Rychlé šípy 21. století | Záleskautky

Název v originále: Lumberjanes
Autor: Noelle Stevenson, Brooke A. Allen, Grace Ellis, Shannon Watters
Nakladatelství: Paseka
Žánr: YA, komiks, fantasy
Série: Záleskautky #1
Počet stran: 132
Čteno: 26. - 27. června 2017, v češtině

Jo, April, Mal, Molly a Ripley jsou záleskautky - tedy takové Rychlé šípy 21. století. Na letním táboře upevňují své přátelství a samozřejmě se také snaží získat nějaké ty bobříky... Jenže pak se začnou dít podivné věci, které by si ani samy záleskautky nedokázaly vymyslet. Trojoká zvířata, vodní příšery a zdivočelí skauti... je na čase přijít všem těm záhadám na kloub!

Záleskautky jsem měla na seznamu k přečtení už hodně dlouho v originále a o to víc mě potěšilo české vydání v nakladatelství Paseka. Komiks slibuje zážitky z moderního skautingu, partu kamarádek a nějaké to dobrodružství... Jenže daří se mu všechno tohle skutečně předat?

Ne tak docela. Ačkoli vás čeká více než sto stránek příběhu, děj se rozjíždí velice pomalu a především ze začátku nedává moc smysl. Až po několika stranách jsem si zvykla na to, že se kromě zálesácko-skautského dobrodružství jedná taky o fantasy. A že tam těch nadpřirozených prvků není zrovna málo! Doufám, že se v dalších dílech všechno lépe vysvětlí.

Další zklamání pro mě představovalo grafické zpracování. Těšila jsem se na skvělou kresbu Noelle Stevenson, která knize vytvořila obálku, ale komiks samotný má na svědomí Brooke A. Allen. Ne, že by se mi její styl nelíbil - k Záleskautkám se dokonce docela hodil! - ale tvorba Noelle Stevenson, to je zkrátka úplně jiná úroveň. A já se na ni tak těšila.

Celý příběh hodně staví na specifickém humoru a prvoplánových, až dětinských vtipech. Čas od času se jistě hodily a dodávaly ději příjemnou dynamiku, ale rozhodně se jim nezasměje každý. Pokud by se vyskytovaly ještě ve větší míře, bylo by to moc už i na mě, ale takhle jsem se u čtení pobavila úplně akorát.

Kromě toho si autorky hodně zakládají na postavách - a to jak kresbou, tak popisem charakterů a chování. Na první pohled vám je jasné, co můžete od které záleskautky čekat, protože se jejich osobnost perfektně shoduje s vnějším vzhledem. Každá čtenářka a možná i leckterý čtenář si najde svou oblíbenkyni, které fandí a rozumí. Všechny dívky formují opravdové a pevné přátelství, které překoná veškeré překážky - a na to se skutečně krásně kouká.


Záleskautky slibují moderní skauting a partu milých holek, které zažívají spoustu dobrodružství. Kromě toho ovšem buďte připravení i na poměrně velkou porci fantasy prvků. Příběh se rozjíždí pomalu a může se stát, že na začátku něco nebudete chápat. Kresba na obálce sice vznikla rukou Noelle Stevenson, ale grafické zpracování samotného příběhu si vzala na starost Brooke A. Allan. Její styl se k příběhu hodí, ale není zkrátka výjimečný. Kniha staví především na specifickém humoru, který vám nemusí sednout, ale já s ním naštěstí byla spokojená. Vyloženě nadšená jsem byla z postav, které průběžně formovaly silné přátelství, o kterém se snad dočteme ještě v dalších dílech. Za mě zatím Záleskautky  spadají mírně pod průměr, ale věřím, že další díly zvednou úroveň a ráda bych jim dala šanci.

Celkové hodnocení: 2/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Paseka.
I vy se ovšem na chvíli můžete stát Záleskautkami!

Četli jste Rychlé šípy?
Marky

Komentáře

  1. No už jsem o ni slyšela a dle mého rychle šípy v nové verzi, nebo spise podobě nikdy nebudou Rychlé šípy. Některé věci se prostě nezmodernizuji.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, ale pokus dobrý ;) Rychlé šípy i tak zůstanou nedílnou součástí mého dětství :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.