Bestseller, který zklamal | Jíst, meditovat, milovat

Název v originále: Eat, Pray, Love
Autor: Elizabeth Gilbert
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: autobiografie, společenská próza
Série: -
Délka: 14 hodin 22 minut
Posloucháno: 26. května - 30. června 2017, v češtině

Novinářka Liz se po ošklivém rozvodu rozhodne na několik měsíců odcestovat do Itálie, Indie a následně Indonésie. Snaží se najít osobní rovnováhu a udělat si trochu pořádek v duši. V Itálii se především učí jazyk a užívá si. V Indii se soustředí na meditaci a sebepoznání v klášteře. V Indonésii se snaží najít rovnováhu mezi náboženstvím a užíváním si jako žačka u místního šamana. Ale podaří se jí to?

Jíst, meditovat, milovat je světový bestseller, který se dokonce dočkal i filmové adaptace. Proto jsem tak nějak očekávala čtení na úrovni a duchaplný, zajímavý a cestovatelský příběh. Bohužel se má očekávání naplnila jen zčásti. Kniha sice byla napsána proto, aby se stala bestsellerem, přesto mě ovšem nedokázala ohromit.

Příběh je rozdělený na tři části - Itálii, Indii a Indonésii. Ty se pak následně dělí na jednotlivé kapitoly, takzvané "korálky", podle meditačního přívěsku "džapa mala". Tyhle názvy se mi moc líbily. Taky jsem byla spokojená s tím, že se v audioknize mezi jednotlivými kapitolami nevyskytovaly hudební vložky. Hudba od sebe dělila jen tři hlavní části/země.

K audioknize mám ale tentokrát jednu výhradu: Kristýna Kociánová sice Liz namluvila emocionálně velmi dobře, ale v její řeči jsem nacházela až příliš mnoho chyb - jako kdyby robot četl text včetně překlepů a bez toho, aby si jich všiml. A musím říct, že mi to docela vadilo, především ke konci, když jsem si na chyby začala dávat větší pozor.

Dějově se střídaly velice zábavné a zajímavé pasáže s těmi, které mě nudily do morku kostí. Na jednu stranu mě opravdu bavilo číst všechny autorčiny myšlenky týkající se náboženství, duše a sebepoznávání. Na druhou stranu jsem ale nedokázala snést její sebelítost a chování princezny. Dostala tak skvělou příležitost - dost času a peněz na rok cestování - a přitom si místy stěžovala jako malá rozmazlená holka na dětském táboře. 

Moc se mi ovšem líbili lidé, které Liz během svého cestovatelského roku potkala. Nemluvím jen o Richardovi z Texasu, který jí na rovinu říkal, co si o ní myslí, a jak afektovaně právě působí nebo jak moc si škodí. Liz se seznámila se spoustou zajímavých lidí z různých kultur a právě díky tomu mají čtenáři zajímavou možnost podívat se, jak takové kultury ve skutečnosti fungují. Protože Itálie není jenom pizza, žít v chrámu neznamená jenom mlčet a koupit pozemek na Bali vůbec není jednoduché.

Jíst, meditovat, milovat je kniha, která byla na psána proto, aby byla bestseller a je to bohužel poznat. Příběh se dělí na tři části: Itálii, Indii a Indonésii,  audioknize oddělené hudebními vložkami. V každé části najdete jednotlivé kapitoly, roztomile nazvané "korálky". V audio verzi mě velice zklamalo množství chyb, které se v jinak velice dobře zahraném přednesu Kristýny Kociánové objevilo. Dějově se střídaly velice zajímavé pasáže o duši a sebepoznání s velice nudnými pasážemi plnými sebelítosti a rozmazleného a afektovaného chování Liz. To mi skoro po celou dobu poslechu lezlo na nervy. Na druhou stranu se mi líbilo spolu s ní poznávat zajímavé lidi ze spousty různých kultur. Celkově jsem ale spokojená nebyla a pro příště se v náboženských knihách budu držet Davida Mitchieho.

Celkové hodnocení: 2/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Kterou zemi na světě byste chtěli navštívit vy?
Marky

Komentáře

  1. toto znam jen jako film a neprislo mi to nejak skvele, takze knihu jsem zatim neresila a nejspis ani nebudu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já bych se naopak na film ráda podívala, abych měla srovnání ;)

      Vymazat
  2. Zatím ji rozhodně vynechám, ale třeba někdy..

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. To jsem překvapená, film jsem viděla a celkem se mi líbil a v budoucnu jsem plánovala i knihu... Když ale vidím tvoje hodnocení, nějak se mi do ní nechce. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se odradit, pokud se ti film líbil. Já ho ještě neviděla, ale třeba pro mě nebude takovým zklamáním jako kniha...

      Vymazat
  4. O knížce jsem slyšela, ale nikdy mě moc nelákala, stejně jako film. Možná jí někdy přece jen zkusím, ale zatím mám na práci mnohem více knih :D
    › melloriya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, i můj seznam je zdánlivě nekonečný :)

      Vymazat
  5. Prepáč, ale to s tou sebaľútosťou mi príde od teba ako údesné nepochopenie jej hlbokej depresie. To, že dokázala prekonať sama seba a vyhrať nad depresiou je obdivuhodné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná ano, ale tou sebelítostí jsem nemyslela pasáže, kdy se autorka zabývá depresí, ale spíše ty části, kdy porovnává různé životní úrovně atd.

      Vymazat
  6. Jako knihu bych to necetl ale pravě to posloucham jako audioknihu a neni to špatny..

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.