Jak bořit stereotypy v písku | Poušť v plamenech + společné čtení

Název v originále: Rebel of the Sands
Autor: Alwyn Hamilton
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy
Série: Poušť v plamenech #2
Počet stran: 287
Čteno: 26. - 28. května 2017, v češtině

Amání už nudný život v městečku Prachov přestává bavit. Chce střílet a jezdit na koni, ale místo toho se ji rodina snaží provdat někomu co nejbohatšímu. Když si ale dívka nakonec splní svůj sen a uteče do pouště, netuší, že to je jen začátek a že ne na všechno stačí dobrá muška...

Kdybych byla rozumná, obrátila bych se a vypadla odsud. Jenže to by znamenalo, že bych byla o padesát fauza chudší. A peníze tu byly ještě nedostatkovějším zbožím než rozum.

Poušť v plamenech vás pohltí a nebudete ji moct odložit do chvíle, než otočíte poslední stránku. Na to, že má kniha jen necelých 300 stran, do ní totiž autorka dokázala nacpat neuvěřitelné množství informací a děje. Nenajdete jedinou stránku, kde byste se náznakem mohli začít nudit a pravděpodobně tenhle příběh slupnete na jeden zátah.

Alwyn Hamilton nestaví na dialozích, ale spíše na legendách a popisech. Daří se jí skvěle rozvíjet svět včetně jeho kultury a historie, aniž by to působilo, jako by vám do hlavy cpala spoustu informací. A že ten svět stojí za to! Můžete se těšit na kombinaci perských legend, westernu, magie džinů a pouštního prostředí. Ačkoli se to může zdát jako mišmaš, všechno do sebe dokonale zapadá.

"Abys věděla, než jsem tě potkal, nevěřil jsem na osud. Pak jsem su ale začal myslet, že náhoda přece nemůže mít tak zvrácenej smysl pro humor."

Hlavní hrdinka mě naprosto dostala. Už dlouho jsem neobjevila protagonistku, která by šla svou vlastní cestou, bořila stereotypy a vůbec nebyla protivná. Ovšem Amání tohle všechno hravě splňuje, ale přesto není ani zdaleka dokonalá. Každopádně bych se s ní ale nechtěla dostat do křížku...

Možná se teď ptáte, proč jsem Poušti v plamenech nedala pět hvězdiček, když jsem si ji zamilovala tak, že se řadí mezi mé nejoblíbenější knihy vůbec... Jednoduše proto, že jsem jednu z hlavních zápletek uhodla asi na patnácté stránce. Tomu rozhodně nepomohla mapa na předsádce, která tak trochu spoileruje - takže si ji před čtením moc neprohlížejte. A autorka podle mě trochu povolila uzdu indiciím, takže tenhle zvrat bude nejspíš předvídat kdekdo.

Nikdo v Mirádži neměl o žádné holce tak vysoké mínění, aby ho napadlo, že by mohla být špeh.

Přesto vám knihu upřímně doporučuji, protože takovouhle pecku si ještě dlouho nepřečtete. Já se v nejbližších dnech plánuji pustit do dalšího dílu s názvem Zrádce trůnu a jen doufám, že bude stejně dobrý jako jeho předchůdce. A protože si do dvojku nechci přečíst sama, najdete na Instagramu společné čtení během celého dubna, do kterého se můžete zapojit. Na začátku května se můžete těšit na stream o této sérii právě na instagramových stories!

"Řekni mi, že to je ten směr, kterým chceš, aby se psal tvůj příběh, a napíšeme ho odsud rovnou čarou v písku až k moři. Jenom to řekni."

Poušť v plamenech je první díl fantasy série, která se odehrává ve světě kombinujícím perské legendy, magii džinů, western a pouštní prostředí. Ačkoli autorka nové univerzum hodně rozvíjí, určitě se nebudete nudit a knihu slupnete na jeden zátah. Kromě toho vás čeká nedokonalá hlavní hrdinka, která jde svou vlastní cestou a boří stereotypy na každém kroku. Můžu vytknout jedině to, že jsem kvůli spoileru v mapě uhodla jednu z hlavních zápletek. Jinak ale knihu plně doporučuji a plánuji brzy číst druhý díl. Pokud se na tuhle sérii chystáte, můžete se ke mně přidat na Instagramu, kde najdete také více informací...

Za knihu děkuji společnosti Albatrosmedia, objednat si ji můžete tady.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky

Komentáře

  1. Do společného čtení se bohužel nezapojim. I když mě hodně láká si přečíst Poušť v plamenech. Budu se k tomu ale muset dostat jindy, ted mam hodne restů a jeste k tomu psani bakalarky. Tak toho casu zase neni bohuzel tolik :/
    Ale pokud budeš pořádat ještě nějaké dalsi společně čtení, tak se moc ráda zapojím. :)
    Pokecat si o knihách nemám s kým, jelikož nikdy nečtu stejnou knihu jako někdo známý, takže pokud bude další společné čtení, budu se těšit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu, ale doufám, že i tak se k sérii brzy dostaneš ;) Společné čtení je už druhé v pořadí, v únoru jsme četli Tisíc kousků tebe. Stačí sledovat hashtag #knihujeme nebo můj profil na Instagramu :)

      Vymazat
  2. Já jsem od knihy čekala opravdu hodně a to byla nejspíš chyba. Zas tak moc mě totiž nedostala. Je pravda, že jsem ji slupla jako jednohubku, ale nějaký hlubší zážitek z ní nemám. Zmíněná kombinace je sice zajímavá, ale mně to přišlo prostě jako mišmaš - co do sebe ovšem občas úplně nepasuje. Amání byla v porovnání s jinými YA hrdinkami celkem v pohodě, ale taky žádný zázrak, co by mi vyrazil dech. S předvídáním jsem na tom byla stejně (a máš pravdu, že i ta mapa tomu moc nepřidala), což bude nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč jsem teď z knížky tak trochu mrzutá.
    Každopádně se ale určitě těším na další díl a jsem zvědavá, co z téhle série ještě vyleze (podle toho, co jsem zatím četla, by se to měl jen zlepšovat :))

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, ale chápu - to, co já vidím jako přednosti, tobě nesedlo a to je v pořádku :) Naopak si cením tvého upřímného názoru! I já jsem zvědavá na další díl - uvidíme, co přinese ;)

      Vymazat
  3. Mě se knížka strašně líbila, alespoň začátek konec si vybavuju hodně trpce a moc nedostatečně, ale vím, že začátek i většina byla úžasná a na léto, kdy jsem knížku četla mi knížka nádherně potěšila a očarovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu věřím, ale druhého dílu se neboj - autorka to všechno hezky zopakuje :)

      Vymazat
  4. Jen nerozečítat nové fantasy série, to by mě asi zabilo. Řekla jsem si, že budu naopak dočítat staré. Ale je těžké to dodržovat. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.