Neotřele nedokonalá fantasy | Divotvůrce

Název v originále: Spellslinger
Autor: Sebastien de Castell
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, fantasy
Série: Divotvůrce #1
Počet stran: 408
Čteno: 25. - 28. října 2017, v češtině

Kellen je synem jednoho z nejmocnějších Jan'Tepů, on sám ale nezdědil žádné magické schopnosti. Jeho osudem by mělo být skončit jako sluha kouzelného lidu, ale když potká podivnou cizinku Ferius Parfax, karty se začínají obracet. Má Kellen skutečně naději na svobodný život?

"Jeden skutek, odvážný a správný, vede k válce a ničení. A jiný, zbabělý a sobecký, vede k míru a prosperitě."

Po přečtení recenze u Oly jsem si byla stoprocentně jistá, že se mi Divotvůrce bude líbit. koneckonců má nádhernou obálku a anotace zní skutečně zajímavě! Jenže. Nevím, jestli byla moje očekávání příliš velká, ale zkrátka jsem se nedočkala toho, co jsem chtěla.

Děj se rozjíždí vážně pomalu a po počáteční akci si na tu další počkáte pěkných pár desítek stran. Ačkoli však ve druhé části knihy napětí nechybělo, z nějakého důvodu si mě kniha nedokázala udržet a mně se do čtení zkrátka nechtělo. Taky mi vadilo podivné používání kurzívy - jednu chybu bych přešla, ale když je kurzívou napsaná půlka věty aspoň jednou v každé kapitole, vážně mě to ruší.


Kdyby byl ten domek člověkem, nejspíš byste o něm řekli, že si zachovává tichou důstojnost, mně ale připadal jenom starý a unavený. Jeho jediná obyvatelka vyvolávala stejný dojem.

Kromě toho si musím postěžovat i na nedostatečný popis světa. Autor vymyslel skvělé prostředí, které kombinuje starověká impéria a westerny, ale skoro nic nám o něm neprozradil. Většinou sáhodlouhým popisným částem neholduji, ale tady prostě chybělo tolik vysvětlení, že některá překvapení přestávala být překvapeními, protože jsem neměla tušení, že by tomu mělo být jinak. Pokud ovšem vydržíte do druhé poloviny knihy, autor na vás chrlí jeden šokující zvrat za druhým. V tu chvíli mě čtení začalo neuvěřitelně bavit a knihu jsem dočetla na jeden zátah.

Co mě ale u čtení udrželo především? Princip, na kterém autor ukazuje, že důvěra v lidi okolo se někdy nevyplácí. Kellen má o lidu Jan'Tepů moc krásné a růžové představy, ale postupně odhaluje, že lidé v jeho okolí nejsou až takoví andílci, jak se tváří. Je těžké přestat věřit něčemu, co vám všichni odmalička vštěpovali, ale Kellen se s tím vyrovnává poměrně dobře. Jeho postavu jsem si vážně oblíbila a v žánru YA rozhodně patří mezi ty originální.


"Ty ho naučíš, kdy má utéct, a on tě naučí, kdy máš bojovat."

Ostatní charaktery podle mě ale nedostaly dost prostoru. Ferius Parfax, tajemná a vtipná cizinka, která by mohla celý příběh táhnout svým humorem, se ke slovu dostává jen když ji Kellen potřebuje. Tím autor naprosto zahodil celý její potenciál a to mě opravdu mrzelo. Naštěstí se do popředí dostaly kočkoveverky a jejich dokonalý humor dokázal vylepšit každou situaci.

Divotvůrce vlastně působí jako taková hodně dlouhá anotace na druhý díl. Ten si určitě nenechám ujít - jsem přesvědčená, že se dočkáme rozvinutějšího světa, více prostoru pro postavy a celkově zajímavějšího příběhu. Prozatím vám doporučuji přečíst si první díl, pokud vás baví neotřelé fantasy příběhy odehrávající se v zajímavém prostředí.



"Kterého nepřítele nedokáže magie porazit?"
Mer'esan na mě pohlédla a ve tváři se jí zračilo tolik smutku, že na ní poprvé byl vidět každý rok jejího života.
"Pravdu," odvětila.

Divotvůrce rozhodně není dokonalý. V první polovině knihy chybí akce a čtenáře bude rušit podivné používání kurzívy. Kromě toho se autor nevěnuje popisu zajímavého světa, který kombinuje western a starověká impéria.. Ve druhé polovině ale následuje spousta šokujících zvratů a já knihu dočetla na jeden zátah. Bavilo mě to, jak autor učí své postavy nedůvěře: postupně ukazuje Kellenovi, že to, v co věřil, byla lež - a on se s tím musí vyrovnat. Kellena jsem si oblíbila, ale ostatní postavy dostaly příliš málo prostoru, i když měly velký potenciál a skvělý humor.

Divotvůrce doporučuji, pokud máte rádi neotřelé fantasy se zajímavým prostředím a unikátním hlavním hrdinou. Já si počkám na další díl, protože věřím, že ten bude mnohem lepší.

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete pořídit tady.

Máte rádi neobvyklé fantasy světy, nebo se radši držíte toho našeho?
Marky

Komentáře

  1. Oujé :D
    Když jsem se nedávno rodičům zatoulala v obchodním centru, abych mohla alespoň chvíli vdechovat vůni knihkupectví, mezi poličkami jsem přesně tuto knihu zahlédla a podle obálky se mi nesmírně líbila - a teď nevím, zda mám litovat, že jsem si ji přeci jen nekoupila, anebo ne.

    Recenze se ti povedla a já jsem nadšená, že jsi mi trochu víc tento příběh přiblížila, aniž bys jej vyspoilerovala! :3 Možná se pokusím si knihu přeci jen brzy přečíst - ale nejspíš až tehdy, když ji uvidím na poličce v městské knihovně ;u;

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V recenzích zásadně nespoileruju - rozhodně ne záměrně a zatím se nikdo neozval, že by nějaký neúmyslný spoiler objevil, tak snad se mi to daří ;) Půjčit si Divotvůrce v knihovně zní jako dobrý nápad - uvidíš, jestli tě zaujme :)

      Vymazat
  2. O tejto knihe som už veľa počula a stále si nie som istá tým, či ju chcem čítať. Koncept, ktorý si mi predstavila, mi až príliš pripomína novinku od Rachel Caine Z kostí a inkoustu. Nudný začiatok, nedostatočne opísaný svet, postavy, ktoré nedostali dostatok priestoru - kde som to len počula? Och, áno, v Rachelinej knihe.
    Ale napriek môjmu momentálnu negativizmu asi nakoniec aj tak vyhrá moja zvedavosť. Som zvedavá, či je príbeh ukrývajúci sa za túto krásnu obálku dobrý alebo zlý. Po prípade ešte horší/lepší, než sa obávam.
    Ďakujem za úprimnú recenziu. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z kostí a inkoustu jsem zatím nečetla, ale mám ji doma, tak později zvládnu třeba srovnání... Ale i přes podobnost knih jí určitě dám šanci, třeba se mi bude líbit víc ;) Já jsem zase zvědavá na tvůj názor a moc ráda si ho přečtu - a děkuji tobě za komentář :)

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Právě čekám, až mi kniha přijde a doufám, ž nezklame :) Vypadá, že by se mi měla líbit, ale nechám se překvapit. Škoda toho pomalého rozjezdu no :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky doufám, že se ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze :)
    Musím říct, že tuhle knihu asi moc v plánu číst nemám...:/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jasně, člověk nemůže přečíst všechno, je potřeba vybírat ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.