Neobyčejně napsaný obyčejný příběh | Geniální přítelkyně

Název v originále: L'amica geniale
Autor: Elena Ferrante
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: historická fikce, román
Série: Neapolská sága
Délka: 13 hodin 8 minut
Posloucháno: 2. - 13. září 2018, v češtině

Elena s Lilou vyrůstají v chudé periferní čtvrti italské Neapole. Ačkoli jsou každá úplně jiná, netrvá dlouho, než se skamarádí. Jejich následný osud se pak propojí s osudem celé jejich čtvrti a kdo ví, kam až je přátelství zavede... Která z nich je vlastně onou geniální přítelkyní?

Jednou za čas není na škodu trochu vybočit ze své žánrové komfortní zóny a já to ráda zkouším prostřednictvím audioknih. Proto jsem se na začátku září s radostí pustila do poslechu prvního dílu bestsellerové série Geniální přítelkyně. Vůbec jsem netušila, co mám čekat, ale slyšela jsem jen samé pozitivní ohlasy...

A k mému vlastnímu překvapení jsem se do knihy naprosto ponořila. Bavila mě každá věta a každé slovo. Elena Ferrante je opravu mistryní ve svém oboru a její styl psaní mě nepřestává fascinovat. Dokáže skvěle kombinovat dětský a dospívající pohled sebe sama s částečnou retrospektivou a špetkou dospělosti. Autorka mě zkrátka nepřestávala překvapovat a teď už chápu, proč se její knížky těší takové oblibě.

Příběh samotný mě zase tolik neohromil. Jedná se o vykreslení běžných životů běžných lidí před pár desítkami let. Netvrdím, že mi na ději něco vadilo, nebo mě snad dokonce nudil - naopak! Ovšem jsem jím zkrátka nebyla až tak šokovaná jako stylem psaní. Ten totiž aspoň u mně katapultoval knihu na takovou úroveň, že už na příběhu ani tolik nezáleželo.

Jsem ale moc ráda, že jsem Geniální přítelkyni poznala prostřednictvím poslechu. Hlas Zuzany Slavíkové se mi opravdu příjemně poslouchal - jako by mi maminka nebo babička četly pohádku na dobrou noc. Trochu mi ovšem vadilo pomalé tempo vyprávění, nakonec jsem audioknihu poslouchala na rychlost 1,5x. Jinak jsem si však na přednes nemohla stěžovat, a to se přitom nejedná o lehký úkol: interpretka zvládla obsáhnout nejen výše zmíněný generační kontrast, ale také oddělení italštiny, latiny a dialektu - ačkoli čte všechno přeložené do češtiny.)

Sečteno a podtrženo vám Geniální přítelkyni rozhodně doporučuji, ideálně v audioknižní podobě. Do plného hodnocení si nakonec ponechávám jednu hvězdičku, protože věřím, že v dalších dílech mě Elena Ferrante pokračováním svého příběhu ještě překvapí.


Celkové hodnocení: 4/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Na Geniální přítelkyně jsem už párkrát narazila, ale zatím mě nedokázaly oslovit. Řeknu ti, že po tvý recenzi zní moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, tak třeba se ke knížce někdy dostaneš :)

      Vymazat
  2. Pomalé tempo vyprávění mi na audioknihách taky často vadí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí je člověk může poslouchat v aplikaci, kde se to dá rychlit, jinak by mě to asi uspalo :D

      Vymazat
  3. Hezká recenze, já jsem si první díl Geniální přítelkyně taky moc užila :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.