Duhové dobrodružství | Justýnka a asistenční jednorožec

Název v originále: Justýnka a asistenční jednorožec
Autor: Kateřina Maďarková
Vydavatel: Albatros
Žánr: knihy pro děti
Série: -
Délka: 1 hodina 38 minut
Posloucháno: 28. února 2018, v češtině

Malá Justýnka trpí nedostatkem fantazie a tenhle neduh se dá vyléčit jen jedním způsobem: pomocí asistenčního jednorožce Huberta. Pár dní s ním stačí, aby si dívenka uvědomila, jak je svět barevný a krásný... 

Jsem toho názoru, že občas není na škodu udělat si exkurzi do úplně jiného žánru - třeba právě mezi dětské knížky... Justýnka a asistenční jednorožec patří mezi tituly, které se dostaly i do povědomí dospělých čtenářů a slyšela jsem na ni velmi dobré ohlasy, tak jsem jí poměrně impulzivně dala šanci.

Příběh samotný je přesně tak milý a pozitivní, jak čekáte. Roztomilý jednorožec a trochu moc pragmatická holčička spolu prožívají spoustu duhových dobrodružství a všechno dobře dopadne... Jenže to má bohužel i své mouchy. Knížka je opravdu, ale opravdu krátká, takže na Justýnku Hubertova léčba zapůsobí příliš rychle a vlastně toho spolu zas tak moc nestihnou - některé výlety jsou zmíněné pouhou větou, což mě mrzelo, protože se z tak krásného nápadu dalo vytěžit mnohem víc.

Ostatní čtenáři si hodně pochvalují ilustrace, o které jsem v audioknižní verzi přišla. Zato se mi ale dostalo skvělého vyprávění Jany Plodkové. Její hlas přesně sedí k vyprávění maminky chvilku předtím, než usnete. Kromě toho musím pochválit i hudební podkres - melodie jsou příjemné a jednoduché, ale neopakují se a příliš neruší, i když dokážou dobře dokreslit atmosféru příběhu. Vytknout lze snad jedině to, že se v audioknize jedna kapitola opakuje dvakrát.

Celkově můžu knihu doporučit, když od ní nebudete mnoho očekávat. Jde o příjemný a milý příběh spíše pro holčičky, který u dětí podnítí fantazii. Konec se však může zdát do jisté míry až příliš smutný a občas se najdou slova či spojení, která budete dětem pravděpodobně muset vysvětlit.

Justýnka a asistenční jednorožec je milý a pozitivní příběh, který ale končí trochu moc brzy - z nápadu by se dalo vytěžit mnohem víc. Audioknižní verze místo skvělých ilustrací poskytne výborné vyprávění v podání Jany Plodkové a dokonalý hudební podkres. Knížku i přes smutnější konec a na děti poměrně komplikovanou slovní zásobu doporučuji, pokud hledáte odpočinkové duhové dobrodružství.

Celkové hodnocení: 3/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.