Střípky lidskosti | Tatér z Osvětimi

Název v originále: The Tatooist from Auschwitz
Autor: Heather Morris
Nakladatelství: CPRess
Žánr: historický, skutečné osudy
Série: -
Počet stran: 248
Čteno: 10. září 2018, v češtině

Lale Eisenberg přijede do Osvětimi spolu se stovkami dalších židů. Má ovšem to štěstí, že se mu do ruky dostane tatérská jehla a on tak může místo tvrdé práce kreslit čísla na předloktí. Dokáže ale díky tomu přežít a pomoci dalším lidem, nebo nakonec zemře v rukou nacistů?

Když zmizeli ve tmě, Lale si slíbil: Přežiju. Vyjdu odsud jako svobodný člověk. A jestli je peklo, postarám se, aby v něm ti vrazi shořeli.

Knih o holocaustu existuje celá řada a já jich také celou řadu četla, protože mě tohle téma hodně zajímá. Tatér z Osvětimi se však od jiných příběhů té doby odlišuje svou osobitostí. Autorka se více soustředí na vzpomínky než na fakty, a tak celý děj působí spíše románově než fakticky. A přitom se kniha zakládá na skutečném osudu!

Bylo mi až líto, jak je příběh krátký, protože jsem se do něj zcela ponořila a zhltla jej za jediný den. Velký podíl na tom samozřejmě nese reálnost osudů hlavních postav a jejich charaktery, se kterými se snadno ztotožníte. Představují totiž střípky lidskosti v moři šedých tváří a krutosti.

"Zeptám se znovu. Co chcete?"
"Máme kamaráda..." zakoktal ten pihovatý.
"To máme všichni, ne?" přerušil ho Lale.
"Ale on má potíže."
"To máme všichni."

Z historického hlediska nečekejte přehršle informací, spíše osobní pohled lidí, kteří si holocaustem sami prošli. Autorka se přesto snaží zachovat určitý odstup od hlavních hrdinů - celý děj je psaný v er-formě, a to nejen z pohledu Lalea a Gity, ale také dalších více či méně důležitých postav.

Hearher Morris se hodně soustředí na romantickéý aspekt Laleova příběhu. Když přestanete dávat pozor, můžete získat dojem, že pro dva protagonisty byl jejich vztah chvílemi důležitější než přežití samotné. Na jednu stranu tomu rozumím, protože se děj zakládá na událostech z pohledu reálného Lalea, ale především jde podle mě o způsob, jakým se autorka k jeho zážitkům vyjádřila.

"Věřím. Věřím v tebe a v sebe a že se dosud dostaneme a že pak budeme spolu žít tam, kde budeme moci..."
"Ano, já vím."

Přesto, že se mi kniha četla snadno a bavila mě (pokud se to tedy o podobném příběhu dá říct), musím přiznat, že se najdou i lepší a propracovanější díla s touto tématikou. Pokud vás ale (stejně jako mě) podobné tituly zajímají, dejte Tatérovi z Osvětimi šanci.

Tatér z Osvětimi je historický román založený na skutečném osudu. Autorka se soustředí na romantickou linku a osobní vzpomínky, takže kniha působí více jako román než nonfikce. Nehledejte data a informace, spíše čtivý příběh na jedno odpoledne. Mě osobně titul bavil, i když už jsem v žánru potkala i lepší. Pokud vás toto téma zajímá, dejte ale Tatérovi z Osvětimi určitě šanci.


Celkové hodnocení: 3,5/5

Za recenzní výtisk děkuji Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Marky

Komentáře

  1. Tatéra z Osvětimi si přečetla moje sestra, když v létě pracovala v knihkupectví. Což je co říct, protože jinak vůbec nečte. Takže hádám, že to bude zajímavá knížka. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.