Jsem zamilovaná do knihy. | Růže & dýka

Název v originále: The Rose & the Dagger
Autor: Renée Ahdieh
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, fantasy
Série: Růže & dýka #2
Počet stran: 424
Čteno: 16. srpna 2017, v češtině

Chorásánu hrozí válka a Šeherezáda trčí se svou rodinou uprostřed pouště. A možná že nakonec ani tam není v bezpečí. Proto se rozhodne vydat se za jediným člověkem, který jí ještě zbývá a pokusit se zlomit kletbu. Mezitím se Chálid snaží dát do pořádku to, co zbylo z hlavního města... a přežívat. Protože ani to už teď není jednoduché. 

V Šeherezádě se praly dva pocity.
Prvním z nich byl strach.
Ten druhý si ještě netroufala pojmenovat.

Růže & dýka je druhý a zároveň závěrečný díl duologie o Šeherezádě a Chálidovi. Pokud jste se ještě nepustili ani do první knihy, tady najdete deset důvodů, proč byste to měli napravit. A ještě než odejdete do nejbližšího knihkupectví, musím podotknout, že druhý díl byl také skvělý! Pomsta & rozbřesk sice zůstane mojí srdcovkou už napořád, ale druhá kniha se jí skoro úplně vyrovná a duologii uzavírá naprosto dokonale!

Jediným háčkem je pomalý rozjezd. A tím myslím opravdu pomalý. Měla jsem docela problém sepsat krátký úvod do děje bez toho, abych vyspoilerovala půlku knihy. Nakonec se mi to podařilo a vy se můžete do čtení vesele pustit. A přestože chvíli trvalo, než se autorka plně pustila do děje, zvládla jsem tuhle bichli přelouskat za jedno jediné odpoledne - a to už o něčem svědčí!

Hledala okamžik dokonalé rovnováhy.
Okamžik, který by pohltil všechno.
A v tom okamžiku ztratili ze zřetele všechno kromě sebe samých. Protože v tom okamžiku neexistovala žádná bolest. A kletba byla starostí uplynulého času.

Nejvíc ze všeho jsem si samozřejmě užila moje milované postavy. Doteď se nedokážu úplně smířit s tím, že už si nepřečtu nic o Šeherezádě ani Cháldiovi, Despině a nikom dalším. Renée Ahdieh svoje postavy umí naservírovat tak, že vám připadá, jako byste se s nimi dlouhá léta přátelili. Takže až dočtete tuhle knihu, nejspíš ji (jako já) budete hned mít chuť znovu otočit na první stránku, už jenom kvůli těm skvělým charakterů.

A to jsem ještě nezmínila lásku, která se postupně rozvíjí mezi Chálidem a Šeherezádou. Je krásná, čistá a nejednou se vám z ní rozbuší srdce. Renée Ahdieh v téhle knize rozvíjí i jiné vztahy a dočkáte se pár dalších ormancí, které jsou také krásné. Ale Šeherezádu s Chálidem u mně už asi nikdo jen tak nepředčí... Mám je oba ráda zvlášť ale dohromady tvoří dokonalé combo.

Její silný, hrdý král. Její nádherný a zlomený netvor.
Kluk, kterého milovala víc, než se dá vypovědět slovy...
Roztrhaný na kusy.

Tahle série by vlastně měla být retellingem Pohádek z tisíce a jedné noci. Druhý díl se sice předlohy drží méně než ten první, ale jedno zůstává: příběhy. Šeherezáda jich zná spoustu a na stránkách téhle knížky se dočkáte další várky skvělých bájí a mýtů, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli.

Kromě toho se tahle série odlišuje i kulturním prostředím. Chorásán by se měl nacházet někde na území dnešní Persie a kvůli tomu se to v Šeherezádině příběhu přímo hemží cizími slovy (ta už ale budete znát z prvního dílu a navíc na konci najdete slovníček, takže žádný strach!). Autorka opět nešetří popisem orientální kuchyně, architektury a módy - a vás to bude opět bavit.

"Přijmi pomoc, když se ti nabízí Chálide-džán. Opravdová síla není o nezávislosti. Je o tom, že víš, kdy potřebuješ pomoc, a máš odvahu ji přijmout."
Nedokážu se smířit s tím, že Růže & dýka uzavírá příběh Šeherezády a Cháldia, protože jsem si tenhle svět a postavy zamilovala. I když má kniha pomalý rozjezd, přelouskala jsem ji za jediný den. Nejvíc musím vyzdvihnout postavy a nádhernou, srdcervoucí lásku Chálida a Šeherezády, která mě vždycky dostane. Těšit se mžete i na další várku příběhů - přece jen se tu bavíme o převyprávění Pohádek tisíce a jedné noci. A s tím souvisí i orientální prostředí, které poznáte v jídle, architektuře, módě i kultuře obecně - a že se toho dozvíte hodně! Jestli jsem vás nenalákala takhle, tak už nevím - prostě si tuhle sérii přečtěte a koukejte se do toho zamilovat tak, jako já!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si musíte můžete objednat tady.

Máte v knihách rádi poznámky pod čarou?
Marky

Komentáře

  1. Tiež túto sériu milujem (aj keď prvá kniha bola o vlások lepšia ako druhá). :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle série byla absolutně úchvatná, nešlo se nezamilovat! :D Škoda, že tohle parádní dobrodružství už skončilo, protože já bych ještě pár knih rozhodně skousla.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, za spin-off bych se vůbec nezlobila ;)

      Vymazat
  3. Tuhle sérii doporučují blogeři ze všech stran. Nevím, jestli se do ní kdy pustím, protože mám Šeherezádu šíleně znechucenou tím nekonečným seriálem, co jeden čas běžel na Nově. Ale jsem ráda,že tobě se tolik líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Připisuji na seznam! Fakt nevím, jak zvládnu tolik knih, nemožné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soucítím s tebou, ale tuhle vážně doporučuji! :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.