Letní dny a noci - Dvanáct prázdninových políbení



Název v originále: Summer Days and Summer Nights
Autoři: Leigh Bardugo, Nina LaCour, Libba Bray, Francesca Lia Block, Stephanie Perkins, Tim Federle, Veronica Roth, John Skovron, Brandy Colbert, Cassandra Clare, Jennifer E. Smith, Lev Grossman
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, povídky
Série: Twelve Stories #2
Počet stran: 408
Čteno: 27. června - 1. července 2017, v češtině

Na stránkách této knihy vás čeká dvanáct prázdninově laděných povídek od několika nejlepších autorů Young Adult literatury. Příběhy dala dohromady Stephanie Perkins, která napsala také mé milované příběhy o AnněLole a Isle. Předchozí "díl" této povídkové série se týká Vánoc a moji recenzi na něj najdete zde.

Léto získalo jinou podobu - zoufalou, zubatou podobu rozeklaného dračího hřbetu. Svět se zdál být plný rizik. Každá písnička na každém albu sršela náznaky. (Hlava, šupiny, jazyk, ocas)

Nerada bych tuhle knihu hodnotila jako celek, protože každá povídka je úplně jiná. Proto jsme se opět rozhodla sepsat krátký názor na každou povídku a na konci recenze shrnout mé celkové pocity z celé knížky. Ukázky a citáty jsem vždy zařadila za povídku, ke které patří.

Hlava, šupiny, jazyk, ocas - Leigh Bardugo (3,5/5)
Docela mě překvapilo, že se Stephanie Perkins rozhodla na začátek sbírky zařadit zrovna tuhle povídku. Určitě nesedne každému, ale mně se styl psaní Leigh Bardugo líbil už v Six of Crows, takže jsem si těch pár stránek užila. Přesto musím přiznat, že mě trochu překvapilo, když se z letní povídky najednou stala fantasy. Ale poté, co jsem si na to zvykla, se mi nakonec ta fantasy část líbila víc, i když ten přechod nebyl zrovna jemný...

Konec lásky - Nina LaCour (4/5)
Tohle bylo příjemné překvapení a jsem ráda, že jsem si nedávno objednala autorčinu knížku We Are Okay, protože se mi její povídka četla vážně příjemně. Už dlouho jsem se neponořila do příběhu, který bych s čistým svědomím nazvala příjemným a milým - naposledy to bylo Probuzení Simona Spiera. Kromě toho se taky můžete těšit na realistické zastoupení LGBT komunity, a o tom si vždycky přečtu ráda. Zvlášť, když ji reprezentují tak sympatické postavy, jako v téhle povídce!

Poslední bitva v Krváku - Libba Bray (2,5/5)
Tenhle příběh nebyl můj šálek kávy a už vůbec nenavozoval letní atmosféru. Celý děj se odehrává při posledním představení tajemného kina, které má být následujícího dne zbouráno. Jenže se z toho všeho tak nějak vyvinula apokalypsa a příliš bláznivé rozuzlení, než abych si ho užila. Kromě toho osobně moc nemám ráda filmové reference v knihách a to z jednoduchého důvodu: jsem naprostý filmový neználek, takže mi nic neříkají a ničemu pak nerozumím. A v téhle povídce bylo takových odkazů a narážek tolik, že jsem se neorientovala vůbec.

Zvrácená rozkoš - Francesca Lia Block (2/5)
Po několika podivných povídkách jsem se u tohoto příběhu konečně dočkala klasického letního románku - ale spokojená jsem nebyla ani omylem. Postavy se jmenovaly A, J, L, M a tak podobně, takže se mi neuvěřitelně pletly a zarazila jsem se pokaždé, když jsem na nějaké "jméno" narazila. Co mi ale vadilo nejvíc? Nedočkala jsem se žádné pointy ani rozuzlení, natož nějakého vysvětlení uplynulých událostí.

Hudba je ohromně mocná a záhadná, protože dokáže vyvolat pocity, které člověk pohřbil hluboko v srdci. 

Za devadesát minut zabočte na sever - Stephanie Perkins (5/5)
Nemůžu se přestat usmívat. Stephanie Perkins se rozhodla navázat na svou Vánoční povídku z Dárku z pravé lásky a popsala další pokračování života hlavních postav. A já se znovu zamilovala. I když začátek se rozbíhal trochu pomaleji, než je obvyklé, nemůžu dát méně než 5 hvězdiček.

Suvenýry - Tim Federle (1,5/5)
Po nadšení jsem ale byla zklamaná. Při čtení téhle povídky jsem umírala nudou. Příběh dvou kluků (Kietha a Matta), kteří spolu pracovali v zábavním parku a zamilovali se, by mohl být hezký - nebýt charakterů těch dvou. Kieth byl neuvěřitelně krutý a manipulativní, Matt zase submisivní a bez vlastních názorů. Nepochopila jsem ani jednoho z nich a nedokázala jsem si proto povídku užít, i když se autorovi podařilo navodit letní atmosféru.

Setrvačnost - Veronica Roth (4,5/5)
Autorka Divergence mě dokázala mile překvapit! Její povídka má nádech sci-fi, který se dá snadno pochopit a dodává příběhu na originalitě. Moc se mi líbilo také krásné přátelství, které se autorce podařilo velmi dobře popsat. Až na pár nedokonalostí jsem skutečně spokojená, a to dokonce i přes jedno drobné klišé, které do zápletky mistrně zabudovala...

Milostný labyrint - John Skovron (3,5/5)
Paradoxně jediné, co mi na téhle povídce vadilo, byly vstupy vypravěče, které nakonec odkryly finální zápletku. Měla jsem dojem, že mě vytrhávají z kontextu příběhu a zdálo se mi divné, když mi autor prostřednictvím vypravěče tykal. Zato samotný příběh se mi líbil moc a kombinace několik zamilovaných dvojic v prostředí luxusního letoviska mě úplně okouzlila.

"To mi připadá vlezlé. Řekla bych přímo troufalé."
"Dávám přednost výrazům 'starostlivé' a 'iniciativní'."

Hodně štěstí a na shledanou - Brandy Colbert (3,5/5)
Tento příběh vypráví o Rashidě, jejíž milovaná sestřenice Audrey se svou přítelkyní odjíždí pryč z Chicaka a Rashida to špatně nese. Proto by rozhodně nečekala, že se na Audreyiném rozlučkovém večírku může přihodit něco tak neočekávaného... Povídka od mně neznámé autorky mě mile překvapila a dobře se mi četla. Narazila jsem na ni přesně v momentě, kdy už mě monotónnost letních románků začínala nudit, takže mě v pravý čas zachránila.

Zbrusu nová atrakce - Cassandra Clare (2,5/5)
Příběh o temném lunaparku mě v téhle sbírce trochu zaskočil. Šlo o velmi podivnou a málo letní povídku. Sice jsem podobný příběh ještě nikdy nečetla (a to je úspěch, protože Cassandra se většinou opakuje) a byl docela dobře napsaný, ale na můj vkus až moc překombinovaný. Kdyby šlo o knihu, měla by autorka možnost všechno lépe vysvětlit, ale takhle musela komplikované rozuzlení vecpat do několika vět - a to je škoda.

Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit - Jennifer E. Smith (5/5)
Upřímně řečeno, nevidím ani jeden! Tuhle povídku se skvělou reprezentací psychických problémů jsem si užila naplno a stala se mojí nejoblíbenější z celé sbírky. Jennifer E. Smith mi dokázala vykouzlit úsměv na tváři a já se divím, proč jsem od ní ještě stále nečetla žádnou knížku...

Mapa perfektních maličkostí - Lev Grossman (5/5)
Povedlo se i zakončení - Lev Grossman na závěr sbírky představil skvělou povídku o tom, jaké to je, když se opakuje stále ten samý den. Protože v každém dni je něco perfektní, i když jde jen o pár maličkostí...

Takže jsem si tak jako tak jenom zkoušel nějak ukrátit čas.
Až na to, že když jsem ho krátil teď, zase dorůstal. I kdybych ho zkrátil o hlavu, tak vstane z mrtvých a zase doroste. Můj čas byla Hydra.

Když jsem spočítala průměr hodnocení jednotlivých povídek, vyšlo mi 3,54. Přesto jsem se nakonec rozhodla sbírku ocenit čtyřmi hvězdičkami z pěti, protože přece jen jde o milé letní čtení. Myslím, že se s těmito povídkami dá skvěle prokládat čtení jiné knihy, od které si na chvíli potřebujete odpočinout. Letní dny a noci vyjdou už letos v létě a já se těším, až si je v češtině budete moci přečíst i vy!

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství CooBoo. Vy si ji od 24. 7. můžete koupit tady, kde najdete i krátkou ukázku.

Čtete v létě raději fantasy a nebo romantické příběhy?
Marky

Komentáře

  1. Díky za skvělý letní tip, knihu si musím rozhodně opatřit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, na tuhle povídkovou knížku se strašně moc těším! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.