dokáže překvapovat na každé stránce. Prostřední část se nese v mírně pomalejším tempu, zato se ale až neskutečně rozvíjejí charaktery postav, takže vám (včetně antagonistů) přirostou k srdci. Ale to, co vás skutečně dostane, je samotný konec. Ten vám vytře zrak a budete nad ním dumat ještě hodně dlouho. Muselo to tak opravdu skončit? Možná ne, ale právě díky tomu je Všemi dary obdarovaná tolik výjimečná.

Všemi dary obdarovaná je ohromující čtení. Děj se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo trpí nebezpečnou epidemií. Autor ovšem všechno důkladně promyslel, a tak příběh dává smysl. Většinou kniha nepůsobí jako thriller, protože děj vypráví desetiletá Melanie. Ta je sice nadprůměrně inteligentní a racionální, ale přesto její rozhodování ovlivňuje i dětská stránka její osobnosti. V audioknize najdeme tři různé interprety, kteří si rozdělili perspektivy pěti hlavních hrdinů. To ovšem zejména ze začátku působí zmateně a ruší příběh, stejně jako občasné pauzy. Hudební zpracování se moc povedlo, stejně jako tempo vyprávění. Autorovi se podařilo dokázat, že dystopie nejsou vyčerpaným žánrem. Především na prvních stránkách najdete jedno překvapení za druhým. V prostřední, pomalejší části se rozvíjí především charaktery postav a konec vám zkrátka vyrazí dech. Muselo to tak opravdu skončit? Přesvědčte se sami.



Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Čtete ještě stále rádi dystopie?
Marky

Komentáře