Hlas dokáže zachránit hodně. | P.S.

Název v originále: P.S.
Autor: Aňa Geislerová
Vydavatel: Supraphon
Žánr: společenská próza
Série: -
Délka: 4 hodin 28 minut
Posloucháno: 4. - 16. května 2018, v češtině

Kniha obsahuje sbírku autorčiných fejetonů o různých tématech ze života od těhotenství přes dovolené až po marmeládu. Autorka je psala v průběhu čtyř let.

Chci žít, jako by se nikdo nedíval.

Knihu jsem si k poslechu vybrala spíše náhodně a přiznávám, že jsem byla zvědavá na dílo z pera tak sympatické a talentované herečky, jako je Aňa Geislerová. Myslím, že právě kvůli jménu autorkyP.S. takový ohlas a pozitivní hodnocení. Já se bohužel na slavné jméno nechala také "nachytat", ale ve výsledku se mi P.S. zdálo velmi průměrné.

Marky

P.S. Jedná se o fejetony ze života, které autorka vydávala v časopise Elle v průběhu čtyř let. Na mě ale jednotlivé střípky působily spíše jako běžné zápisky do deníku, které někdo vydal jen kvůli jménu "Geislerová". Od autorky jsem nečekala žádná květnaté obraty, ale její věty působí velmi tuctově, bez jakéhokoli náznaku literárního umění. Když fejetony srovnám například s knihou Kafe a cigárko od další herečky, Marie Doležalové, prohraje P.S. na plné čáře. A to jak obsahově, tak stylistikou.

P.P.S. Tušila jsem, že se témata fejetonů budou opakovat, a tak jsem se snažila číst vždy jen jeden nebo dva. I přesto se mi zdálo, že Aňa Geislerová píše stále to samé dokola. Opakuje se totiž nejen tématy, ale také slovními spojeními a historkami, které chce vyprávět. Zkrátka to celé působí jako vylévání srdce, které ocení ženy středního věku, co s láskou vzpomínají na to, když byly těhotné nebo měly malé děti.

P.P.P.S. S tím souvisí další aspekt: rozhodně nejsem cílová skupina. Většinou mi romány pro ženy nevadí, naopak ráda nahlédnu do světa těch "dospělejších". Ovšem tahle kniha nesedne ani mužům, ani mladším čtenářkám. Prostě se v ní nenajdete a nic moc vám nepřinese. Autorka se sice věnuje různým tématům, která zajímají i mě, ale ukazuje je zkrátka z pohledu ženy, manželky a matky.

P.P.P.P.S. Nebýt audioknižního provedení, P.S. by u mně neuvěřitelně propadlo. Naštěstí se ale potvrdila moje teorie, že když si autor namluví knihu sám, nikdy se nemůže poslouchat špatně. Tím spíš, že Aňa Geislerová je herečka a vyprávět skutečně umí. Její povídání mě ke knize táhlo, i když mi vlastně bylo úplně jedno, o čem zrovna mluví. A ani bych nepotřebovala mezihry mezi jednotlivými fejetony - ty se mi zdály poněkud nevhodné. Místo dětského zpěvu bych si radši poslechla nějakou pozitivní melodii nebo třeba zpěv samotné autorky. Má totiž opravdu jeden z nejpříjemnějších hlasů, které jsem u audioknih zatím potkala.

Hlas dokáže zachránit hodně, jak se ukázalo u P.S., sbírky fejetonů talentované herečky Ani Geislerové. Obsahově kniha nevyniká, autorka píše tuctově a velmi často se opakuje. Kromě toho je kniha určena ženám - matkám a manželkám. Ostatní čtenáři se v ní nenajdou a pravděpodobně je ani nebude bavit. Všechno ale vylepšuje poslechová verze v podání samotné autorky, která fejetony vypráví jedním z nejpříjemnějších hlasů, které jsem u audioknih zatím objevila.

Celkové hodnocení: 3/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout tady.

Komentáře

  1. Kafe a cigárko byla vážně skvělá kniha, stejně asi jako její spisovatelka O:)
    Každopádně si dokážu představit, že pokud se tenhle žánr vyloženě nepovede, může to být až nudný.
    Děkuju za recenzi, aspoň mě to k té knize nebude tolik táhnout a dám přednost lepším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Nemáš za co - věřím, že si v rámci žánru najdeš jiné knížky.

      Vymazat
  2. No na mě z prve zapůsobila obálka, která je určitě nádherná tak jak celý dizajn knihy. Poté samozřejmě jméno spisovatelky. Myslím, že jsem někde dokonce měla audio nahrávku téhle knížky, ale neměla jsem náladu ji poslouchat a tak někde ve složkách leží. Docela jsi mě odradila od knížky a jsem ráda, protože jednu dobu jsem si jí chtěla dokonce koupit a byla by škoda utrácet těžce vydělané penízky za něco nudného a průměrného. Možná když někde najdu to audio tak si to poslechu. Jinak díky za recenzi jsem ráda, že jsem se něco navíc dozvěděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, o krásné provedení jsem kvůli audioknize přišla - ale zase jsem dostala skvělé autorčino vyprávění. Jsem ráda, že ti recenze k něčemu pomohla - proto je píšu :)

      Vymazat
  3. Já vlastně Aňu Geislerovou moc nemusím, takže mě tohle nikdy ani nelákalo. :D Neříkám, že je špatná herečka, ale mám ji nějak zafixovanou s Kyticí - hrála v Kolovratu, nebo jak se to jmenuje ta balada. A ten herec, co hrál toho prince, mě děsí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji mám ráda jako herečku a filmovou Kytici jsem neviděla :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.