Máte se na co těšit | Střet králů

Název v originále: A Clash of Kings
Autor: George R. R. Martin
Vydavatel: Tympanum
Žánr: fantasy
Série: Píseň ledu a ohně #2
Délka: 49 hodin 50 minut
Posloucháno: 30. srpna - 3. října 2017, v češtině

Po smrti Eddarda Starka a Roberta Baratheona se říše rychle rozpadá. Najednou tu máme pět pravých králů, jednu královnu a všichni se ženou do války. Kromě toho se blíží zima a černí na zdi mají své vlastní starosti, které bohužel nezajímají ani jednoho krále. Daenerys se stále touží vrátit na svůj trůn, ale netuší, co ji v zemi, která jí právem náleží, čeká.

„Láska je jed. Sladký jed, to ano, ale přesto zabíjí.“

Píseň ledu a ohně patří k nejlegendárnějším sériím dnešní doby, ať už v knižní či seriálové podobě. Po roce od přečtení prvního dílu jsem tedy usoudila, že je na čase se v příběhu posunout o kousek dál. Nemohla jsem se ale do papírové knihy začíst, a tak jsem sáhla po audioknize. A udělala jsem jedině dobře! Příjemný hlas Františka Dočkala dodá tomuto fantastickému příběhu klidnou atmosféru. Kromě toho je kniha namluvena poměrně pomalu, což čtenáři umožní soustředit se na příběh a postavy bez pocitu zmatení nebo příliš velkého množství informací.

A že jich tam je! George R. R: Martin ukázal, že Hra o trůny byla pouhým rozjezdem a úvodem do komplexního světa sedmi království. Ve druhém díle se dočkáte většího množství fantasy prvků, magie... a hlavně draků. Ano, konečně je tady pravý důvod, proč všichni milujeme fantasy - nebo snad ne?

Děj stále sledujeme prostřednictvím několika lidí, jejichž příběhy se ale navzájem ve Střetu králů příliš neprolínají. Protože už nemáme možnost pozorovat děj očima Neda Starka, přidal autor rovnou dva nové úhly pohledu, a to Theona Greyjoye a Cibulového rytíře Davose. Ani jeden z nich mě příliš neohromil, zato jsem si oblíbila Tyriona a ke svému vlastnímu překvapení i Sansu, kterou jsem v první knize nemohla vystát. Mým favoritem ale samozřejmě zůstává Arya.

Byla jsem nadšená z toho, jak se všechny postavy vyvíjí, ale přesto si nechávají hlavní charakterové vlastnosti. Ať už před důležité rozhodnutí postavíte Cersei, Jona Sněha nebo Daenerys, pořád se budou chovat tak, jak jim to jejich charakter dovoluje. Přesto si nikdy nemůžete být jisti, co vás čeká v další minutě! George R. R: Martin odhaluje překvapení jedno za druhým a v každé z dějových linek najdete nějakou akci. Přes poněkud rozvleklý začátek se tedy v téhle bichli máte na co těšit a já vám ji s radostí doporučuji.

Ve Střetu králů zjistíte, že Hra o trůny byla pouhý začátek. Ve druhém díle se můžete těšit na větší množství fantasy prvků, magie a draků. Příběh stále sledujeme prostřednictvím několika postav, jejichž dějové linky se příliš neprolínají. Zato postavy dostávají v téhle knize velký prostor k vývoji. Přesto si nemůžete být jisti, co se stane na další straně. To obrovské množství informací, které na vás autor valí, se dá mnohem lépe strávit v audioknižním podání Františka Dočkala. Jeho příjemný hlas dodává akčnímu fantasy příběhu klidnou atmosféru a díky tomu si čtení užijete a stihnete vnímat všechny důležité informace. Střet králů vám doporučuji - pokud se vám líbil seriál nebo předchozí díl, určitě se máte na co těšit!

Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.
Do dnešní půlnoci na Audiotéce pořídíte všechny audioknihy za pouhých 149 Kč!

Máte strach pouštět se do dlouhých knih?
Jak s ním bojujete?
Marky

Komentáře

  1. To je náhoda, zrovna dvojku Hry o trůny v podobě audioknihy mám teď z knihovny. Musím si to přetáhnout do mobilu a pak budu poslouchat. To bude legrace. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem vůbec netušila, že knihovny mají audioknihy i do mobilu! :O Každopádně přeju příjemný poslech :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.