Nádherná, atmosférická, chladná | Píseň zimy

Název v originále: Wintersong
Autor: S. Jae-Jones
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: fantasy, YA, retelling
Série: Píseň zimy #1
Počet stran: 392
Čteno: 4. - 8. října 2017, v češtině

Liesl odjakživa milovala staré příběhy o Králi duchů, který vládne podsvětí. Když byla malá, věřila na ně, ale pak přišlo sladké zapomnění. Jenže teď její sestru unesli skřetové a ona ji potřebuje zachránit. To znamená nejen vzpomenout si, ale také bojovat za lásku ke svým blízkým. Liesl čeká hned několik obtížných rozhodnutí a nejedna velká oběť.

"Jsi připravená?" zeptal se.
Ne. Ale připravená nebudu nikdy. Dnešek a zítřek, pozítří i všechny další dny poté budou pln neznámých věcí a nejistoty. A každé z nich se postavím taková, jaké jsem. Elisabeth, celá.

Už dlouho jsem se tolik netěšila a zároveň neobávala čtení nějaké knihy. Proč? Na Píseň zimy mě nalákali zahraniční blogeři a já se těšila na krásný zimní příběh. Jenže pak jsem si přečetla pár recenzí od lidí, jejichž názorům věřím. Všichni knihu neuvěřitelně zkritizovali a psali o tom, jaká je to nuda. Nakonec jsem moc ráda, že jsem se nechala udolat a přesto si příběh přečetla - moc se mi totiž líbil!

K příběhu Krále duchů, tedy Erlköniga mám docela blízko. Kromě toho, že jsem se Goetheho stejnojmennou báseň učila nazpaměť v originále, německou kulturu mám ráda a zaujalo mě, že se americká autorka pouští právě do této klasické legendy. A musím ji pochválit! Nevšimla jsem si žádných chyb v němčině ani nelogičností v německé a rakouské kultuře.

Moje sestra měla dar dělat z neobyčejných věcí obyčejné. Já a můj bratr jsme žili jednou nohou v kouzlech a hudbě, ale Käthe žila ve světě všeho skutečného, hmatatelného, světského. Na rozdíl od nás nikdy neměla víru.

Autorce se naopak povedlo dokonale ztvárnit zimní atmosféru uprostřed Bavorska. S. Jae-Jones píše velmi zvláštně a ne každému její styl musí nutně sednout, ale já si s ním rozuměla na jedničku. Bavily mě popisy, akční scény i výbuchy citů, kterých je kniha plná. Kromě toho je také plná hudby, čímž si u mně autorka nasbírala další plusové body. Na hudbu nedám dopustit a S. Jae-Jones na ní dokázala vystavět postavy, vztahy, možná dokonce i celý svět!

Píseň zimy jsem si zamilovala s veškerou její zvráceností. Král duchů je přece jenom právem nazýván Pánem zlomyslnosti. Ale žádný z charakterů se mi nezdál plochý nebo snad černobílý. Liesl má svoje světlé i temné stránky, ale jako hrdinka v Young Adult literatuře skutečně vyniká. Má v sobě tenkou vrstvičku chladu, stejně jako celý příběh.

"Jsem," začala jsem pomalu, "dívka s hudbou v duši. Jsem sestra, dcera, přítelkyně, která horlivě brání svoje blízké. Jsem dívka, která miluje jahody, čokoládový dort, mollové písničky, chvíle úlevy od práce a dětské hry. Jsem výbušná, ale umím být i ukázněná. Jsem sice požitkářka, jsem sobecká, ale také obětavá. Jsem soucitná a záštiplná a rozporuplná. Jsem... já."

Jediné, co můžu vytknout, je délka. Autorka se skutečně rozepsala, takže kniha má necelých 400 stran. Mě to bavilo, ale to jen proto, že jsem se dokázala naladit na správnou vlnu a užít si styl psaní a celkovou atmosféru. Chápu ovšem, že někomu by příběh Liesl mohl připadat příliš protahovaný.


Do Písně zimy jsem se pouštěla s rozporuplnými pocity, ale knihu jsem si naprosto zamilovala. Autorka se skvěle zhostila mně blízké německé kultury a vykreslila dokonalou chladnou atmosféru. Jejímu stylu psaní jsem přišla na chuť, i když jistě nesedne každému. Kromě toho je kniha poměrně dlouhá. Jinak ale nemůžu říct nic negativního - Píseň zimy jsem si oblíbila s veškerou její zvráceností, komplexními charaktery a výjimečnou hlavní hrdinkou. Kromě toho autorka dostává plusové body za skvělé zakomponování hudby do příběhu.

Pokud čekáte akcí nabitý dobrodružný příběh s předvídatelným koncem, jste tu špatně. Jestli ale máte chuť na něco krásného, atmosférického, vášnivého, jiného, dejte Písni zimy určitě šanci. Za mně patří jednoznačně mezi nejlepší knihy letošního roku.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete pořídit zde.

Jaké je vaše oblíbené roční období?
Marky

Komentáře

  1. Ja som sa do tejto knihy okamžite zamilovala. Užívala som si na nej snáď všetko, ale najviac ma aj tak bavila tá atmosféra. Autorka odviedla kus naozaj skvelej práce a teším sa na chystané pokračovanie.
    Skvelá recenzia ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem moc ráda, že se kniha líbila i tobě a souhlasím :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) kniha vypadá opravdu zajímavě, a to hned podle obálky, které je mimochodem nádherná. Knihu si rozhodně píšu na seznam. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodla jsi za mě, tu knihu si musím opatřit a přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda a moc se těším, co na ni řekneš :)

      Vymazat
  4. Knižka láka už len samotnou obálkou :D Tiež mi leží na poličke a som na ňu veľmi zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvědavá, jak se bude líbit tobě ;) Obálka je vážně nádherná!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.