Síť nemilosrdných intrik | Prokletý trůn

Název v originále: Dividing Eden
Autor: Joelle Charbonneau
Nakladatelství: Fragment
Žánr: YA, fantasy
Série: Prokletý trůn #1
Počet stran: 280
Čteno: 18. - 21. října 2018, v češtině

Princezna Carys a princ Andreas jsou dvojčata, která vždy stála společně proti celému světu. Když ale přes všechny nepravděpodobné překážky jeden z nich musí usednout na trůn Edenu, ze sourozenecké lásky se pomalu stává rivalita. Kdo z nich si korunu zaslouží víc? A kdo je ochotný zajít dál, aby ji získal?

"A ty mu věříš?"
"Samozřejmě že ne. Ovšem možná by bylo dobré nechat ho myslet si, že ano."

V mé hlavě existují da druhy knih: ty, od kterých mám příliš velká očekávání, a pak ty, od nichž neočekávám zhola nic. Prokletý trůn se řadí do druhé kategorie. Po lehkém zklamání v podobě autorčiny první série Univerzita výjimečných jsem si nechtěla to samé provést podruhé... Nakonec můžu s hrdostí prohlásit, že se Prokletý trůn řadí mezi moje nejoblíbenější tituly letošního roku.

Přiznávám, že děj se rozjíždí skutečně pomalu a já se bála, že se stejně jako předchozí série Joelle Charbonneau v prvním díle velkého množství akce nedočkám. Ale někde kolem sté stránky začne příběh neuvěřitelně gradovat a najednou všechny ty pomalu rozvíjející se intriky dávají smysl.

"To už mi ale připisujete příliš velké zásluhy, lorde Erriku."
"Připisuji vám větší zásluhy, než byste chtěla," opravil ji Errik a znovu se s ní začal procházet kolem sálu. "To jsou dvě odlišné věci."

Ano, čtete správně. I když se především na konci můžete těšit na nálož akce, Prokletý trůn je hlavně o politice. Komplikované pletichy a vztahy mezi postavami autorka propracovala na jedničku a vy zůstanete zírat s otevřenou pusou nad sítí, kterou rozhodila. O intrikách čtu opravdu ráda, a tak mi ani nevadilo velké množství různých postav. Koneckonců se od sebe dají bez problémů rozeznat.

Co ale tenhle příběh táhne nahoru mezi top tituly? Carys s Andreasem. V průběhu celé knihy sledujete jejich měnící se vztah a málem si rvete vlasy z toho, jakými náhodami se od sebe ti dva oddalují. Byla jsem ohromená, jak moc realisticky Joelle Charbonneau hlavní postavy vykreslila - oba jsou svým způsobem nemilosrdní, stejně jako celá atmosféra příběhu.

"Napadlo tě někdy, že tou skutečnou kletbou může být strach z toho, že tvé tajemství vyjde najevo?"

A to jsem se ještě ani nezmínila o prostředí! Svět Edenu kombinuje využití větrných elektráren, rytířská klání, drogy a tajemné příšery za zdmi města. Tahle fantasy má vážně potenciál a jsem zvědavá, co autorka vymyslí v dalších dílech. Jinak knihu rozhodně doporučuji!

Prokletý trůn vážně doporučuji - jakmile se prokoušete pomalejším začátkem, autorka vás chytne do sítě politických intrik a nepustí. Děj postupně graduje a na konci vás čeká spousta akce. Vše je zasazeno do originálního fantasy prostředí. Nejvíc se ale zamilujete do Andrease a Carys - jejich vztah se mění z lásky v rivalitu a oba se stávají nemilosrdnými, stejně jako celá atmosféra knihy.

Celkové hodnocení: 4/5

Za reading copy děkuji Humbooku, vy si knihu můžete pořídit tady - vychází 25.10.2018.

Dáváte autorům druhé šance?
Marky

Komentáře

  1. Některým autorům druhé šance dávám, u některých opravdu váhám. Třeba netuším, jestli ještě někdy budu chtít číst něco od Oscara Wilda poté, co jsem přečetla Lady Fuckingham...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu - ale právě u Joelle Charbonneau jsem ráda, že jsem to udělala :)

      Vymazat
  2. Prokletý trůn vypadá moc dobře a hlavně zní zajímavě a věřím, že by mě bavil. Za chvíli budu mít depresi, že nestihnu přečíst všechny knihy, které bych chtěla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten problém už mám pekelně dlouho a přitom mám pocit, že čtu docela hodně :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.