To nejlepší vás čeká až na konci | Tažení do Tearlingu

Název v originále: The Invasion of the Tearling
Autor: Erika Johansen
Nakladatelství: YOLI
Žánr: fantasy, dystopie
Série: Královna Tearlingu #2
Počet stran: 512
Čteno: 11. - 16. dubna 2017, v češtině

Anotace: Kelseu Glynnovou, mladou královnu Tearlingu, čeká výzva, jaké dosud nečelila. Poté, co Kelsea zkřížila plány sousední země Mortmesne a její nebezpečné Rudé královny, je její vlastní země pustošena krvavou invazí. Zatímco je cizí armáda každým dnem blíž a blíž, Kelsea naváže díky magickému královskému safíru kontakt se ženou jménem Lily, která žila před mnoha lety – a jejíž osud je s Kelseou svázaný víc, než si umí představit.

Otočila se znovu k obzoru a začal opět vypočítávat vlastní chyby, chystala se protrpět si je jednu po druhé.
Chystala se na bičování.

Pokud můj blog už nějakou dobu čtete, jistě si vzpomenete, jak jsem opěvovala Královnu Tearlingu. Téhle knize jsem udělila pět hvězdiček a se čtením dalšího dílu jsem neváhala ani na vteřinu. Autorce se ale jednoznačně povedlo mě překvapit - Tažení do Tearlingu totiž není ani trochu takové, jaké byste čekali.

Tahle série se vydává vlastní cestou, čehož si vážně cením. Tady nenajdete typické fenomény Young Adult sérií a děj se vlastně ani moc nedá žánrově zařadit. Trilogie začíná v duchu fantasy, ale ve druhém díle už si můžeme všimnout přesunu do dystopie, bohužel právě na úkor skvělých prvků fantasy. Ukazuje se ale, že autorka si poradí i s dystopickými elementy příběhu, takže se máte i tak na co těšit.

Člověk, který nemá rád rajčata, si zaslouží spíš lítost než pohrdání.

S čím bych ale váhala, je zařazení do Young Adult. Hlavní hrdinka je sice mladá, ale některá témata jsou svou formou klidně použitelná v nějakém thrilleru, tak nevím, jestli bych si troufla sérii věkově kategorizovat. Bez spoilerů vám toho ale bohužel o moc víc nepovím...

Jistě jste si všimli, že Tažení do Tearlingu je se svými 512 stránkami pořádná bichle. Bohužel autorka trochu podcenila množství akce a hlavní linka příběhu se tak často dostává do pozadí. Proto může děj působit zdlouhavě a i když mě zajímalo, jak to všechno dopadne. Závěrečné události, ke které celá kniha směřuje, se totiž dočkáte až na samém konci. Ale teď, po přečtení třetího a posledního dílu jsem si jistá, že to nejlepší přijde teprve až v samém závěru trilogie.

"Myslím, že to je sama podstata zla v tomhle světě, Výsosti: ti, kdo jsou přesvědčeni, že mají nárok na všechno, co chtějí, co dokážou uchvátit. Takoví lidé se sami sebe nikdy neptají, jestli na to mají právo. Neberou v úvahu, co to bude stát ostatní - myslí jen na sebe."

Opět mě ovšem nejvíce nadchla a bavila samotná hlavní hrdinka Kelsea Glynn. Ta prochází v průběhu děje obrovským vývojem: dělá chyby, dospívá a tak trochu se taky zkazí... Ale to uvidíte sami. Každopádně vám můžu slíbit, že vás Kelsea překvapí, a to ne jednou.


Tažení do Tearlingu je druhý díl trilogie, která se pohybuje na pomezí žánrů fantasy a dystopie. Oproti prvnímu dílu je dvojka výrazně zdlouhavější a vyvrcholení děje vás čeká až na samém konci. Autorka podcenila množství akce, a tak se hlavní linka příběhu často dostává do pozadí. Jsem si ale jistá, že vás nadchne skvěle popsaný vývoj hlavní hrdinky Kelsey. A protože jsem teď četla už i třetí díl, můžu vám slíbit, že tam se rozhodně máte na co těšit!

Celkové hodnocení: 3,5/5

Marky

Komentáře

  1. Zrovna tyhle ponožky mám dneska na sobě :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou i já, i když jsem tuhle fotku fotila tak před měsícem :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze a ponožky :D Těch si nešlo nevšimnout, jsou parádní :) První díl Královny Tearlingu se mi líbil a pak přišlo dlouhé rozvleklé Tažení do Tearlingu :) A teď nevím,jestli se pouštět i do posledního dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Já taky nevěděla, ale věř mi, že poslední díl stojí za to - už brzy snad bude recenze ;) Každopádně nečekej tolik akce jako v jedničce, ale tak rozvleklý jako dvojka taky není... A především to zakončení je prostě potřeba si přečíst, protože o tom to celé je - sérii s větší pointou jsem už dlouho nečetla :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.