Geniálně komplexní fantasy | Ódinovo dítě

Název v originále:Odinsbarn
Autor: Siri Pettersen
Nakladatelství: Host
Žánr: YA, fantasy
Série: Havraní kruhy #1
Počet stran: 568
Čteno: 2. - 14. června 2017, v češtině

Hirka jako malá přišla o ocas. Když dosáhne patnácti let, objevuje ale krutou pravdu: je Ódinovo dítě, bezocasá - nemá v tomhle světě co pohledávat. Jenže takové tajemství se těžko skrývá a Hirka musí uprchnout. Podaří se bezocasé přežít v zemi, kde je ocas samozřejmostí?

Opět sama.
To znala lépe. Zůstat sama není sen. Zůstat sama je skutečnost. Tak tomu bylo vždycky. Všichni jsou sami.

Ódinovo dítě jsem četla na můj vkus až příliš dlouho. Nemohla jsem se do příběhu ponořit na příliš dlouhou dobu. Zároveň jsem ale měla pocit, že číst knihu po malých kouscích nemá smysl. Proč tohle všechno? Ódinovo dítě není lehká četba. Autorka vystavěla úplně nový svět a na čtenáři je, aby ho nějak pochopil, což trvá poměrně dlouho. Zároveň ani styl psaní není zrovna jednoduchý, a tak se v té složité fantasy ještě propracováváte záhadnými a úsečnými větami.


Ale věřte mi, stojí to za to. Bez komplikovaného světa by se Siri Pettersen v žádném případě neobešla. Poté, co se mi podařilo pochopit, jak fungují zákony a co které slovo znamená, přišly zase jiné obtíže - děj se začínal komplikovat. Autorka nenechá čtenáře ani na chvilinku vydechnout, ale její vyčerpávající příběh zkrátka stojí za to. Nemůžete si pomoct, nezbývá než číst dál, jako by vás táhla temná magie.

Skutečné kouzlo ale spočívá v postavách. Hirka je svá, charakterem i vzhledem se odlišuje od ostatních a musí se s tím zkrátka nějak popasovat. Rozhodně nejde o klasickou hrdinku, se kterou se má ztotožnit každý, ale já jsem s Hirkou po několika stránkách přece jen našla společnou řeč


"Od posledně jsme zmoudřeli, co?"
"To se stává, když člověk překračuje zákon," zašklebila se Hirka.

Kromě toho tu máme i lásku, i když skutečně nenápadnou a na pozadí hlavního děje naprosto nepodstatnou. Ano, Hirka se zamiluje, ale vy si to pravděpodobně uvědomíte dřív, než ona a nenásleduje žádné romantické vzdychání. Vlastně vůbec žádné romantické pasáže v knize nenajdete. Autorka vám zkrátka lásku vryje pod kůži, až si toho najednou všimnete sami, jako by to byla hotová věc.

Jak už jste jistě pochopili, tahle kniha je prostě jiná - lepší slovo najít nedokážu. Špatně se to popisuje, ale ve skutečnosti jsem z ní vážně nadšená. Až tak, že mi dochází slova. Ódinovo dítě je geniální začátek fantasy trilogie, která má opravdu velký potenciál. Nenechte se odradit tloušťkou ani komplexností, tohle čtení stojí za to!

"Jsme tím, čím jsme. A jsme tím, co děláme. Když nastane čas, je nejsprávnější učinit to nejlepší, co můžeme. To nejhorší, co můžeme učinit, je neudělat vůbec nic."

Ódinovo dítě se od ostatních knih odlišuje ve všech možných ohledech.  Nejde o lehkou četbu - autorka vytvořila složitý svět plný nových slov a zákonů - přesto vás ale děj pohltí. I samotný styl psaní se vymyká: kniha je plná úsečných a tajemných vět. Hlavním lákadlem je ovšem sama Hirka, jež zůstává svá za všech okolností a rozhodně nejde o tuctovou hrdinku, která se musí podobat každému čtenáři. Možná proto bude chvíli trvat, než si na ni zvyknete. Autorka se nevyvarovala ani romantické linky, která se ale odehrává jen na pozadí hlavního děje a vůbec ho neruší. Ódinovo dítě je začátek fantasy trilogie, která má opravdu potenciál a já se nemůžu dočkat, co se dozvím v dalším díle. I když teď si asi od fantasy dám na chvíli pauzu.

Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní e-knihu děkuji Palmknihám. Pokud toužíte po komplexním, ale geniálním fantasy světě, najdete ho zde.

Vyhledáváte v knihách romantiku nebo jste naopak raději, když zůstává na pozadí děje?
Marky

Komentáře

  1. Krásná recenze. K té tvé poslední otázce, u mně záleží na náladě. Hodně si mně nalákala, asi si jí přečtu. S zcela novými světy nemám problém, naopak je spíše vyhledávám. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, na knihu se už dlouho chystám, ale zatím jsem se k ní nedostala. Určitě to ale budu muset napravit... :))

    OdpovědětVymazat
  3. Vážně bych si tuhle sérii měla opatřit a začít číst :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já na tohle slýchám tolik chvály, že si to snad taky přečtu. :)

    BTW, taky teď čtu Hraničářova učně, tenhle týden jsem si dala třetí díl. A mám stejné pocity jako ty! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by ti tahle kniha mohla padnout do noty. A Hraničářův učeň se mi moc líbil!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.