10 důvodů proč si přečíst Illuminae


Už jsem se opět dlouho nedostala k tomu, abych nějakou knihu doporučila více, než jen recenzí. Ale dnes jsem se k tmu už konečně dokopala a mám pro vás další článek ze série 10 důvodů proč si přečíst. Tentokrát jsem si zavzpomínala na Illuminae, které jsem četla loni v prosinci a naprosto mě dostala. Dodnes bych na tuhle bichli nebyla schopná napsat smysluplnou recenzi... A proč si ji tedy máte přečíst i vy?

Název v originále: Illuminae
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, sci-fi
Série: Akta Illuminae #1
Počet stran: 600
Čteno: 6. - 10. prosince 2016, v češtině

Anotace: Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele před útokem nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.


1) Originální formát
Právě díky formátu si Illuminae nesplete s žádnou jinou knihou - v podstatě tu totiž nenajdete klasický text, zato plno rozhovorů, zpráv, obrázků a různých dokumentů, díky kterým si skládáte dohromady celý příběh.

2) Komplexní sci-fi
A že nejde o žádnou jednoduchou báchorku! Autoři si dali opravdu práci a podařilo se jim vytvořit promyšlené společenství lidí žijících ve vesmíru. V žádném případě tu  nenajdete chyby ani nedomyšlené díry v příběhu či světě. Naopak se budete divit, jak všechno skvěle zapadá a zároveň nic nepůsobí jako zkopírovaný svět z nějaké jiné knihy.

3) Čtivost
Ačkoli má tahle bichle 600 stránek, přečtete ji za pár dní. Nemůže za to ale jen grafické zpracování - Illuminae je neuvěřitelně čtivý příběh, kniha je plná akce a vy budete s napětím očekávat, co se stane na další stránce.


Promiň, že jsem ti neodepsala. Měla jsem pocit, že když člověk řekne "Už s tebou nechci v životě mluvit," nepočítá jaksi s tím, že ten den odpoledne někdo zaútočí na planetu.

4) Dokonalé postavy
Pokud si nezamilujete ani jednu postavu, kterou v tomhle příběhu potkáte, asi si nemáme co říct. Každý tady má něco do sebe. Každý je svérázný, ale nikdo není černobílý a i vedlejší postavy mají své klady a zápory. Kromě toho se motivy jednání jednotlivých charakterů dozvídáme postupně, takže se váš přístup k nim jistě v průběhu čtení změní.

5) Realistické vztahy

Kromě toho, že jsou postavy tak promyšlené, jsem nemohla přestat obdivovat ani jejich vzájemné vztahy. Především do této knihy patří jeden z mých nejoblíbenějších shipů vůbec - ty dva si prostě zamilujete, jsem si tím docela jistá!

Vím jenom jedinou věc.
Ať přede mnou chtějí utajit cokoli, já to vypátrám.

6) Srozumitelná terminologie
Protože jde o science fiction, najdete tu samozřejmě spoustu specifické terminologie a vynálezů, které se v běžném světě nevyskytují. přesto je všechno srozumitelné a i když se autoři v oblasti technologie rozhodli zajít poměrně daleko, veškerá terminologie a vysvětlování zůstává srozumitelné.

7) SPIRO
Ke SPIROvi nechci nic moc prozrazovat - je to umělá inteligence řídící jednu loď ve vesmíru a věřte mi, že si ho zamilujete!

8) Uchvacující citáty
Ať už stojíte o nádherné, srdcervoucí nebo chytré myšlenky, v Illuminae jich najdete spoustu. Já na knihu vypotřebovala celé jedno balení lepíků a pro jistotu přikládám důkaz v podobě fotky. Vybírat ty nejlepší pro tenhle článek bylo vážně mučení.

9) Sarkasmus
Správné knize nesmí chybět skvělý humor a tady ho díky hlavní hrdince Kady najdete požehnaně. Budete se smát, až se budete za břicho popadat. Rozhodně nedoporučuji četbu Illuminae v hromadné dopravě kvůli silným záchvatům smíchu - ale to by vás kvůli hmotnosti knihy nejspíš ani nenapadlo.


Tazatel: Jak jste to zvládla?
Kady Grantová: Umím myslet nekonvenčně.
Tazatel: Tím myslíte, že jste za pomoci počítače...
Kady Grantová: Tím myslím, že jsem rozbila okno.
Tazatel: Aha.

10) Plot twist na padesátou sedmou
Autoři se nachystali hned několik šokujících zvratů a závěrečný plot twist vás naprosto dostane. Ještě štěstí, že už vyšel druhý díl Gemina, který vás zachrání od nekonečného čekání na to, jak to dopadne. A já si ho jdu místo psaní článku přečíst. Hned.

Pokud jste tuhle knihu četli, jak se vám líbila?
A pokud ne, přesvědčila jsem vás k jejímu přečtení?
Marky

Komentáře

  1. Vystihla si to naozaj dobre. Illuminae sa vryje do pamäti každému, kto sa s ňou stretne. Je to nápadité a to prevedenie úžasné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já Illuminae číst začala, ale potom jsem ho z nějakého důvodu odložila. Musím říct, že jsi mě hodně naladila a v blízké době se na něj vrhnu. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  3. Doteď jsem měla jistý pocit, že jí nepotřebuju, ale notak jooo, šup s ní na wishlist

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahaha, potřebuješ, jen jsi o tom ještě nevěděla :D

      Vymazat
  4. Illuminae mám na seznamu a ráda bych si ji co nejdřív přečetla. :)) Kniha vypadá naprosto úžasaně a tvoje body mě v tom jenom utvrdily. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wow... tak tohle zní jako naprostý must-read. Škoda že seznam Ježíškovi jsem už odevzdala... :D Ale úplně jsi mě přesvědčila, na sto procent si to přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tuhle knížku jsem viděla na spoustě blozích a instagramech, dokonce jsem ji měla i dvakrát v ruce, když jsem rejdila v knihkupectví, ale jaksi na ni nebyly peníze. Každopádně až dnes jsem se dostala k tomu, abych si o ní něco přečetla - a fíha, asi se po ní začnu shánět mnohem více. Svým článkem jsi mě natěšila ke čtení tohoto díla, děkuju moc a... No, jdu si teda rozšířit seznam čtení 💕

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.