Seznam knih na léto 2018


Seznam knih, které během prázdnin plánuji přečíst, jsem psala už v letech 2015, 2016 a 2017. Ani letos jsem si nebrala servítky a pravděpodobně to zase nestihnu, ale to mi nebrání vám tady pár knížek představit. V průběhu července a srpna budu pomocí znamínka "" označovat knihy, které jsem už přečetla, takže i vy uvidíte, jak si vedu. Nevím ale, jak moc často budu moci článek aktualizovat, protože za celé dva měsíce budu doma asi tři dny. A na začátku školního roku se určitě dočkáte závěrečného zhodnocení... Ale teď už ke knihám!


Tentokrát jsem organizaci tohohle seznamu vzala smrtelně vážně a vytvořila pět kategorií po vždy třech knihách, které bych v létě chtěla stihnout. Na závěr jsem si pak dala tři bonusové knížky, na které mám právě náladu a uvidíme, kdy se k nim dostanu. Celkem se tedy chystám na osmnáct knížek během dvou měsíců, tak jsem na to zvědavá...

První kategorií jsou pochopitelně recenzní výtisky. Vzhledem k tomu, že budu skoro celou dobu pryč, jsem si jich moc nebrala. Mám tu ale  tři dlouhodobé, které bych měla do konce léta zvládnout. První na řadu přijde Plamen v temnotě (✓) od Saaby Tahir, druhý díl Jiskry v popelu. Tu jsem hodnotila pěti hvězdičkami a jednoznačně patří mezi mé nejoblíbenější knihy, ale zkrátka se bojím, že druhý díl bude vycpávkový. Tak je na čase se o tom přesvědčit...

Od Parliament House Press jsem dostala The Bone Roses z pera Kathryn Lee Martin. Mělo by jít o kombinaci westernu, fantasy a YA romantiky. A takovému mixu žánrů já zkrátka neodolám! Další knížkou od Parliament House Press (mají vážně skvělé e-knihy, určitě na ně koukněte) je pak Between the Sea and Stars (✓) od Chantal Gadoury, se kterou jsem měla možnost přímo komunikovat - pokud byste tedy měli zájem o rozhovor, určitě mi dejte vědět do komentářů a já autorku vyzpovídám!



Léto bych samozřejmě nemohla přežít bez audioknih. A zvlášť na plánovaný roadtrip po USA si chystám ty nejdelší. Díky Audiotéce jsem si stáhla třetí a čtvrtý díl série Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina, Bouři mečů a Hostinu pro vrány. Stále se držím svého předsevzetí nejdřív číst a pak až koukat na seriál, tak mi prosím nic nespoilerujte.

Dalším titulem, který bych si chtěla poslechnout je Podivné město (✓) z pera Ransoma Riggse. První díl této série, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, se mi sice zas tak moc nelíbil, ale mamku tahle série vážně bavila a pořád na mě naléhá, ať ji konečně dočtu (Zdravím, mami!) ... Tak se o to pokusím aspoň poslechem.


Do Ameriky si také nemůžu sbalit moc knih, takže je na čase zmobilizovat čtečku! Ke svému vlastnímu překvapení v ní totiž mám spoustu zajímavých knih, na které se moc těším. První z nich je Dvůr mlhy a hněvu (✓) od Sarah J. Maas - ano, konečně. Všichni mě k němu přesvědčují už dlouho, i když mě první díl vůbec nezaujal. Ve skutečnosti se nechystám pokračovat v autorčině druhé sérii Skleněný trůn, i když její druhý díl mám taky ve čtečce... tak uvidím, jak to dopadne.

Dalším titulem, na který se moc těším, je Strange the Dreamer (v češtině Snílek Neznámý, vyjde u CooBoo) z pera Laini Taylor. Autorka píše vážně nádherně a umí si skvěle hrát se slovy. Její svět z Dcery kostí a dýmu jsem si naprosto zamilovala a nemůžu se dočkat, co si na nás přichystala dalšího. Takže netuším, proč jsem to ještě nečetla.

Za Sky in the Deep (✓) od Adrienne Young děkuji Zuzce. Kniha má vyjít u nakladatelstív Fragment, ale zatím se neví kdy, takže bych si ji chtěla přečíst v originále. Je mi líto, že mám jen elektronickou verzi, protože ta obálka je naprosto boží, ale i tak se na knížku moc těším! Mělo by jít o vikingskou fantasy - no neberte to!


Následující kategorií jsou anglické knihy, které mi už moc dlouho leží doma v knihovně. Nejvíc se stydím za Heartless (česky Bez srdce, vyšlo u Egmontu) z pera mé milované Marissy Meyer. Tahle autorka mě ještě nikdy nezklamala a tenhle retelling Alenky v Říši divů (na kterou mimochodem taky nedám dopustit) je jediná její kniha, kterou jsem ještě nečetla. A to ji mám, prosím pěkně, doma od doby kdy vyšla. Ve dvou vydáních. Chmpf.

Taky se nutně musím vrhnout na Ten Thousand Skies Above You  (✓) od Claudie Gray. Jde o druhý díl série Firebird a autorka se v říjnu chystá na Humbook. Vzhledem k tomu, že jsem z jedničky (Tisíc kousků tebe) byla naprosto nadšená, se na čtení téhle krásky nemůžu dočkat.

A jako poslední v této trojici tu máme Children of Blood and Bone z pera autora, kterého se neodvažuji skloňovat, v prvním páde tedy Tomi Adeyemi. Tuhle knížku se chystám číst společně s Markét a vzhledem k pozitivním zahraničním recenzím se zjevně máme dost na co těšit!


Dále bych chtěla dohnat pár knih českých autorů, na které se chystám už nechutně dlouho. Nespočet pozitivních recenzí jsem už slyšela na Muffin & čaj (✓) od Thea Addaira, takže už bych se k ní měla konečně dostat. Kromě toho je autor vážně milý a už jen kvůli němu bych si nejradši koupila čtyři další, jen abych ho podpořila...

Jantarové oči, první díl série Mycelium od Vilmy Kadlečkové mám v merku už od té doby, co jsem autorku viděla na druhém ročníku Humbooku. Audiokniha už na mě čeká v telefonu, takže stačí jen nasadit sluchátka a do téhle série se pustit!

Marillee jistě potěší, že jsem si na letošním Světě knihy konečně pořídila Naslouchače () od Petry Stehlíkové, kterému všichni hází plné hodnocení na Goodreads a já už chci konečně vědět, proč!? A rozhodně nehodlám dopustit, aby kniha dopadla, jako některé úlovky ze SK 2015, které mi stále sedí v knihovně.


A nakonec tu mám ty tří slíbené bonusy: knihy, na které mám teď zrovna náladu a doufám, že mě neopustí do konce srpna. Jsem totiž hrozně náladový čtenář a nedokážu se jen tak k nějaké knize donutit. První z knih, které si teď chci nutně přečíst, jsou Ohníčky všude kolem  (✓) od Celeste Ng. Zatím jsem nečetla ani jednu Odeonku a tohle léto bych to zkrátka měla napravit - nebo ne?

Abychom u ohně zůstali, na hromádce na mě čeká i Zvláštní oheň () od Tommyho Wallach. Autor mě vážně příjemně překvapil svou prvotinou všichni jsme hleděli vzhůru, která pojednává o chování lidí při apokalypse. Proto se jeho druhý titul zařadil mezi ty, na které se letos nejvíc těším.

Na závěr samozřejmě nesmí chybět Příběh služebnice od Margaret Atwood. Tohle už není jen kniha a seriál, ale především fenomén. Od autorky jsem zatím četla jen pár povídek, ale všechny se mi moc líbily, tak věřím, že tenhle příběh nezklame.



Aktuální skóre: 10/18

Co plánujete na letošní léto vy?
Pokud jste některé z těchto knih četli, určitě mi napište, jak se vám líbily!
Marky

Komentáře

  1. Máš v plánu parádní knihy! Já žádný oficiální seznam nemám, budu číst co mi přijde pod ruku... tedy až se prokoušu těma několika recenzákama co mi přišly během maturity :-)
    Držím ti palce, ať si svůj seznam splníš :-)
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším! I tobě držím palce, ať se ti letní čtení vydaří :)

      Vymazat
  2. Koukám, že netroškaříš. :)) Já žádný seznam nemám, samozřejmě vím o knihách ke kterým bych se ráda dostala, ale jak se znám ještě x krát změním názor. :)) Budu držet palce ať přečteš co nejvíc ze seznamu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já? Nikdy :D Je mi jasné, že i já změním názor, ale na tyhle bych se vážně vrhnout měla a včera bylo pozdě! Děkuji :)

      Vymazat
  3. Máš v seznamu samé fajn tituly, tak snad se ti podaří přečíst vše, co sis naplánovala :-) Já sama si seznamy nedělám, nejsem schopná takové plány plnit asi z deseti procent :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Na Strange the Dreamer si asi počkám v češtině, ale Zvláštní oheň bych si také ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, v češtině bude mít nádhernou obálku!

      Vymazat
  5. Plamen v temnotě jsem s ostudou taky zatím nečetla, i když mě ségra přesvědčovala, že je to snad ještě lepší než první díl. Jiskra byla naprostá pecka. Bojím se trojky po tom, co autorka slibovala, že jedna z postav nedostane svoje HEA. Naprosto tě chápu. Sarah J. Maas jsem zrovna taky nepropadla. Heartless... No, řekněme, že na Měsíční kroniky to nemá, co si budem. Snad se ti podaří všechno přečíst. Už se těším na recenze. Některé tituly jsou pro mě nové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v antitrendu SJM nejsem sama... A nečekám, že Heartless bude tak dobré jako kroniky, ale přece jen je to Marissa Meyer! Jé, to jsem moc ráda, že se na recenze těšíš! Někdy mám pocit, že je už moc lidí nečte :D

      Vymazat
  6. Z toho výběru jsem moc knih nečetla, každopádně, co se Příběhu služebnice týče, rozhodně děláš dobře :3

    OdpovědětVymazat
  7. Taky bych se v létě chtěla pustit do audio podoby třetího dílu GoT a druhého dílu Sirotčince. :)
    Jinak držím palce, ať ti to všechno vyjde. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, tak aspoň v něčem se shodneme! Díky, i já tobě ;)

      Vymazat
  8. Tak to je pořádný letní seznam :) Tos e to bude číst jedna radost :) Taky se chystám na Příběh služebnice, protože je o něm teď slyšet všude a těším se na Strange the Dreamer a Sky in the Deep :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, já netroškařím :D Tak držím palce, ať se ti líbí :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.