Famózní vyprávění pro děti i dospělé | Brisingr

Název v originále: Brisingr
Autor: Christopher Paolini
Vydavatel: Fragment
Žánr: fantasy
Série: Odkaz Dračích jezdců #3
Délka: 27 hodin 38 minut
Posloucháno: 7 - 17. června 2018, v češtině

Anotace: Bitvou na Hořících pláních boj s Královstvím zdaleka neskončil a zdá se, že v nadcházejícím střetu bude Galbatorixův jezdec mocným protivníkem. Eragona se Safirou proto čekají další zkoušky v boji, ale v příběhu už nejde jenom o ně… Stejně jako Eragon a Eldest, i Brisingr je plný napětí, nečekaných odhalení a zvratů, ve kterém nechybí ani Safiřin něžný humor.

Tuto sérii jsem kdysi začala číst v papírové podobě, ale nikdy jsem nezvládla dokončit ani druhý díl. V audioknižní verzi jsem v ní ale znovu našla zalíbení, a tak vám tu s radostí můžu představit její třetí díl, Brisingr

Ačkoli je delší než obě předchozí knihy, četla se mi tato část Eragonova příběhu nejlépe a nejrychleji. Na jednu stranu to určitě souvisí s dějem, který se konečně začíná rozbíhat a zamotávat. Autor už rozvinul svět, představil dostatečné množství postav a odhalil tak velkou část minulosti, aby protagonisté mohli řešit opravdu složité a napínavé komplikace v současnosti.

Hlavním důvodem, proč jsem Brisingr zhltla tak rychle, je ale opět naprosto dokonalá interpretace Martina Stránského. A když říkám dokonalá, myslím famózní, perfektní a úchvatná! Tahle série totiž na vyprávění není tak lehká: je potřeba se správně trefit do tónu vyprávění pro správnou věkovou kategorii, aby mohli poslouchat mladší i starší čtenáři. Interpret si kromě toho musí načíst i elfský a trpasličí jazyk, který si Christopher Paolini sám vymyslel, a tak žádná "správná" výslovnost neexistuje. A Martinovi Stránskému se tohle všechno podařilo na jedničku!

Spokojená jsem byla také z hlediska postav. Eragon už se mi konečně neprotiví svou naivitou a vznětlivostí, i když trpělivost mezi jeho ctnosti zrovna nepatří. Také další charaktery dostaly prostor k rozvoji a prostřednictvím různých odhalení a vzpomínek se proplétají i osudy těch, u kterých by to leckterý čtenář nečekal.

Celkově vzato je tedy jasně vidět, že Christopher Paolini píše čím dál lépe a máme se tedy v následujícím dílu skutečně na co těšit. Původně se mělo jednat o poslední knihu v sérii, ale autor se nakonec rozhodl napsat ještě pátý díl. Tak nezbývá než doufat, že se bude nadále zlepšovat.

Brisingr je třetí díl epické fantasy série s dračí tematikou. Autorovo psaní se zlepšuje a každý díl se mi čte čím dál tím lépe a rychleji. Svět i jeho minulost jsou dost komplexně rozvinuté a Christopher Paolini se tak může soustředit na gradaci napětí a proplétání osudů jednotlivých charakterů. Vychválit do nebes musím ovšem především dokonalou interpretaci Martina Stránského, který nejenže ovládl trpasličí i elfský jazyk, ale také dokáže vyprávět příběh tak, aby si ho užili děti i dospělí. Těším se na to, co autor přinese v dalších dílech a doufám, že si je opět poslechnu v audioverzi!

Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Tuhle sérii jsem měla dřív hrozně ráda :) Úplně jsem dostala chuť si ji přečíst znovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta chuť je správná, určitě tě to bud bavit i podruhé ;)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.