Odpočinkový a pohádkový příběh | Vílí křídla

Název v originále: Vílí křídla
Autor: Renata Štulcová
Nakladatelství: Maitrea
Žánr: fantasy, esoterika
Série: Rafaelova škola #1
Počet stran: 334
Čteno: 21. - 23. září 2017, v češtině

Marině Fialkové je dvanáct let a nastupuje na Rafaelovu školu. Jde o gymnázium pro elementály, tedy víly, nágy, fauny, nymfy, sirény a kentaury, kteří se všichni dokážou proměnit v lidi. Marina o svém druhém já dosud nevěděla, a tak ji na nové škole čeká nejedno tajemství. Zdá se totiž, že se všechno točí kolem její zmizelé maminky...

A bylo prvního září. Začínal nový školní rok.
Metamorfovali se do lidské podoby a s batohy naditými sešity a učebnicemi se vydali parkem do hlavní budovy školy.

Jestli se nějaká série nachází na pomezí několika žánrů, je to jednoznačně Rafaelova škola z pera Renaty Štulcové. Autorce se podařilo do Marinina příběhu zapracovat prvky fantasy, esoteriky, Young Adult a zároveň se drží svého pohádkového stylu vyprávění. Přesto si tato série našla řadu fanoušků  mezi dospělými čtenářkami a já rozhodně chápu proč.

Marina se totiž nepotýká jen s nástupem na novou školu, objevováním světa elementálů (o kterém do teď neměla ani tušení), ale také hledá svou zmizelou maminku - a právě to příběhu dodává nový ráz. Kromě rodinné záhady se ovšem dívka musí potýkat i se záhadnými útoky ze strany neznámého zla, které na nás čtenáře v knize občas promlouvá. Tato linka spojuje celou sérii a díky ní se čtenář může těšit na další díly.

Pustila se opěradla a chtěla vstát. A už padala. V poslední chvíli ji profesorka zachytila za ramena.
"Marino, ta křídla něco váží. Musíš je rozhýbat, než se vydáme ven. Křídla jsou částí tvého těla, jsi to ty... Musíš být opatrná. Vilma s tebou bude po jídle cvičit, ale nyní tě především prohlédne profesorka Fontánová."

Svět elementálů, který Renata Štulcová vytvořila, jsem si zamilovala. Autorka má všechno do detailů promyšlené, a to včetně minulosti celé nové dimenze. Elementálové krásně zapadají do nám známého světa, stejně jako třeba kouzelníci z Harryho Pottera. Tím tyto dvě série v žádném případě nechci srovnávat. Renata Štulcová se totiž ve Vílích křídlech mnohem více zaměřuje na ochranu životního prostředí a seznamování mezi studenty, než na samotnou magii - i když ta také raje svou roli.

Přes to všechno existuje prostor pro zlepšení: autorka občas bezdůvodně mění styl vyprávění a některé drobnosti sem tam nedávají smysl. Jinak ale nemám co vytknout - jde o příjemnou oddechovou četbu na jedno či dvě odpoledne.  Stránky vám utečou jako voda - tím spíš, že na začátku každé kapitoly se můžete těšit na překrásné ilustrace.


Marině se otevřel výhled na ten kámen pod oknem. Jenže tentokrát to byl úplně jiný výhled. Vílím zrakem viděla aury všeho, i vzduchu. Svět byl barevný a v pohybu.
Kámen nasával sluneční paprsky, které bude pak celou noc vydávat zpět. Tak jak to dělá miliony let. 
Marina se silně nadechla a skořápka se se zhoupnutím otevřela dokořán.


Vílí křídla představují příjemnou oddechovku na jedno či dvě odpoledne. Autorka v knize kombinuje několik dějových linek, z nichž některé pokračují i do dalších dílů série, stejně jako několik různých žánrů. Série Rafaelova škola si tak může najít čtenáře mezi dětmi i dospělými. Kromě fantastického světa elementálů, který jsem si naprosto zamilovala, se autorka zabývá například i ochranou životního prostředí. Přes to všechno mi občas některé drobnosti neseděly a styl vyprávění mě občas mátl. Jinak ale nemám co vytknout a sérii mohu jen doporučit, pokud hledáte odpočinkový a pohádkový příběh. A jako bonus na vás čekají překrásné ilustrace!

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji autorce a také nakladatelství Maitrea.

Čtete knihy pro děti?
Marky

Komentáře

  1. Rafaelka je moje srdcovka. Jediné, co mě mrzí, pak je fakt, že tahle knížka je paperback, nikoli pořádná bichle v tvrdé vazbě.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.