Povedený komiks pro děti i dospělé | Duchové

Název v originále: Ghosts
Autor: Raina Telgemeier
Nakladatelství: Paseka
Žánr: middle grade, komiks, fantasy
Série: -
Počet stran: 256
Čteno: 28. prosince 2017, v češtině

Anotace: Catrina se s rodinou stěhuje na pobřeží Severní Kalifornie a není zrovna nadšená, že musí opustit svoje kamarády a zázemí. Jenže její sestra Maya trpí vážnou nemocí, proti níž působí vlhký, slaný vítr, vanoucí od moře. A léčivé účinky prý nejsou to jediné, co vítr do městečka Bahía de Luna přináší. Sestry ze všech stran slyší, že tu žijí duchové. Říkají obyvatelé města pravdu, nebo jen straší nové sousedy?

Od Rainy Telgemeier jsem před několika měsíci četla komiks Úsměv - částečně autobiografický příběh o dívce, která nově dostala rovnátka. Jak děj, tak jeho provedení mě opravdu pobavilo a nemohla jsem si tedy nechat ujít ani autorčinu další tvorbu.

Ačkoli jsem ale měla velká očekávání, ukázalo se, že Duchové jsou opravdu povedený komiks. Autorka se poprvé pustila do díla, které se neopírá o její vlastní dětství, takže příběh jak pro ni, tak pro čtenáře představuje neznámé vody. Přesto děj dokáže zaujmout, pobavit a místy možná i trochu vystrašit - především pochopitelně mladší čtenáře.

Jsem ale přesvědčená, že Duchové zaujmou nejen děti. Vtipné scény si totiž jistě dokážou užít i starší čtenáři. Kromě toho Raina Telgemeier opět nezklamala a představuje přes 250 stran skvěle umělecky vyvedeného komiksu. Autorka se neodchyluje od svého osobitého stylu, přesto ale dokáže překvapit například ztvárněním duchů.

Co se týče zápletky, nikoho kromě dětí asi nepřekvapí, ale to tak docela nevadí. Příběh skrývá několik osobitých poselství o lásce, smrti i závisti. A ta jsou koneckonců mnohem důležitější než nějaký moment překvapení. Kromě toho se autorka může pyšnit skvěle promyšlenými postavami. Na to, jak málo času měla na jejich představení, má každý charakter něco do sebe a chování všech dělá na čtenáře realistický dojem.

Duchové jsou jednoznačně velice povedený komiks, který moc doporučuji převážně mladším čtenářům - na své si ale přijdou i dospělí.  Přesto mu do plného hodnocení ještě něco chybí, i když věřím, že s každým dalším komiksem se autorka bude zlepšovat.

Duchové jsou prvním autorčiným dílem, které se neopírá o její vlastní dětství. Přesto se jak příběh, tak zpracování komiksu opravdu povedlo. Příběh dokáže zaujmout i pobavit a dětské čtenáře možná dokonce vystraší. Také umělecká stránka komiksu se autorce vydařila a postavy působily realisticky. Příběh nese hned několik důležitých poselství. Komiks doporučuji především dětským čtenářům, i když si na své jistě přijdou i dospělí.

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Paseka.
Komiks můžete pořídit zde.

Čtete komiksy?
Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze, komiksy nevyhledávám a jejich štení mě moc nebaví, je mi ale jasné, že tenhle by se jistě líbil mojí malé sestře. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.