Když jste ze čtení v sedmém nebi | Zámek v oblacích

Název v originále: Wolkenschloss
Autor: Kerstin Gier
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, contemporary, romantika
Série: -
Počet stran: 376
Čteno: 2. - 5. listopadu 2018, v češtině

Fanny nechala střední školy ještě před maturitou a místo pilného studia pracuje jako praktikantka v hotelu s trefným názvem Zámek v oblacích. Ve starém hotelu uprostřed švýcarských Alp na ni ale čeká nejen spousta překvapení, ale také zábava, láska... a jedno docela vážné nebezpečí.

Taky se říká, že rozum v okamžicích největšího nebezpečí pracuje na plné obrátky a nabídne vám jasné poznatky. Ale ani to nebyl můj případ. Už jsem nevěděla, kdo je hodný a kdo zlý. A jediný poznatek, kterým jsem zrovna disponovala, byl, že tlumiče na pistolích opravdu tlumí.

Nechce se mi ani věřit, že tohle už je moje sedmá přečtená kniha od Kerstin Gier. Její příběhy přitom nebývají originální a postavy propracované, ale přesto mě k téhle novince něco táhlo. A můžu vám prozradit, že Zámek v oblacích hodnotím jako autorčinu nejlepší knihu vůbec.

Kerstin Gier píše neuvěřitelně čtivě - a to všechno od popisu záclony po napínavou honičku za zlodějem. I když se v téhle knize najde poměrně dost popisných pasáží, kde se hlavní hrdinka zaobírá vzhledem hotelu nebo charakterem jeho zaměstnanců a hostů, Zámek v oblacích nebudete schopni odložit z ruky. Kromě toho se tenhle zamotaný příběh odehrává v poměrně krátkém časovém období a samozřejmě vás čeká autorčin vynikající (nejen) situační humor.

Mnohem radši bych potkala skutečného ducha, než některé živé lidi v tomhle domě.

I přes velké množství postav a informací se ale zaručeně snadno zorientujete (Kdyby ne, pomůže lexikon a seznam postav na konci knihy.) a po pomalejším rozjezdu budete hltat jednu stránku za druhou. Na konci se dočkáte uspokojujícího rozuzlení a dokonce i epilogu, který vám prozradí, jaké osudy potkaly postavy a hlavně samotný hotel.

Samotné charaktery mě kupodivu na rozdíl od dalších autorčiných knih neiritovaly. Hlavní hrdinka, i když typicky Gierovsky pasivní, se nakonec proměnila v celkem odvážnou a zajímavou slečnu. Ačkoli se tedy autorka nevyvarovala svých typických charakterů (zvlášť co se objektů lásky hlavní hrdinky týče), každý čtenář si tu určitě najde svou oblíbenou postavu.

Jako všichni muži  dneska večer měl na sobě smoking, a i když ten jeho určitě stál dvacetkrát více než ostatní, vypadal úplně stejně.

Zámek v oblacích se od jiných knih Kerstin Gier odlišuje především úplnou absencí fantasy linky. Všechno se tu dá logicky vysvětlit a i když se vám takové důvody mohou zdát trochu přitažené za vlasy, s magií nemají nic společného. Díky tomu je tahle knížka skutečně ideální oddechovou četbou - zvláště pak na Vánoce - a já vám ji rozhodně doporučuji!

Stručně řečeno, Zámek v oblacích si prostě musíte přečíst! Jak jste jistě poznali, já z něj byla v sedmém nebi.

Celkové hodnocení: 5/5

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství CooBoo, vy si knihu můžete pořídit zde.

Která kniha (kromě Harryho Pottera) spolehlivě navodí vánoční atmosféru vám?
Marky

Komentáře

  1. Tahle knížka mě strašlivě zaujala obálkou- Dějem už o něco méně, ale stejně so ní docela uvažuji... No uvidím, těch knih je hrozně moc, tak třeba časem. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásna obálka. A myslím, že by mi to sadlo, asi si zapíšem do wishlistu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem si nechtěla přečíst, ale ty si mě přesvědčila. Takže jí dám šanci. Chtěla bych jí stihnout přečíst kolem Vánoc, tak uvidím jak to stihnu. Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to jsem moc ráda :) Děkuji a doufám, že se ti bude líbit jako mně!

      Vymazat
  4. autorcin Silber pro me byl dost slabym prumerem, vyhledla jsem si ho jen diky obalkam.... vetsi ohlas u me mely Drahokamy, ktere sice taky nebyly uzasne, ale moc me bavily :-) a tohle zatim nechavam tak nejak nahode...

    OdpovědětVymazat
  5. Má opravdu zajímavou obálku. Myslím, že za zkoušku určitě stojí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně - a hlavně je ta obálka fialová! ♥

      Vymazat
  6. Moc pěkná recenze :) Obdivuju tu obálku, ta se povedla :) Kerstin Gier asi nikdy nezklame i příběhem, takže na knihu se určitě chystám :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jů, tohle mě zaujalo! ♥ Jestli někdy dočtu sérii Drahokamy, tak si přečtu i tohle, v originále nejspíš. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Tu sérii určitě dočti :) A ano, originál má taky něco do sebe ♥

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.