Když je žena kus nábytku | Papírová princezna


Název v originále: Paper Priness
Autor: Erin Watt
Nakladatelství: Baronet
Žánr: NA, romantika
Série: Royalové #1
Počet stran: 376
Čteno: 30. ledna - 2. února 2018, v češtině

Ella Harperová přišla o maminku, a tak musí tvrdě pracovat, aby si vydělala na jídlo, mohla získat maturitu a s trochou štěstí se taky dostat na vysokou. O lepším životě ale sní jen do chvíle, kdy ji najde její opatrovník a zároveň multimilionář Callum Royal a odveze si ji do své vily. Elle se změní život ze dne na den. Dokáže ale přežít mezi pěti Callumovými syny, kteří ji nenávidí?

Reed Royal mě zničil. Spadla jsem z oblohy a nevím, jestli dokážu vstát. Tentokrát už možná ne.

Upřímně řečeno mě tahle kniha trochu děsí. Chápu, že jde o erotickou romanci, ale ani tak není v pořádku, jakým způsobem se autorky rozhodly prezentovat násilí, šovinismus, zneužívání a obtěžování žen. Na těchto tématech není nic špatného, jenže v knize je najdete ve formě "Takhle to prostě na světě funguje a vy se s tím, holky, smiřte." Autorky se ale zároveň snaží zapřít, že by se těchto témat vůbec dotkly a kniha je oficiálně zařazená do žánru Young Adult.

Nad tím mi zůstává rozum stát, protože co si asi tak po přečtení tohohle pomyslí šestnáctiletá holka? "Hm, asi si prostě nechám řídit život od mužů, to je ok."? Mylné iluzi knihy napomáhá také název a obálka, které nemají s dějem vůbec nic společného a nalákají spíš čtenářky Selekce.


"Tyhle jsou hezké. Mají hluboký výstřih, který říká jsem sexy, aniž by dodávaly účtuju si padesát babek a chci prachy předem."

Když pominu to, že tahle kniha implikuje mladým dívkám myšlenku, že žena je kus nábytku, zůstává tu... No, vlastně nic. Na jakýkoli děj mimo tuhle tématiku můžete rovnou zapomenout. Na konci se autorky snaží naznačit, že má čtenáře děj zajímat dál, ale to u mně rozhodně nehrozí. Pokud ale nemáte rádi otevřené konce, pořiďte si nejspíš rovnou celou  sérii.

Jako odpočinkové čtení ovšem Papírová princezna slouží výborně. Knihu jistě přečtete za pár hodin, a to ideálně na jeden zátah. Kromě toho mě pozitivně překvapila hlavní hrdinka, která naštěstí není tak úplně bezcharakterní, jak to na první pohled může vypadat. Má aspoň nějaké vlastnosti a zájmy: Ella ráda a dobře tancuje a baví ji přírodní vědy. I když ale její dobré známky vychvalují všichni kolem, Ellu nikdy nevidíme se učit.


"Copak? Žádná přednáška? Žádný: 'Pošpinila jsi jméno rodu Royalů, Ello. Zklamala jsi nás'?"

Překvapilo mě, že i pár dalších postav působí poměrně rozumně. Oblíbila jsem si především jednoho z bratrů Eastona, který působil aspoň trochu osobitě, a taky Ellinu kamarádku Valerii, která opovrhuje luxusem, i když do něj svým způsobem patří. Přesto mám pocit, že cokoli, co dávalo knize naději na kvalitu, autorky zakopaly někam hluboko pod zem. Ella si sice první den na vilu nedokáže zvyknout, ale za týden si bez problémů koupí desatery šaty.


Bohužel jsem z Papírové princezny skutečně zklamaná. Kniha přitahuje spíše mladší čtenářky, ale prezentuje násilí, šovinismus, zneužívání a obtěžování žen, aniž by autorky třeba jen naznačily, že je to špatné. Na jakýkoli děj mimo toto téma můžete zapomenout, ale konec autorky nechaly otevřený, aby čtenářky navnadily na další díly. Jako odpočinkové čtení se ovšem Papírová princezna hodí skvěle a hlavní hrdinka také příjemně překvapí. Přesto mám dojem, že autorky schovaly všechno, co mohlo knize přidat na kvalitě. Do dalších dílů se už určitě nepustím.


Celkové hodnocení: 1,5/5
Za recenzní e-knihu děkuji portálu Ereading. Pokud sháníte odpočinkové čtení, Papírovou princeznu můžete koupit tady.

Marky

Komentáře

  1. Pěkná recemnze, i když jsem opravdu hodně překvapená tvým hodnocením. Knihu jsem ještě nečetla ale slýchala jsem na ni samou chválu ze všech stran. :) Knihu si rozhodně chci přečíst, i když mé očekávání už asi nebude takové. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, i já sama jsem byla překvapená, taky jsem slyšela samou chválu :D Jít do knihy s menšími očekáváními se rozhodně vyplatí ;)

      Vymazat
  2. No, i díky tvému hodnocení po knížce nespíš sahat nebudu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná a zajímavá recenze :) Zatím jsem na knihu viděla celkem pozitivní názory, ale je pravda že podle obálky a anotace bych čekala spíše něco jako Selekci nebo Deníky princezny :D Jestli to je tak jak píšeš, tak jsem opravdu zvědavá, jestli mě kniha něčím nadchne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D K Deníkům princezny to ale má hodně daleko... Dej určitě vědět, co na ni řekneš!

      Vymazat
  4. hurá, konečne to niekto povedal :D akože toto bola ešte kniha alebo teda diel, ktorý som zobrala tak, že ok, prečítala som to, bavilo ma to, ak ignorujem všetko zlé, čo tam bolo, Reed bol úplný kretén, ale tak dočítala som to. Celkovo sa mi však nechce veriť, že na Slovensku to vyjde v Yoli a ešte s takou milučkou obálkou, ako keby to bola nejaká sladká rozprávka. Myslela som, že dám šancu aj dvojke, ale to už bola taká kompletná hovadina, že až. Ale viac mnou otriasla veeeeľmi podobná kniha Silver Swan alebo také niečo, čo je v podstate Papierová princezná ale tak 5x horšia podľa mňa, keď ide o ten šovinizmus a podobné veci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama :D Já po dalších dílech rozhodně netoužím, protože pochybuji, že se tohle všechno zlepší. A Silver Swan zjevně taky nebude nic pro mě...

      Vymazat
  5. Budu spíše nesouhlasit. V knize je prezentována moc pramenící z bohatství a postavení Royalů, ale Ella zde vystupuje jako divka, která se sebou nenechá zametat a ovládnout se penězi, což dosvědčuje konec knihy. Mně se kniha četla jedním dechem a líbila se mi. Musíme si připustit, že v americké společnosti to takto zkrátka chodí. Mám přečtený i druhý díl a ten je ještě poutavejsi a konec velmi překvapivý. Brzy si chci přečíst poslední díl, který snad čtenáři vše objasní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím a tvůj názor respektuji. I přesto se na další díly nechystám. A připouštím, že se kniha čte skutečně lehce a rychle.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.