Svět knihy 2018


Další, už čtyřiadvacátý veletrh Svět knihy je za námi a já bych se opět chtěla podělit o menší shrnutí. Tentokrát jsem se na Výstaviště v pražských Holešovicích vydala hned dvakrát: v pátek a v sobotu. To se ukázalo jako opravdu skvělý nápad, protože i tak jsem měla oba dny napilno.

V pátek dopoledne jsme s Dančou z @danielas.books pracovaly pro Albatrosmedia, abychom si na ty knížky trochu vydělaly. Čtyři hodiny jsme rozdávaly letáčky, zvaly čtenáře do stánku Albatrosmedia a u toho si stihly popovídat s několika blogerskými přáteli. Za práci jsme každá dostaly jednu knihu - já si vybrala Ledová jako sníh od Danielle Paige.



Páteční odpoledne už patřilo jen a jen nákupům. Nejprve jsem se musela stavit ve stánku nakladatelství Slovart, kde jsem si na radu Káji z Penny and books pořídila novou sbírku moderní poezie I love my love. Také jsem tam nemohla nechat omalovánky Johanny Basfordové za pouhých 30 korun! Kromě toho jsem si od Markét z Markéta čte pořídila anglickou Reign Of Shadows a neodolala jsem ani titulu Naslouchač od české autorky Petry Stehlíkové. Posledním přírůstkem měli být NeObyčejní z pera mé milované V. E. Schwab, jenže jsem ve stánku FantomPrintu zkrátka neodolala Tokijskému ghúlovi, který spolu s časopisem Pevnost stál jen 70 korun. 



Páteční knihoslavení jsme zakončili večeří (ty hranolky u stánku před Výstavištěm vážně stály za to!), při které Kuba naučil Láďu Ziburu, jak fungují instastories. A taky sem zjistily, že ve složení čtyř knihomolek máme celkem patnáct tašek knih. Ehm.


fotka z dílny Danči

Pak už přišel hlavní den: sobota. Hned ráno jsme se s Klárkou z Klářiny knihy vypravily na sraz blogerů CooBoo, který byl letos o něco komornější než loni, ale dostali jsme dárečky! Po chvíli jsme ale s Klárkou už musely jít, protože nás čekalo procházení stánků a program na HumbookStage. Ten stál opravdu za to a nakonec jsem v Tiskárně na vzduchu strávila skoro celý den.



Program začal besedou Křížem krážem komiksem, po které jsem myslím začala konečně chápat, jak mám komiky správně číst. A protože autoři byli vážně milí, ráda bych si pořídila jejich komiks Mlžný ostrov zbarvený do ruda. Další beseda probírala téme LGBT literatura a jsem vážně ráda, že se o tomhle tématu mluví čím dál víc a hlavně se o něm čím dál víc píše. 

  
Klikněte na fotky pro zvětšení, fotky jsou od Klárky a Hombooku.

V jednu hodinu následovala moje malá chvilka slávy - dostala jsem možnost zúčastnit se jako host besedy Knižní blogeři versus redaktoři, kde jsem se spolu s Marťou a Vendy nachystaly na redaktory spoustu záludných otázek. Ještě jednou moc děkuji Humbooku za tule příležitost, protože i když se nedostalo úplně na všechna témata, diskuze byla vážně zajímavá.



Odpoledne jsem si poslechla i začínající autory na besedě Jak mi vydali knihu a následně jsem se i setkala s Alžbětou Bílkovou a nechala si podepsat její knihu Z Kouře a kamene. Moc se na ni těším - tím spíš, že autorka je neuvěřitelně milý člověk. Na Kovyho jsem se nakonec rozhodla nezůstávat, místo toho jsme si s Markét u Potterfanu vyrobily kluběnky. A můžete hádat, jakou má ta moje barvu. Ještě děkuji Káje z Coralineandherbook za nové knížky, konkrétně scénář k Fantastickým zvířatům a A Girl of Fire and Thorns.



V průběhu obou dní jsem se potkala se spoustou milých lidí a doufám, že stejné to bude i na Humbooku a příští rok. Je neuvěřitelné, jak pozitivní a podporující naše komunita je a jak se rychle rozrůstá - a pak že mladí nečtou. Nevzpomenu si teď na jména všech, se kterými jsem se potkala, a nechci nikoho vynechat. Ale pokud jste na mě i třeba jen zamávali, moc děkuji, cením si toho. A jestli jste letos Svět knihy nestihli, tak se snad uvidíme v říjnu na Humbooku!



Jaký byl váš Svět knihy?
Marky

P.S. Ano, letos jsem se rozhodla vynechat fotku knih, protože to prostě bylo o lidech. Pokud vás moje hromádka zajímá, najdete ji na konci měsíce na mém Instagramu.
P.P.S. Pokud jsem někomu ukradla fotku a nezmínila ho, napište mi a napravím to!

Komentáře

  1. to ja letos mela smulu a nenarazila jsem na nikoho, zahledla jsem ar bootuberu, ale ty ja neoslovim, a lidi co znam, proste jeli asi v sobotu...

    OdpovědětVymazat
  2. To já bohužel vynechávám, nějak mě většinou nezaujme program a zrovna nejsou peníze, a tak je to zatím každý rok. Bohužel...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, protože letos stál program, zvlášť na HumbookStage, za to ;) Ale chápu.

      Vymazat
  3. V sobotu jsem si celou dobu říkala, že tam na tebe možná narazím. Ale popravdě, asi bych se bála za tebou jít a začít se ti představovat, takže by to stejně bylo k ničemu. Nicméně, aspoň stan Humbooku jsem našla, a nejspíš tam viděla pár slečen z tvých fotek tady. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je škoda! Myslím, že bych tě poznala sama, ale nejspíš jsem si tě v tom davu nevšimla. Ale jsem moc ráda, že jsi tam byla!

      Vymazat
  4. Moc pěkný článek a fotky :) Já se letos na svět knihy vypravila jen v pátek, takže jsem moc blogerů nepotkala, což je škoda. Ale i tak to byla parádní akce. Na Svět knihy chodím hrozně ráda :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Souhlasím, na tuhle akci nedám dopustit. A nakonec nás tam v pátek bylo docela dost ;)

      Vymazat
  5. To mně se podařilo všechny minout. Ne že bych vás nezahledla, ale jsem proste moc velká srababa přijít a socializovat se. No, tak snad jindy :D
    Ale jinak to bylo fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí! Vůbec ses nás nemusela bát - přišla za námi spousta lidí :)

      Vymazat
  6. Podle mě je super, že jsi letošní Svět knihy měla spíš o lidech. Byl to asi spíš Svět lidí, nebo spíš Svět knihomolů, že? :D Ale já to tak taky mám. Prostě... knížky jsou pořád víceméně stejné, ale všechny ty zážitky s přáteli, když se s nimi mezi knížkami můžeš bavit a smát, to je lepší. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já teda bohužel nikoho nepotkala xD a to jen kvůli tomu, že jsem tam byla pouze ve čtvrtek a opravdu jen na chvíli, jelikož jinak jsme měli v plánu s přítelem navštívit jiná místa. (Protože ten fakt, že je svět knihy i ve čtvrtek, jsem zjistila až na výstavišti, když jsem šla na jinou výstavu XDD) Ale i tak jsem ráda, že jsem se tam aspoň na chvíli mohla podívat a těším se na příští rok až třeba někoho z vás (všech book blogerů) potkám a třeba se i seznámíme. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda! Doufám, že se uvidíme příští rok :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.