Špionka dospívající ve válce | Dívka, která spadla z nebe

Název v originále: The Girl Who Fell from the Sky
Autor: Simon Mawer
Nakladatelství: Fleet
Žánr: historický román
Série: Marian Sutro #1
Počet stran: 340
Čteno: 23. - 27. prosince 2016, v češtině

Marian Sutro je díky svým jazykovým schopnostem naverbována do zvláštní jednotky, a tak začíná její dlouhá cesta v odboji. Ocitne se na mnoha místech po celé Evropě a zachrání nemálo vojáků i civilistů. Dokáže ale dvacetiletá dívka přestát druhou světovou válku bez úhony?

"Už jste někdy letěl?"
"Nikdy."
"Tak předtím moc nejezte."
"Aha. Takže to bude i s večeří?"
"Všechno už je v ceně."

Dívka, která spadla z nebe se recenze málem nedočkala, protože jsem na ni úplně zapomněla. Tedy, na tu recenzi, ne na samotnou knihu. Tenhle román patří mezi nejlepší knihy, které jsem za posledních pár let četla... A tak jsem ho zkrátka nemohla nevychválit i tady na blogu.

Stránky jsem hltala jedním dechem. Ačkoli ne každý odstavec srší akcí, autor dokázal skvěle podat veškeré informace o době, ve které Marian žije. Ti pozornější z vás jistě ví, že na příběhy o druhé světové válce opravdu nedám dopustit. Místo aby nám ale Simon Mawer vyprávěl a vysvětloval, nechal všechno na hlavní hrdince. Marian pašuje, skáče z padáku, utíká, vysílá a předává vzkazy. A právě prostřednictvím jejích činů, ne žádného vyprávění, se dozvídáme o realitě druhé světové války.


"Některé z kvalit, které v lidech hledáme," dodala slečna Atkinsonová s náznakem nesouhlasu v hlase "vlastně nejsou vůbec hodné obdivu."

Největší zásluhu na čtivosti má však samotná Marian. Věřím, že nejen já, ale také ostatní
čtenářky (a čtenáři) se s ní skvěle ztotožnili. Simon Mawer si dal skutečně záležet na tom, aby nepůsobila černobíle - a to by v dané situaci ani nešlo. Marian se vyrovnává se svým posláním jako špionka, zároveň dospívá a snaží se ujasnit si své vztahy k mužům. A musím říct, že se autor se znázorněním ženské psychiky popral opravdu dobře. Díky tomu příběh kombinuje mužskou strohost a flegmatický popis atmosféry s ženskou vášní a chladnokrevností. A ve výsledku to působí opravdu dobře!


Možnost nahlédnout Marian do myšlenek ale také čtenáři nabízí spoustu dalších faktů. Marian si především není jistá tím, proč vlastně tohle všechno dělá. Nevěří svým vlastním argumentům, je nejistá, ale přesto jde za svým, dokud je to jen trochu možné. Nejspíš právě proto mi tolik přirostla k srdci a právě proto mě tahle kniha dokázala rozplakat. Nezbývá, než doufat, že druhý díl bude ještě lepší, propracovanější, srdceryvnější a realističtější - protože jediné, co chybí, je třešnička na dortu.


"Jděte do háje s těmi otázkami. Jako byste to neznala. Otázky vyžadují odpovědi a člověk ne vždycky odpověď zná a začne si vymýšlet. Prostě dělám, co dělám, jasné? Stejně jako vy."


Dívka, která spadla z nebe je historický román, který se zařadil mezi mé nejoblíbenější knihy. Na příběhy z druhé světové války nedám dopustit a tenhle jsem hltala jedním dechem, i když ne vždy sršel akcí. Informace o době a fungování odboje se čtenář dozvídá prostřednictvím činů protagonistky, ne nějakého vyprávění či popisů. S Marian jsem se skvěle ztotožnila - možná především proto, že ona sama neví, proč a kam vlastně jde. Snaží se pracovat, dospívat a milovat zároveň - a ne vždy je to snadné. Autor se se znázorněním ženské psychiky popral opravdu výborně a dokonce mě dokázal i rozplakat. Nezbývá než doufat, že druhý díl přinese třešničku na dortu a bude ještě propracovanější, srdceryvnější a realističtější než ten první.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Ještě o kousek lepší a v podstatě s velmi podobným námětem je "Krycí jméno Verity" https://www.cbdb.cz/kniha-150735-kryci-jmeno-verity

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.