Kdo je dobrý a kdo zlý? | Renegáti

Název v originále: Renegades
Autor: Marissa Meyer
Nakladatelství: Egmont
Žánr: YA, sci-fi
Série: Renegáti #1
Počet stran: 512
Čteno: 7. - 10. dubna 2018, v češtině

Město Gatlon se vzpamatovává z období anarchie, v čemž mu pomáhají Renegáti - skupina lidí se superschopnostmi, kteří si dali za cíl vést společnost k lepší budoucnosti. Tyhle záměry jim ale kazí Anarchisté, mezi které patří i Nova alias Nightmare. Když ale potká Renegáta Adriana, ukáže se, že není tak úplně jasné, která strana je ta dobrá a která zlá...

Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný.

Marissu Meyer mám moc ráda a její série Měsíční kroniky patří mezi moje nejoblíbenější vůbec. Její novou knihu jsem si tedy rozhodně nemohla nechat ujít - zvlášť když jde o její první příběh, který se nezakládá na žádné pohádce. Autorka ovšem dokázala, že nepotřebuje v ději žádnou oporu. Příběh Novy a Adriana je promyšlený a čeká vás tu spousta nepředvídatelných zvratů a překvapivých odhalení.

Také prostředí města Gatlon je propracované do nejmenších detailů a já po dočtení knihy měla pocit, jako bych v něm sama žila. Ve vyprávění se v er-formě střídají Nova a Adrian, takže máme možnost dobře poznat zázemí Renegátů i Anarchistů, stejně jako jejich názory. A tady se dostáváme k tomu, co je na Renegátech nejlepší: žádná strana není ta špatná. Ve skutečnosti musíte každou osobu soudit zvlášť a i tak je těžké říct, jestli jde o zloducha nebo hrdinu. Nikdo a nic v Gatlon City není černobílé a vy nemůžete jinak než do jisté míry fandit všem.

"Tys poslouchal."
"Šel jsem si pro svačinu. Jestli je to přísně tajná informace, neměli jste se o ní bavit v jídelně."

Samotné postavy se ale rozhodně nedefinují jen svými superschopnostmi. Každý, koho potkáte byť jen v pár odstavcích, má aspoň pár charakterových rysů a můžete ho tak trochu lépe poznat. Ale musím říct, že i ty superschopnosti se autorce povedly: nehledejte žádné trapné létající Supermany a pavučinové Spidermany, tohle už je ohrané. V Mezi Renegáty a Anarchisty najdete dívku, která umí lusknutím prstu odpálit bombu, jiná se zase dokáže proměnit v hejno motýlů. Nova dokáže dotekem uspat a Adrian může ze svých kreseb vytvořit reálné předměty. Zkrátka a dobře mezi výjimečnými se rozhodně nudit nebudete.

Další, co musím pochválit, je množství romantiky. Ano, najdete ji, ale v tak malých dávkách, že příběhu na ničem neubírá a postavy se o ni většinu času vlastně ani moc nestarají. Není totiž kdy, protože se pořád něco děje. A můžu vám zaručit, že ten konec vás dostane. Nejradši bych už teď měla v ruce druhý díl, ale on vyjde v originále teprve až v listopadu. Tak si budu mezitím asi muset znova přečíst Měsíční kroniky...

Nova zavřela oči a pomyslela si, že kdyby byla skutečný zločinec, byla by teď s nimi. Slavila by, anebo truchlila.
A kdyby byla hrdinkou, spěchala by na pomoc Renegátům, kteří možná zůstali v sutinách stanice, zranění a bezmocní.
Místo toho naslouchala zvukům města v nouzi a neudělal vůbec nic.

Renegáty z celého srdce doporučuji. Pokud aspoň občas čtete Young Adult, dejte jim šanci. Jde totiž o opravdu skvěle napsaný strhující příběh plný jedinečných postav. Zkrátka a dobře najdete tu všechno, co byste od podobné knihy očekávali - a ještě víc! Za mě se Renegáti řadí mezi nejlepší Young Adult vůbec a moc se těším, až se k nim zase vrátím.

Renegátům opravdu nemám co vytknout. Jde o strhující příběh plný překvapivých odhalení, který se odehrává v propracovaném prostředí. Autorka opravdu umí psát, takže nudit se rozhodně nebudete. Žádná ze dvou stran není ta špatná a vy budete muset postavy soudit individuálně. Také se můžete těšit na spoustu originálních superschopností. Romantiky se nemusíte bát - najdete ji, ale v přiměřeném množství. Věřím, že i vy si Renegáty zamilujete stejně jako já a z celého srdce vám je doporučuji.

Celkové hodnocení: 5/5

Za poskytnutí reading copy mockrát děkuji nakladatelství Egmont.
Vy si knihu můžete pořídit tady, vychází 23. dubna.

Patřili byste podle kvízu mezi Renegáty nebo Anarchisty?
Marky

Komentáře

  1. Už se nemohu dočkat! Tvoje recenzee nalákala ještě víc! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu si brousím nehty a těším se na ni :) Podle kvízu jsem Anarchista :D Co ty? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já jsem Anarchista a rozhodně se máš na co těšit ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.