Bylo nebylo, šestkrát se to změnilo | Trnitá řeč


Bylo nebylo, Leigh Bardugo se rozhodla přepsat šest klasických pohádek a ponořit se zpět do světa sérií Griša a Šest vran. Můžete se podívat do hlubin moře, temného lesa, malebné vesničky i honosné vily. Všechny příběhy mají zároveň původ v kulturách světa Griši a zároveň se do jisté (většinou velmi malé) míry zakládají na nějaké nám známé pohádce. Ne všechno ale dopadne tak, jak byste čekali...


Nebudu chodit kolem horké kaše: tuhle knížku prostě potřebujete mít doma! Díky dokonalým ilustracím je to opravdu skvost do každé knihovničky. Ilustrace se drží jednoho barevného schématu a rozvíjejí se po okrajích stránek, načež se na konci každé pohádky změní v celobarevnou dvoustranu. Také písmo zapadá fontem i barvou do atmosféry celé knížky naprosto dokonale. 


Samotné příběhy jsou ovšem také dechberoucí. Leigh Bardugo skvěle kombinuje kulturu svého vymyšleného světa a původní dětské pohádky. Díky tomu si Trnitou řeč může přečíst stejně tak skalní fanoušek autorčiných knih, jako naprostý neználek. Oba si ji užijí, ale každý trochu jinak. Za to samozřejmě může autorčin dokonalý styl psaní - ale to snad není potřeba rozvádět.


Některé pohádky se povedly více, jiné méně. Všechny ovšem působí trochu temně a ne tak úplně dětsky. Po přečtení autorčina doslovu každému jistě dojde, proč. Každopádně se Leigh Bardugo dokázala odpoutat od veselých příběhů s dobrým koncem, čímž knize výrazně rozšířila cílovou skupinu na čtenáře všeho věku.


Já osobně jsem si nejvíc oblíbila první pohádku na motivy Labyrintu a poslední, která vychází z mé nejmilovanější Malé mořské víly. A největší šok jsem zažila v momentě, kdy jsem zjistila, že autorka nachází zloduchy příběhů tam, kde by opravdu měli být a kde jsou ve skutečném životě: ne všem na očích a první volba každého čtenáře, ale spíš překvapivě v pozadí s logickými, ale skrytými motivy.


Trnitá řeč mě rozesmála, rozplakala, šokovala a ohromila všemi možnými způsoby a já ji nemůžu dostatečně doporučit. Je možné, že vám některá z pohádek nesedne, jako se to stalo mně, ale není možné, aby vám nesedly všechny. Takže vám tuhle sbírku z duše doporučuji a doufám, že jí dáte šanci.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Knihu můžete zakoupit zde, za její poskytnutí děkuji Albatrosmedia.



Název v originále: Language of Thorns
Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Fragment
Žánr: pohádky, fantasy, YA
Série: -
Čteno: 25. - 27. října 2018


Která pohádka je vaše nejoblíbenější?
Marky

P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit.

Komentáře

  1. Určitě po ní musím šáhnout. Slyším na to samé pěkné ohlasy. Navíc ty ilustrace jsou hezké. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teď si ji musím co nejrychleji přečíst. Skvěle napsaná recenze, která mě opět přesvědčila ať si se čtením knihy nedávám na čas :) Těším se!

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňujem tú knihu! Je prepracovaná, je krásna, obsahovo mi tiež sadla! Podľa mňa Bardugo sa tu prekonala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím a jsem zvědavá, s čím přijde dál!

      Vymazat
  4. myslim ze o teto knize se rozhodnu az si prectu Grisu, ktera ceka na polici :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě osobně je Trnitá řeč mnohem lepší než Griša :)

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.