Skvělá kniha v rámci svého žánru | Ledová země

Název v originále: The Icebound Land
Autor: John Flanagan
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: fantasy, middle grade
Série: Hraničářův učeň #3
Délka: 8 hodin 38 minut
Posloucháno: 14. - 15. dubna 2018, v češtině

Evanlyn a Will se stali zajatci Skandijce Eraka a Halt hodlá udělat všechno pro to, aby je dostal pryč z jeho spárů. Jenže cesta žádného z našich tří hrdinů nebude tak snadná, jak se zdá...

„Co to mělo znamenat?
 „Cože? Aha, ten kluk. Jen se ptal na velkou modrou velrybu,“ odpověděl Svengal.
Erak si zamyšleně mnul bradu.
„Vážně? A jak jste se k ní dostali?“
Svengal mlčel a vracel se v myšlenkách k předchozímu rozhovoru. Nakonec řekl: „Jen chtěl vědět něco o přílivu a odlivu, to je všecko.“ 

Vážně mě mrzí, že mi série Hraničářův učeň utekla, když mi bylo dvanáct, protože to bych si ji užívala úplně naplno. Doporučuji ji každému malému dobrodruhovi a každé odvážné průzkumnici - přesně tohle totiž děti ve věku middle grade chtějí:

Stejně jako předchozí díly je i Ledová země plná akce, i když zrovna ne nutně soubojů a válek. Na rozdíl od předchozích knih už ale zápletky pravděpodobně nedokážou předvídat ani dospělí čtenáři. Občas se dokonce postavy dostanou do situací, z nichž zdánlivě nevede žádné východisko, ale přesto s z nich nakonec nějak dostanou.


Jediné, co bych z hlediska děje snad mohla vytknout, je konec. Otevřenější závěr jsem totiž už dlouho nečetla a vypadá to, jako by si autor dal zkrátka přestávku, aby si uvařil kávu, a mezitím mu polovinu knihy někdo vydal. Aspoň se mám v dalších dílech na co těšit.

Kromě akce se tu ale samozřejmě prohlubují vztahy mezi postavami a autor opět skvěle vypracovává jednotlivé charaktery. Zvlášť u Willa a Evanlyn je v této části příběhu vidět velký posun, protože dospívají v ne zrovna šťastných podmínkách. A především jejich vzájemné přátelství čeká nejedna těžká zkouška.

Dost už ale o obsahu - to, co se mi líbilo ze všeho nejvíc, je bravurní přednes příběhu v podání Matouše Rumla. Jeho hlas se skvěle hodí pro vyprávění příběhů a člověk má hned pocit, jako by mu tatínek četl večer před spaním. Mimoto se můžete v audioknize těšit na příjemný hudební doprovod, který odděluje kapitoly a místy částečně (i když jen potichu) podkresluje i samotné vyprávění. Jediné, co mi trochu vadilo, byly matoucí delší přestávky mezi koncem mluveného slova a začátkem hudby.

Ledová země je třetí díl napínavé middle grade série, kterou doporučuji dětem i dospělým. Pořád se tu něco děje a zápletky těžko odhalíte dopředu. Trochu mě zaskočil otevřený konec, ale aspoň se mám na co těšit. Autora obdivuji za to, jak skvěle dokáže propracovat charaktery postav a vztahy mezi nimi. Nejlepší ze všeho je však opět audioknižní verze v podání Matouše Rumla. Jeho příjemný hlas je prokládán doplňkovou hudbou, občas si ale dejte pozor na matoucí pauzy mezi dvěma stopami. Celkově jde o zatím nejslabší díl Hraničářova učně, ale přesto skvělou knihu v rámci svého žánru.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Čtete občas knihy určené mladším čtenářům?
Máte pro mě nějaká doporučení?
Marky

Komentáře

  1. Vždycky, když čtu nějakou tvoji recenzi na audioknihy, tak si říkám, že to taky zkusím, ale stejně se k žádné audio nedostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, vážně stojí za to! A kdyby tě náhodou tohle nepřesvědčilo, brzy zase zrecenzuji další audioknihu ;)

      Vymazat
  2. Hraničář je pro mě srdeční záležitost. Abych pravdu řekla, vlastně vůbec netuším, který díl bych označila jako nejslabší - líbily se mi jednoduše všechny, včetně Ledové země. Jé, najednou mě zalila vlna nostalgie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě už teď taky :) A chápu, až je přečtu všechny, nejspíš mi to bude taky splývat...

      Vymazat
  3. Třetí díl mě bavil, ale vím, že mě strašně štvaly postavy. :D Pak jsem si dala docela pauzu a čtvrtému dílu jsem dala pět hvězdiček. :) Už se zase někdy musím vrhnout na pátý. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to u mně bylo spíš naopak... Ale na další díly se těším tak jako tak :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.