Protiklady se doplňují | Slunce je také hvězda

Název v originále: The Sun Is Also a Star
Autor: Nicola Yoon
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, fantasy, romantika
Série: -
Počet stran: 328
Čteno: 10. - 13. srpna 2018, v češtině

Natashu a její rodinu mají za dvanáct hodin deportovat na Jamajku. Daniel se chystá splnit sny svých korejských rodičů pohovorem na Yale. Když se ti dva potkají na ulici v New Yorku, ani jeden nevěří na osudovou lásku. Ale ani jeden netuší, co všechno se za dvanáct hodin může přihodit.

Táta tvrdí, že mezi mnou a Natashou to nikdy nemůže fungovat. A možná má i pravdu, ale určitě se mýlí v důvodech. Choval jsem se jako takový idiot. Měl bych teď být s ní, i kdybychom měli opravdu jenom dnešní den. Zvlášť pokud máme jenom dnešní den.


Původně jsem tuhle knížku nechtěla ani číst, protože ohlasy v zahraničí byly vesměs velmi negativní. Bála jsem se číst příběh založený na něčem tak klišé, jako je insta-love (zamilování, které se odehraje v rámci velmi krátkého času). Kromě toho se autorčina prvotina Všechno, úplně všechno zařadila mezi mé nejoblíbenější tituly vůbec a já si nechtěla dojem z autorky kazit. Naštěstí jsem se ale do Slunce je také hvězda zamilovala úplně stejně!

Věřím, že příběh Natashy a Daniela nesedne každému, zvlášť kvůli zvláštní kompozici úhlů pohledu. Kromě kapitol našich dvou protagonistů se totiž v knize objevují krátké úseky za životů všemožných postav, které často sledujeme jen v jednom okamžiku. Nicola Yoon ovšem dokázala v rámci několika odstavců skvěle vystihnout dopad toho jediného okamžiku na různé zúčastněné osoby. Chvíli mi trvalo, než jsem si na tenhle způsob vyprávění zvykla, ale pak už to šlo jako po másle.



"O čem se vlastně bavíme?" zeptá se najednou Daniel.
Řeknu o vědě zároveň s tím, kdy on řekne o lásce, oba se tomu zasmějeme.
"Co jsou ty hlavní přísady?" pobídne mě znovu.
"Vzájemná výhodnost a socioekonomická kompatibilita."
"Máš ty vůbec duši?"
"Nic jako duše neexistuje," odpovídám."

V momentě, kdy jsem si na čtení udělala čas, jsem Slunce je také hvězda přečetla na jeden zátah. Stalo se toho tolik, že člověk nemá ani pocit, že se jedná o jediný den. Kromě toho máme možnost detailně poznat hlavní postavy prostřednictvím jejich chování spíš než nějakou přímou charakteristikou. Natasha i Daniel jsou úplné protiklady a právě díky tomu se tak skvěle doplňují.

Za zmínku stojí taky aspekt migrace, který se podle mého názoru v literatuře pro mládež neřeší zdaleka tak často, jak by mohl. Pro oba protagonisty je jejich kulturní identita a dědictví velké téma a díky tomu na něj autorka může nahlížet z různých stran. Taky se tu samozřejmě řeší Natashina deportace. Celkově musím uznat, že se Nicole Yoon zpracování pro YA tak nezvyklého tématu opravdu povedlo.

Slunce je také hvězda je příběh o sekání snílka Daniela a racionálně uvažující Natashy, která má být za dvanáct hodin deportována. Ti dva jsou úplné protiklady, ale skvěle se doplňují, takže klišé v podobě rychlého zamilování vůbec nepostřehnete. Knížka je opravdu čtivá a autorka se zabývá zajímavou tématikou migrace. Kromě toho se můžete těšit na zvláštní způsob vyprávění nejen z pohledu dvou protagonistů, ale také dalších náhodných postav.


Celkové hodnocení: 4/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. Od autorky jsem zatím nic nečetla, hlavně protože YA už moc nevyhledávám, na druhou stranu, občas je potřeba si u něčeho odpočinout. :)
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a souhlasím, tohle je na odpočinek přesně ta pravá kniha :)

      Vymazat
  2. Zní to zajímavě, od autorky jsem ještě nic nečetla a chtěla jsem právě začít tímhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začít můžeš určitě jak Sluncem, tak i knihou Všechno, úplně všechno - mně osobně se moc líbily obě a každá je dost jiná.

      Vymazat
  3. Strašně se mi líbí tyhlety obálky. Možná bude třeba zrovna tahle knížka tou, kterou si přečtu jen kvůli obálce. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych se nedivila! Na YouTube je dokonce video z její tvorby a je to dokonalost!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.