Co se stane, když k vám promluví vaše vlastní srdce?


Ač se to nezdá, vaše srdce toho zažívá spoustu: někdy je plné, jindy prázdné, někdy bolí a jindy tepe zběsilou rychlostí. A když se pečlivě zaposloucháte, možná porozumíte comu, co vám vaše srdce chce říci... Nebo si také můžete přečíst knihu Srdce mluví od Cleo Wade, která se na jejích stránkách snaží na řeč svého srdce přijít a předat ji dál.


Ve většině případů mě mylná očekávání donutí dát knize po dočtení nižší hodnocení... Ale Srdce mluví se ukázalo být lepší, než co jsem si o nem myslela. Tenhle titul pravděpodobně znáte jako sbírku moderní poezie, pod níž si představíte například Rupi Kaur nebo Atticuse. Jenže tvorba Cleo Wade spadá spíše do jiné kategorie, a to do motivační literatury.



Autorka se věnuje nejen srdcebolům, ale také tomu, co by nám naše vnitřní já chtělo říct: jak bychom se měli o svou duši a myšlenky starat, jak navazovat a vnímat vztahy s druhými lidmi, které zvyky bychom si měli osvojit, jak si pročistit hlavu... K objevování ovšem nepoužívá jen poezii, ale také krátké epické texty, náčrty a poznámky. Takže se zkrátka a dobře nejedná "jen" o poezii.



Cleo Wade v téhle útlé knížce otevírá obrovské množství témat a zůstává na čtenáři, co si z ní odnese a jestli nad nadhozenými fenomény a názory bude přemýšlet, nebo ne. A právě proto je tak obtížné Srdce mluví jakkoli hodnotit - jedná se o stoprocentně osobní zážitek a každý si z něj odnese něco docela jiného. Mně osobně se spousta autorčiných postřehů i básní zalíbila, některé mě ale zase úplně minuly. 



Z grafické stránky by se však kniha dala výrazně vylepšit. Česká verze zřejmě jen přebrala provedení z anglického originálu, takže jí to asi nemám za zlé. Vůbec se mi ale nelíbil "ručně psaný" font (například vlevo na obrázku níže). Nejenže se mi špatně četl, ale také se mi dál tuctový a knížka působila jako slabikář pro prvňáčky... Což je škoda, vzhledem k tomu, jak skvělé myšlenky se v ní skrývají.


Každopádně jsem ráda, že se mi Srdce mluví dostalo do rukou. Není to sice úplně můj žánr, ale i tak mi přinesla spoustu zajímavých postřehů a díky n jsem si udělala takovou malou exkurzi do motivační literatury. Pokud byste tenhle žánr chtěli také vyzkoušet, myslím, že Srdce mluví je právě pro vás.

Celkové hodnocení: 3,5/5

Knihu můžete zakoupit zde, za její poskytnutí děkuji nakladatelství CooBoo.



Název v originále: Heart Talks
Autor: Cleo Wade
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: poezie, nonfikce, motivace
Série: -
Čteno: 27. - 28. října 2018


Co říkáte na motivační literaturu? Číst nebo nečíst?
Marky
P.S. Proklikem na obrázky si je můžete zvětšit!

Komentáře

  1. S motivační literaturou jsem ještě neměla čest se seznámit. A popravdě ani nevím, zda by mě zaujala. Ale za zkoušku přece jen nic nedám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to taky neměla v plánu, ale byla jsem právě mile překvapená :)

      Vymazat
  2. Já si nějakou motivaci dokážu vytáhnout i z obyčejné literatury. :D Ale čas od času není na škodu si něco takovéhleho přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jasné, i když tohle je trochu jiná úroveň :D

      Vymazat
  3. vypadá zajímavě, ráda si jí časem přečtu, nějaká ta motivace neuškodí, pěkná recenze

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.