Chvilka mrazivého odpočinku | Ledová krev

Název v originále: Frostblood
Autor: Elly Blake
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, romantika
Série: Frostblood Saga #1
Počet stran: 320
Čteno: 15. - 17. května 2017, v češtině

Sedmnáctiletá Ruby patří mezi Ohnivé, má tedy schopnost vyvolat oheň a pracovat s ním. Její zemi však ovládají krutí Mraziví, kteří se snaží se Ohnivých zbavit. Poté, co zemře její matka, má tedy Ruby jediný cíl: zabít ledového krále, aby skončila jeho hrůzovládu. Jsou ale její ohnivé schopnosti na takový úkol dost silné?

Nechtěla jsem si hrát na šlechetnou. Na žízni po pomstě nebylo nic šlechetného. Jen jsem potřebovala dostat, co chci - příležitost zabít krále.

Ledovou krev jsem, jako všechny ostatní kubulínské blogerky, obdržela na srazu nakladatelství CooBoo. Už jsem o ní dříve slyšela u zahraničních blogerů, ale příliš mě nezaujala. Abych byla upřímná, moc jsem si toho od knížky neslibovala, a v žádném případě jsem neočekávala, že by mě mohla nadchnout. Jenže přesně to se jí podařilo.


Na první pohled se kniha tváří jako naprosto typický románek pro teenagery s trochou fantasy - a do jisté míry je tenhle odhad trefný... Ale. Při čtení stránky člověku ubíhají pod rukama a nedokážete je zastavit. Elly Blake totiž píše neskutečně čtivě, vtáhne vás do příběhu a vyplivne až na poslední stránce. 

Překvapivě dobře se autorka zhostila také fantasy prvků. Její ledový svět působí uvěřitelně a v horku posledních dnů jsem o něm vždy ráda četla. Také se mi zalíbil kontrast mrazu a ohně, který proti sobě Elly Blake staví nejen tělesně a přírodně, ale také myšlenkami a politikou. Zima a žár jsou v knize brány jako skutečné protiklady a rozdíly mezi Mrazivými a Ohnivými jsou patrné na každém kroku.

Existoval jen můj cíl, jeho temně bijící srdce a můj oheň. Neexistoval strach, hněv, stud, ani lítost, jen síla.

Protože jde o knížku zařazenou do žánru Young Adult, můžeme pochopitelně očekávat i nějaký ten románek... a dočkáme se! Ačkoli však autorka do vztahu Ruby a Arcuse, jejího protějšku, nacpala opravdu hodně klišé, nijak mi to nevadilo. V tuto chvíli vás to možná překvapuje, ale až o nich budete chvíli číst a lépe se s nimi seznámíte, jistě si je taky oblíbíte. Zvlášť Arcuse, protože ten je naprosto neodolatelný!

Možná vás překvapí, že jsem Ledovou krev hodnotila třemi a půl hvězdami z pěti. I já jsem nejprve váhala, ale došlo mi, že kniha zkrátka plní svůj účel. Pokud hledáte odpočinkové čtení na jedno či dvě odpoledne, budete s výtvorem Elly Blake nadmíru spokojeni. Nejde o žádnou komplexní fantasy, ale dokáže vás pobavit, zahřát u srdce, a nechá ve vás špetku (nebo v mém případě spíš horu) očekávání dalšího dílu. A to se počítá!


Můj oheň byl sice zbraň, ale také moje součást. Mohl ubližovat, ale také vařit jídlo, vytvářet životodárné teplo a ohřívat vodu. Účelem meče bylo zranit či zabít. Vzhledem k tomu, že jsem měla v plánu zabít krále, bylo zvláštní, nakolik mě tahle myšlenka tížila.

Ledovou krev bych doporučila čtenářům Young Adult, kteří nemají nebesky vysoká očekávání. Elly Blake píše velmi čtivě, a tak knížku přečtete za jedno či dvě odpoledne. Autorce se také povedlo vymyslet zajímavý svět a zapracovala i na kontrastu mrazu a ohně. Kromě toho se dočkáte i románku, který jsem si i přes spoustu klišé skutečně zamilovala. A teď mi nezbývá nic jiného, než natěšeně čekat na další díl.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Za poskytnutí reading copy děkuji nakladatelství CooBoo.
V českém překladu vychází kniha 17. srpna.

Chtěli byste raději vládnout ohni nebo mrazu?
Marky

Komentáře

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.