Nemohla jsem odtrhnout oči. | Plamen v temnotě

Název v originále: A Torch Against the Night
Autor: Sabaa Tahir
Nakladatelství: Host
Žánr: YA, fantasy
Série: Jiskra v popelu #2
Počet stran: 470
Čteno: 15. - 17. července 2018, v češtině

Po událostech, které následovaly Čtvrtou zkoušku, musí Laia a Elias uprchnout, co nejrychleji a co nejdál. Laia se chystá zachránit v Kaufu svého bratra a Elias utéct od své matky. Jenže Helena dostane úkol ty dva chytit a zabít. Kdo nakonec přežije ve světě, kde je krutost denní chleba?

Jsem rád, že to pochopila. Nemůžu si ji pustit k tělu, takhle ne. Nemůžu jí dovolit, aby se ke mně dostala příliš blízko. Kdybych to udělal, přineslo by jí to jen žal a bolest.

Plamen v temnotě okamžitě navazuje tam, kde Jiskra v popelu skončila. A od té chvíle už se děj nezastaví až do samotného konce. Na každé stránce, ba v každém odstavci na čtenáře čeká překvapení, zvrat nebo aspoň akční scéna. Přesto autorka zvládá udržet linku příběhu a zároveň i hladinu napětí na správné úrovni. Hlavní zvrat je tak složitý, že vůbec nechápu, jak ho někdo mohl vymyslet. 

Já ale každopádně od knihy vůbec nemohla odtrhnout oči a zhltla jsem ji opravdu rychle. Jediné, co bych z hlediska tempa vytkla, je samotný začátek, kde se autorka moc neobtěžuje s připomínáním děje z prvního dílu. A vzhledem k tomu, že Jiskru v popelu jsem četla před více než dvěma lety, jsem s tím měla maličko problém. Naštěstí existují shrnutí na internetu...

,,Ty jsi plamen v temnotě. Pokud máš odvahu hořet.“

Do příběhu z pera Saby Tahir jsem se ale zamilovala především pro to, do jak nádherného prostředí jej zasadila. Impérium je tak děsivě kruté, až jeho fungování působí stoprocentně realisticky. Ve druhém díle se autorka více pouští do fantaskních vod - nevíte, co se stane dál, často vás ohromí nějaká nová "dimenze" ji známého světa anebo třeba stará legenda. Ještě nejsem úplně pevně rozhodnutá, jestli mě tahle nepředvídatelnost baví, ale jsem zvědavá, s čím se Sabaa Tahir vytasí v dalším díle.

Mám pocit, že moje recenze vyznívá trochu negativně, ale zastávám přesně opačný názor! Plamen v temnotě je jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Zamilovala jsem si postavy a jejich rozvíjející se vztahy i prostředí a smekám nad autorčinou schopností vytvářet zápletky a zároveň udržovat napětí. Konec mě nechal sedět s otevřenou pusou a já se nemůžu dočkat třetího dílu - potřebuji nutně vědět, jak se všechno vyvine...

„Teď si chceš promluvit? Po těch týdnech, kdy ses na mě ani nepodíval?“
„Já se na tebe dívám.“ Odpoví rychle a tiše. „Dokonce i tehdy, kdy bych neměl.“

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Ereading, vy ji můžete pořídit zde.

Marky

P.S. Napsání téhle recenze provází karma: nejdřív mi spadl internet hned po dopsání, pak mi nešly stáhnout obrázky a nakonec se mi rozbila čtečka, takže jsem neměla citáty... asi karma nebo co. Doufám, že samotná recenze aspoň stojí za to.

Komentáře

  1. uz se nemuzu dockat pokracovani, tahle serie si me necim ziskala a ja nechapu cim, ale je suprova :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, nemůžu se dočkat! Ale myslím, že mě si tahle série získala úplně vším :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.