O smrti nejen pro děti | Bratři Lví srdce

Název v originále: Bröderna Lejonhjärta
Autor: Astrid Lindgren
Vydavatel: Albatros
Žánr: pohádky, dobrodružné, pro děti
Série: -
Délka: 6 hodin 9 minut
Posloucháno: 14. - 20. ledna 2018, v češtině

Jonatán Lev a Karel Lev jsou bratři. Zatímco Jonatán chodí do školy a všechno mu jde, Karel leží doma nemocný. Při požáru jejich domu je to ale právě Karel, kdo přežije. Jonatán odešel do Nangijaly, tajemné země po smrti. Jak tu cestu ale zvládne Karel? A podaří se mu setkat se s bratrem? A čeká na něj klid a mír, jak mu Jonatán slíbil?

Bratry Lví srdce jsem četla jako malá a naprosto jsem se do jejich příběhu zamilovala. Neodolala jsem tedy možnosti si knihu po několika letech znovu připomenout a zjistit, čím mě tehdy Astrid Lindgren tolik očarovala. Ani po tak dlouhé době jsem nebyla zklamaná - příběh mě opravdu bavil a oblíbila jsem si postavy i kouzelné prostředí Nangijaly.


Co ale dělá knihu tak výjimečnou, je způsob, jakým autorka přistupuje k důležitým otázkám a tématům a jak je šetrně ale přitom upřímně přibližuje dětským čtenářům. Na druhou stranu ale musím přiznat, že s některými jejími myšlenkami nesouhlasím - například idea, že když už není úniku, stačí umřít a člověk se dostane do lepšího světa, se mi nezdá úplně správná. Rozumím ale tomu, že se tím děti zbaví například všudypřítomného strachu za smrti.

Pro malé strašpytle je tenhle příběh opravdu jako dělaný. Hlavní hrdina Karel se v průběhu knihy změní z ustrašeného usmrkánka ve vzorového hrdinu. Kromě toho se příběh určitě bude líbit všem zvídavým dětem, které tu najdou odpovědi na mnoho otázek. Jsem ale přesvědčená, že si kniha dokáže získat i dospělé čtenáře. Děj totiž nepostrádá tempo ani překvapivé zvraty a některé myšlenky jistě zaujmou nejen děti.

Audioknižní forma Bratrů Lví srdce mě opravdu příjemně překvapila. Všechny postavy čte Tereza Kostková, jejíž příjemný a melodický hlas se skvěle hodí k vyprávění příběhu pro děti. Ačkoli je kniha psána z pohledu Karla, ženský hlas jeho úhel pohledu nezesměšňuje - naopak odpovídá spíše než mužský, protože Karel je malý strašpytel a já si ho nedokážu představit s mohutným basem. Audioknihu bych s klidem doporučila i dětem - Tereza Kostková čte dostatečně pomalu na to, aby děti v klidu dokázaly vnímat příběh, zároveň ale děj zbytečně nezpomaluje, takže se posluchači nemůžou nudit. 

Bratři Lví srdce patří mezi mé oblíbené knihy z dětství a ani po několika letech mě příběh nezklamal - oblíbila jsem si postavy, děj mě bavil a líbilo se mi kouzelné prostředí Nangijaly. Oceňuji ovšem hlavně způsob, se kterým autorka přistupuje k důležitým otázkám a tématům, i když s ní ne vždy souhlasím. Kniha se skvěle hodí pro malé strašpytle i zvědavé děti, ale příběh si jistě zamilují i dospělí čtenáři. Audiokniha se opravdu povedla - příběhem nás v odpovídajícím tempu provází příjemný a melodický hlas Terezy Kostkové, který ale hlavního hrdinu vůbec nezesměšňuje.

Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Tenhle příběh mě asi v dětství nějak minul. :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  2. Od Astrid jsem jako malá četla děti z Bulllerbynu, ale tohle jsem nějak nezaznamenala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale i Děti z Bullerbynu jsem jako malá měla ráda :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.