Když uhodnete zápletku moc brzy... | Dívka ve vlaku

Název v originále: The Girl on the Train
Autor: Paula Hawkins
Nakladatelství: Ikar
Žánr: thriller, detektivka
Série: -
Počet stran: 328
Čteno: 23. října 2016, v češtině

Rachel každý den na cestě vlakem do práce pozoruje mladý pár, který bydlí v domě u kolejí. Sleduje jejich život a dokonce je i pojmenuje - říká jim Jason a Jess. Když ale Rachel zjistí, že se Jess pohřešuje, rozhodne se obrátit na policii a pomoct. Jenže jak, když si z večera jejího zmizení skoro nic nepamatuje?

Kdesi jsem četla, že když do člověka narazí vlak, může  něj strhnout oblečení. Smrt způsobená vlakem, to není nic neobvyklého. Prý takhle zemřou dvě až tři stovky lidí do roka, tedy co dva dny jeden.

Dívka ve vlaku byla svého času všude - na plakátech v metru, na internetu, v katalozích knihkupectví. Tenhle bestseller zkrátka zářil lákavým příběhem a já zkrátka nedokázala odolat. Jenže všechna tahle propagace měla své následky: nehorázně vysoká očekávání. Čekala jsem dokonalou, neodhalitelnou a napínavou detektivku, která mě pohltí a vyděsí a přechytračí. Jenže... to jsem čekala moc.

Takhle. Nebylo to vůbec špatné čtení. Zaujal mě náhled na některé aspekty lidského života - například alkoholismus hlavní hrdinky popisuje autorka dost detailně a vysvětluje čtenářům, proč se Rachel točí v kruhu a nedokáže se z něj dostat ven. Stejně zajímavé se zdály být i některé další charaktery, které ale zase tolik prostoru nedostaly.

Jsou dny, kdy mi bývá tak mizerně, že musím pít, kdežto jindy je mi tak zle, že pít nemůžu.

Kromě toho jsem nenašla ani jednu postavu, která by byla "normální". Všichni se mi dáli svým způsobem blázniví, vymykající se běžné společnosti. Takže jsem se nedokázala s nikým ztotožnit a nevcítila jsem se do příběhu. Autorka to naštěstí dokázala částečně vynahradit příjemným stylem psaní: kniha se čte dobře a já ji naštěstí sfoukla za jeden den. Déle bych se s ní ale asi potýkat nedokázala a musela bych ji odložit nedočtenou.

Ptáte se tedy: Co mě nejvíc zklamalo? Bohužel zápletka, tedy na celém příběhu to nejdůležitější. Rozuzlení jsem uhodla vážně brzy, možná ještě před polovinou knihy, protože jediná postava, o které jsem si nebyla jistá, jestli s tím nemá něco společného, s tím něco společného měla. Nebylo to ani nové, ani originální, ani překvapující. A rozhodně ne děsivé. Autorka se sice snažila vynahradit strašidelnost násilím, ale takhle to prostě nefunguje, nebo aspoň na mě ne.


Nikdy jsem nechápala, jak mohou lidé bezstarostně ignorovat škody, které napáchají tím, že se řídí svým srdcem. Kdo řekl, že řídit se vlastním srdcem je dobré? Je to čirý egoismus, sobectví, které vítězí nade vším.

Dívka ve vlaku mě zaujala jako bestseller, a tak jsem od ní očekávala hodně - ale bylo to příliš. Na jednu stranu mě sice zaujal pohled na alkoholismus hlavní hrdinky a další zajímavé charaktery, ty ale nedostaly dost prostoru. Nenašla jsem jedinou "normální" postavu - všichni byli blázni. Jediné moje podezření se mi nakonec potvrdilo, takže jsem zápletku uhodla zhruba někde před polovinou knihy - i to mě dost zklamalo. Nebylo to ani nové, ani originální, ani překvapivé. A už vůbec ne děsivé, spíš násilnické. A to autorka nedokázala vynahradit ani čtivým stylem psaní, ani ničím dalším.

Celkové hodnocení: 2/5

Která je vaše nejoblíbenější detektivka?
Dokážete odhadnout zápletku před rozuzlením?
Marky

Komentáře

  1. Stejně jako tebe mě Dívka ve vlaku neskutečně zklamala, taky jsem jí přiklepla jen dvě hvězdičky. Ale na rozdíl od tebe jsem si ani nesedla s autorčiným stylem psaním, četl se mi dost špatně. Mám pocit, že jsem to ani nedočetla, ke konci už jsem to jen prolistovala, abych věděla, jak to dopadne. Příště už se nenechám na nějakou knížku nalákat jen proto, že má označení "bestseller". :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ne vždycky je bestseller to pravé... Autorčin styl mi rozhodně nevadil, jako tobě, ale chápu, proč by mohl.

      Vymazat
  2. Ono bys chtěla asi moc, aby byl někdo v knize normální :D I když najdou se postavy, které mi jsou extrémně blízké. Tady třeba Rachel mi byla sympatická i když teda to byla královna alkoholiček. Děj nebyl tak záhadný, jak asi autorka zamýšlela, ale i tak jsem z knihy byla nadšená více než z jejího druhého počinu Do vody :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tom případě díky za informaci, že Do vody nebude ta kniha, kterou dám autorce druhou šanci :D A postavy n"normální" nebo mně blízké jsem objevila ve spoustě knih, tak proč je nepožadovat tady? :)

      Vymazat
  3. Skvěle napsaná recenze :) Knihu samozřejmě znám, ale nečetla jsem ji ani neviděla film. Ráda bych ji zkusila, ale mám pocit, že budu také zklamaná. Většinou takové ty bestsellery s obří reklamou mě nakonec zklamou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) To znám, občas je ta propagace jen na škodu...

      Vymazat
  4. Super recenze! :)
    Knihu plánuji číst už od počátku šílenství kolem ní, ale nikdy jsem od ní neočekávala nic extra a dle recenzí jsem očekávala dobře. Snad se k ní brzy dostanu a snad nebudu zklamaná. Čekám od ní trošku oddychový román s trochu bláznivou atmosférou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Doufám, že takhle nebudeš zklamaná, nebo aspoň ne tolik, jako já.

      Vymazat
  5. Já jsem nedávno viděla film, knihu jsem ještě nečetla. Úplně spokojená nejsem, ale bylo to docela drsné! :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím film neviděla a upřímně řečeno se na něj nijak zvlášť brzy nechystám...

      Vymazat
  6. Dívku ve vlaku jsem viděla v kině a něčím mi to dost připomínalo Zmizelou. Knížku jsem nečetla, takže porovnávat nemůžu, ale mamce se dost líbila. Ale máš pravdu – když se nad tím zamyslím, vlastně to není nějak extra originální. Propagace a marketing holt udělá své. :D Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zmizelou jsem zatím nečetla ani neviděla... Ale asi bych měla :D Díky :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.