Příběh jako rozehřátý sýr | Snílek Neznámý

Název v originále: Strange the Dreamer
Autor: Laini Taylor
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: fantasy
Série: Snílek Neznámý #1
Počet stran: 488
Čteno: 14. - 26. září 2018, v češtině

Lazlo Neznámý je sirotek a pracuje jako knihovník v Zosmě. Jeho velkým snem je se vypravit za velikou poušť a zjistit, jestli existuje tajemné, magické a ztracené město Pláč. Snaží se přijít velké záhadě na kloub a sní o tom, že se do města jednou podívá. Jenže co když se sny plní troch jinak, než bychom si přáli? A co se s Pláčem vlastně stalo?

Mnoho se jich pokusilo.
Žádný se nikdy nevrátil.


Snílek Neznámý jednoznačně patří mezi mé nejočekávanější knihy letošního roku a moje laťka byla bohužel nejspíš nastavená příliš vysoko. Stačí jen mrknout mezi zahraniční recenze a zjistíte, že každý tuhle knihu vychvaluje do výšin nebeských...

Musím říct, že v jednom jsem se nemýlila - Laini Taylor píše skutečně nádherně. Krásnější fráze, věty, odstavce jsem už dlouho nečetla. Vlastně snad nikdy. Tohle je autorka, která vás donutí zamilovat se do každého jednotlivého písmenka. Skládá je za sebe jako proud mlhy - pomalu, ale jistě. A všechno to dohromady dává dokonalý smysl. Zní to příšerně přehnaně, ale občas se mi z půvabu psaní chtělo až plakat. Kéž by takhle vypadal každý příběh!

"Jsi vypravěč. Vysni si něco odvážného a nepravděpodobného, něco nádherného a plného příšer."
"Nádherného a plného příšer?"
"Všechny nejlepší příběhy jsou takové."

Autorčin styl psaní má ovšem i svou stinnou stránku. Veškeré dění se ztrácí v překrásných metaforách a dlouhých popisech nebo charakteristikách. Laini Taylor zkrátka i tu nejakčnější bojovou scénu nebo srdcervoucí romantické vyznání podává tak, že máte pocit, jako by prostě popisovala krajinku, kde se vůbec nic neděje. U většiny knih by to člověk třeba ještě překousl, ale Snílek Neznámý má skoro 500 stran, což je na knihu bez děje trochu moc.

Přitom Lazlův příběh má velký potenciál a jedná se o velmi neotřelý nápad! Sám hlavní hrdina mi k vlastnímu překvapení přirostl k srdci víc než leckteré protagonistky v mém věku. Nemyslím si ale, že si kniha zaslouží místo v kategorii Young Adult. Ne, že byste tu snad našli něco nepřiměřeného, ale Lazlovi je asi dvacet a celý jeho příběh působí poměrně dospěle.

"Moje město ztratilo svět a samo se ztratilo světu."

Všechny postavy jako by vypadly z knihy a staly se vašimi přáteli. I nevýznamný kluk, kterého potkáte na dvě stránky, má své sny, cíle a duši. Laini Taylor si s touhle knihou dala neuvěřitelnou práci a musím ocenit i grafické zpracování. Přesto se příběh táhne jako rozehřátý sýr a chvílemi jsem měla pocit, že knihu dočítám jen z donucení.

Snílka Neznámého doporučuji těm, kteří mají rádi pomalejší příběhy a potrpí si na krásu psaní a hru se slovy. Pokud ovšem hledáte strhující fantasy příběh, který zhltnete za jedno odpoledne, pak jste tady špatně.

Celkové hodnocení: 3/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit tady.

Marky

Komentáře

  1. Pěkná recenze. :) Vypadá to tedy, že se Snílkovi vyhnu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jej, na tenhle příběh jsem se hodně těšila, ale teď si nejsem tak úplně jistá, zda je to čtení pro mě. Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak stačí vyzkoušet pár stránek a zjistíš, jestli by tě knížka bavila ;)

      Vymazat
  3. Tuhle knihu ted vidim snad vsude, ale nemuzu rict, ze mi az tak moc zaujala, kdyz bude cas, tak si ji nekdy mozna zkusim precist... Ale rozhodne mam na seznamu zajimavejsi cteni :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíš - Snílka určitě čti jen v případě, že na něj budeš mít náladu :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.